Državne proslave danes ne bo, a na ulicah vseeno dvgajo zastave visoko v zrak. Foto: EPA
Državne proslave danes ne bo, a na ulicah vseeno dvgajo zastave visoko v zrak. Foto: EPA
Gadafi je mrtev, a kruto maščevanje nad njegovimi domnevnimi podporniki se nadaljuje. Foto: EPA
Obraz libijske arabske pomladi. Foto: EPA
Libija leto po vstaji

Vstaja se je začela 17. februarja lani v drugem največjem libijskem mestu Bengazi, končala pa 20. oktobra s smrtjo diktatorja. Strmoglavljenje Gadafija in njegova smrt sta bila med ključnimi dogodki "arabske pomladi", Libija pa si od takrat prizadeva izbrisati zapuščino štirih desetletij vladavine ekscentričnega samodržca.

Med vstajo, ki jo je z mandatom ZN-a podprla zveza Nato, je bilo ubitih in ranjenih več tisoč ljudi, ustavljeno je bilo črpanje nafte, uničeni so bili številni domovi, podjetja, tovarne, šole in bolnišnice.
Vrsta izzivov za nove oblastnike
Nove oblastnike v Libiji torej čaka vrsta izzivov - ne samo obnova zastarele infrastrukture in odprava nastale škode, ampak tudi vzpostavitev delujočih javnih institucij, zajezitev korupcije in zagotovitev delovanja zdravstvenega, pravosodnega in izobraževalnega sistema.

Trenutno jim sicer največji glavobol povzročajo tisoči nekdanjih upornikov, ki so pomagali strmoglaviti Gadafija, po njegovem padcu pa so se organizirali v močne, dobro oborožene milice, ki se občasno spopadajo med seboj in so postale največja varnostna grožnja v državi, saj so popolnoma ušle izpod nadzora nove vlade v Tripolisu.
Srhljivo poročilo
To oceno je dan pred obletnico podal Amnesty International, katerega zadnje poročilo o razmerah v državi navaja, da je od septembra v rokah milic umrlo najmanj 12 Libijcev, potem ko so jih pretepli, obesili z glavo navzdol in jih stresali z električnimi šoki.
V srhljivem, 38 strani dolgem poročilu Amnesty opisuje val terorja in močno razširjene zlorabe milic, katerih člani so v zadnjih mesecih zvlekli več 100, morda celo več tisoč, Libijcev z njihovih domov ali s cest v zasilne zapore na podlagi suma, da so Gadafijevi privrženci ali pa da so se med vojno bojevali na strani režimskih sil.

Začasne oblasti so zaradi teh izzivov sprejemanje vseh pomembnih odločitev odložile do volitev v 200-člansko ustavno skupščino, ki bodo junija. V prizadevanjih za okrepitev lastne verodostojnosti je prehodni svet v začetku meseca sprejel prvi volilni zakon, ki daje prednost ženskam, mladim in političnim strankam pri vzpostavljanju demokracije.
Brez proslav
Danes kakih divjih proslav ob obletnici ne bo, vseeno pa so se ljudje danes že zarana zbrali na ulicah. Prejšnji teden je Gadafijev sin Saadi iz izgnanstva v sosednjem Nigerju napovedal, da se progadafijski uporniki pripravljajo na veliko bitko po vsej Libiji. Milice, od katerih so bile mnoge med vojno na čelu upornikov, so se usidrale na svojih položajih po državi in ne kažejo znaka razoroževanja.

Nacionalni prehodni svet jim je sicer postavil vrsto datumov, do katerih naj bi se vdali in se pridružili državni vojski, vendar brez uspeha. Namesto tega skupine delujejo neodvisno od oblasti v Tripolisu - vključno znotraj prestolnice same - brez strahu pred pregonom.

Libija leto po vstaji