Videoposnetek, ki so ga objavili ugrabitelji, John Ridsdel naj bi bil skrajno desno. Foto: Reuters
Videoposnetek, ki so ga objavili ugrabitelji, John Ridsdel naj bi bil skrajno desno. Foto: Reuters
Filipinski teroristi obglavili talca

Johna Ridsdela (68) so teroristi ugrabili skupaj z Norvežanom Kjartanom Sekkingstado in domačinko Marites Flor z jahte v marini pri mestu Davao. Dva meseca pozneje so na spletu objavili videoposnetek talcev, na katerem so zahtevali 80 milijonov ameriških dolarjev odkupnine.

Ridsdel je na zadnjem videoposnetku povedal, da ga bodo ubili 25. aprila, če ugrabitelji ne bodo dobili denarja. Ridsdelovo odsekano glavo so našli na oddaljenem filipinskem otoku Jolo.

Kanadski premier Justin Trudeau, razen obsodbe umora, ki ga je označil za "hladnokrvnega", ni šel v podrobnosti, saj prizadevanja za osvoboditev preostalih talcev še potekajo. Kot poroča kanadski časopis The Globe, kanadska vlada vodi politiko, da ne plačuje odkupnin.

Kdo so Abu Sajaf?
Kot poroča BBC, je to ena manjših (ima manj kot sto članov), a zato nič manj skrajnih islamskih skupin na jugu Filipinov, katere ime v arabščini pomeni "nosilec meča". Leta 1991 se je skupina odcepila od matične enote islamske nacionalne liberalne fronte Moro. Skupino so sicer povezovali z Al Kaido, a naj bi pred kratkim zvestobo zaobljubila Islamski državi, ki je 29. junija 2014 na območju med Sirijo in Irakom razglasila kalifat.

Skupina se zavzema za oblikovanje neodvisne Islamske države na Filipinih, kjer prevladuje katoliška vera. Kot pritisk na vlado uporablja taktike ugrabitve in nastavljanja bomb.

Filipinski teroristi obglavili talca