Plemenski voditelji so v torek razglasili avtonomijo vzhoda Libije. Foto: EPA
Plemenski voditelji so v torek razglasili avtonomijo vzhoda Libije. Foto: EPA

Abdelždalil je ob tem "brate" iz pokrajine Cirenajka pozval k dialogu in jih posvaril pred "ostanki" režima Moamerja Gadafija.

"Nismo pripravljeni na delitev Libije," je v televizijskem nastopu poudaril Abdeldžalil. Tistim, ki so razglasili avtonomijo v z nafto bogati vzhodni regiji, pa je dal vedeti, da jih poskušajo izkoristiti "ostanki" režima strmoglavljenega libijskega voditelja Gadafija. "Mi smo pripravljeni, da jih preženemo, tudi s silo," je še poudaril.

Abdeldžalil je tudi nekatere arabske države, ki pa jih ni izrecno navedel, obtožil, da podpirajo delitev. Danes pa je tudi Organizacija islamske konference Libijce pozvala k ohranitvi enotnosti države.

Strah pred razpadom države
Kot je zapisal generalni sekretar te organizacije Ekmeledin Išanoglu, je libijski prehodni narodni svet edini legitimni predstavnik libijskega naroda. Organizacija islamske konference ima sedež v savdski Džedi in združuje 57 članic, med njimi Libijo.

Nove libijske oblasti si po osmih mesecih upora in nasilja trenutno na vse kriplje prizadevajo stabilizirati državo, v kateri imajo veliko moč milice, ki so se borile proti Gadafijevim silam. Zato sta torkova razglasitev avtonomije v Bengaziju, kjer se je pred dobrim letom dni rodil upor proti Gadafiju, in zahteva tamkajšnjih voditeljev po federalizmu podkrepili strahove pred razpadom države.