Zaprti zaporniki z zastavami v ustih. Foto: Youtube
Zaprti zaporniki z zastavami v ustih. Foto: Youtube

Posnetki prikazujejo moške, zaprte v kletkah, ki spominjajo na tiste iz živalskih vrtov. Vsi imajo roke zvezane na hrbtu, v usta pa so jim zatlačili stare libijske zastave. Ujetniki so bosi in sedijo na umazanih tleh.

Po nekaj časa vidimo enega izmed paznikov, ki jih dvigne na noge in jih prisili, da skačejo na mestu, medtem ko se okoli kletke zbira pobesnela množica mož. Moški, ki je snemal ta pretresljivi film, med snemanjem zavpije: "Požrite te zastave, vi umazani psi!"

Uporniki zapornike obtožujejo, da so na področju Libije med najhujšimi spopadi delovali kot Gadafijevi plačanci. V nekaterih primerih te obtožbe temeljijo le na dejstvu, da imajo nekateri od zapornikov temnejšo barvo kože, piše Daily Mail.

ZN-ova agencija za človekove pravice in številne humanitarne organizacije so take postopke ostro obsodile in poudarjajo, da so uporniki v času devetmesečne državljanske vojne v Libiji na tak način redno mučili svoje zapornike.

Enake metode kot padli režim
Že pred dnevi je tako komisija ZN-a za Libijo v svojem poročilu Svetu za človekove pravice v Ženevi ugotovila, da se v Libiji nasilje proti pravim ali namišljenim zagovornikom Gadafijevega režima nadaljuje. Ob tem so opozorili, da so uporniki proti režimu oktobra ubitega Moamerja Gadafija kmalu začeli uporabljati enake metode kot propadli diktatorski režim.

Komisija poroča o pobojih, samovoljnih aretacijah, mučenjih, izginotjih in ropanjih, ki jih v Libiji povsem nekaznovano izvajajo nekdanji uporniki. Nazadnje so 6. februarja v taborišču za begunce blizu Tripolisa ubili šest ljudi, od tega eno žensko in tri mladoletnike. Zaprtih naj bi bilo 8.000 ljudi.