Svet
Donald Trump in Recep Tayyip Erdogan
Trump in Erdogan sta se takole v živo pogovarjala na julijskem vrhu Nata, zdaj pa sta se z izjavami zapletla v manjšo besedno vojno. Foto: Reuters
Sedat Onal
Turški pogajalec in namestnik zunanjega ministra Sedat Onal se iz State Departmenta vrača praznih rok; ameriški pastor Brunson ostaja v turškem priporu, s tem pa v veljavi tudi ameriške sankcije turškim ministrom. Foto: Reuters
Recep Tayyip Erdogan
Turški predsednik Erdogan je državljane pozval, naj tuje valute in zlato zamenjajo za lire, za padec valute pa okrivil "tujo kampanjo". Foto: Reuters

Dodaj v

Trump med padanjem lire podvojil carine na uvoz aluminija in jekla iz Turčije

Erdogan za padec valute krivi tuje sile
10. avgust 2018 ob 20:35,
zadnji poseg: 10. avgust 2018 ob 22:08
Washington - MMC RTV SLO, STA

ZDA so dvignile carine na uvoz turškega aluminija na 20 odstotkov in jekla na 50 odstotkov, kar je dodatno pospešilo padec vrednosti turške valute.

Turčija je v odzivu opozorila, da bo edini rezultat zvišanja carin "škoda v odnosih med državama kot zaveznicama". Z zunanjega ministrstva so še napovedali odgovor na te ukrepe proti Turčiji in ocenili, da so v nasprotju s pravili Svetovne trgovinske organizacije (WTO), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški predsednik Donald Trump je zjutraj tvitnil, da turška lira strmo pada v primerjavi "z zelo močnim dolarjem". Napovedal je podvojitev carin in zapisal, da odnosi s Turčijo v teh časih niso dobri.

Turška valuta je v zadnjem dnevu izgubila kar petino svoje vrednosti v primerjavi z dolarjem. Vse šibkejša je bila tudi že pred tem, lani je denimo izgubila več kot 40 odstotkov vrednosti, poroča BBC. En evro je trenutno vreden 7,5 turške lire.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je državljane pozval, naj tuje valute in zlato zamenjajo za lire. Za padanje valute je okrivil tujo kampanjo in jo označil za gospodarsko vojno. "Če imajo oni dolarje, imamo mi naše ljudstvo, naš prav in Alaha," se je odzval na Trumpov tvit.

Kmalu po tvitu se je Erdogan v telefonskem pogovoru slišal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. V izjavi iz Kremlja so sporočili, da sta voditelja razpravljala o gospodarskih in trgovinskih vezeh. Turški uradniki medtem sporočajo, da odnosi med državama napredujejo med skupnimi obrambnimi in energetskimi projekti.

Izročitev klerikov padla v vodo
Vrednost lire se je zniževala tudi danes, ko je postalo jasno, da se turška delegacija s pogovorov okrog ameriškega pastorja Andrewa Brunsona vrača praznih rok. Turške oblasti so ameriškega pastorja, ki vodi majhno cerkev v Izmirju, priprle pred dvema letoma. Brunsona Turčija obtožuje povezav s prepovedano Delavsko stranko Kurdistana (PKK) in gulenisti – gibanjem klerika Fethullaha Gulena.

Ker Turčija pastorja ne želi izpustiti na prostost, so ZDA pred tednom dni uvedle sankcije proti turškima notranjemu in pravosodnemu ministru, Suleymanu Soyluju in Abdulhamitu Gulu, saj sta po ameriškem prepričanju najodgovornejša za "resne turške kršitve človekovih pravic". Za oba ministra velja zamrznitev premoženja v ZDA in prepoved transakcij Američanov z njima. Turški predsednik Erdogan je nato napovedal recipročne ukrepe.

Turčija na drugi strani od ZDA zahteva izročitev klerika in nekdanjega Erdoganovega zaveznika Gulena, ki ga turške oblasti obtožujejo organizacije poskusa državnega udara pred dvema letoma. Gulen trenutno biva v Pensilvaniji.

Kurdske milice, iranski sporazum in vojaško oporišče
Tudi sicer so odnosi med državama skrhani. BBC poroča, da so turški politiki besni zaradi (nekdanje) ameriške podpore kurdskim borcem v boju proti t. i. Islamski državi na ozemlju Sirije. Kamen spotike so tudi izstop ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma in Trumpove grožnje s sankcijami državam, ki poslujejo z Iranom. Turčije iz Irana uvozi kar polovico naftnih derivatov, zato bi sankcije dodatno prizadele turško gospodarstvo.

Napetosti povzroča tudi turško letalsko oporišče Incirlik, ki ga Natove sile uporabljajo v boju proti IS-ju. Nekateri domači politiki pritiskajo na Erdogana, naj oporišče zapre, prejšnji teden pa je skupina turških provladnih odvetnikov vložila tožbo proti ameriškim vojakom, nastanjenih v oporišču, ki jih obtožujejo sodelovanja v neuspešnem vojaškem udaru, še poroča BBC.

Turčija je že prej bila del svetovnih držav, proti katerim je Trump uvedel 10-odstotne carine na izvoz aluminija v ZDA in 25-odstotne carine na izvoz jekla v ZDA.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
grenadir
# 10.08.2018 ob 21:15
"Iran naj se spravi na Izrael, Turki pa na Saudsko Arabijo medtem pa naj se Američani udarijo z Kitajci in Rusi."................ WeeBay.... Zresni se in ne piši neumnosti, če jih ni treba...
WeeBay
# 10.08.2018 ob 20:59
Ne pozabite kaj je Erdogan počel po Siriji potem ko so jih Rusi razkrinkali in začeli metati bombe na tankarje. Turčija zagotovo ni nedolžna in kot sem napisal. Žal mi je edino tega da so tako blizu nas.
WeeBay
# 10.08.2018 ob 20:57
Očitno so zdaj Turki tudi uradno prestopili na stran Irana Rusije in Kitajske. Če se Turčija postavi na stran Irana potem se Američanom slabo piše. Gre za 2 ogromni državi in očitno se Zarif tega zaveda saj drugače nebi bil tako samozavesten. Njegove izjave nekaj dni nazaj niso naključje. Potem je še tu Rusija ki je praktično povsem blizu Turčije in Irana. Skratka vse skupaj postaja zanimivo.
grenadir
# 10.08.2018 ob 21:24
O.K. .. WeeBay... Je pa zanimivo, kar mnogi ne vedo, da je Iran vseskozi ob prejšnjih več, kot 20 letnih sankcijah finančno posloval preko Turčije in njenih bank..... Ljudem tudi približno ni jasno, da Turčija ni neka vazalna Nemčija ali povsem poslušna Slovenija, pač pa ima zaradi svojega geostrateškega položaja , velikosti in vojaške moči povsem poseben status znotraj NATO..... Nikakor tudi ljudem ni jasno, da je brez Turčije, kar se tiče Bližnjega vzhoda JV. Evrope , Balkana in "Kaspijskega bazena, za NATO game over....
grenadir
# 10.08.2018 ob 21:46
"Dobra novica je ta, da bo kmalu spucan Idlibistan.".... Pred tem se trenutno osvobaja še Sweida..... Idlib z delom Latakije in Alepa je na vrsti od septembra naprej...
HOR
# 11.08.2018 ob 00:45
Kako je nastala turška valutna kriza in kaj sledi
Turški predsednik Erdogan pogosto trdi, da ga "tuje sile" (to pomeni ZDA) želijo uničiti. Pravi, da želijo "zainteresirani lobiji" (kar pomeni (judovske) bankirje) škoditi Turčiji. V obeh točkah ima na nek način prav.
Od zadnjega tedna je turška lira v podaljšanem padcu. Samo danes je izgubila skoraj 20% svoje vrednosti. Verjetno, da turško gospodarstvo in z njim in Erdogan potrebuje za to krivca.
Toda medtem ko tuje sile in banke zagotovo krizo uporabljajo za svoje cilje, je to predvsem ekonomska politika Erdogana. Dolg razcvet, ki ga je ustvaril z izposojenim tujim denarjem, se je končno pretvoril v propad.
Kako je prišlo do tega...
Večja politična slika...
Ruske sankcije močno prizadenejo Turčijo...
Putin reši Erdogana pred CIA organiziranim pučem, Turčija se obraća v vzodni tabor, kar močno moti načrte ZDA za obnovitev hladne vojne.
Sedanji načrt ZDA je uporabiti gospodarske probleme Turčije, da bi končno pokorili ali odstranili Erdogana.
Erdogan pa je dejal, da se ne bo "predal ekonomskim pritiskom". Banke, ki Turčiji posojajo veliko denarja, to lahko razumejo, kot grožnjo neplačila posojil Turčije, EU banke so že nekaj izgubile.
Erdogan je telefoniral Putinu s katerim sta nato "razpravlja o gospodarskih povezavah". Mogoče je zaprosil za nujno posojilo...
Erdogan bo v vsakem primeru krivil ZDA in "lobije obrestnih mer" (špekulante) za propadanje valute/gospodarstva.. Njegovi privrženci mu bodo verjeli. Vsako upanje, da bo Erdogan zaradi tega padel, je zaman.
Toda težave Turčije so strukturne. Razpok njenega balona je bil dolgo pričakovan. Primanjkljaj na tujem računu je preprosto nevzdržen. Morala bo zmanjšati uvoz in povečati izvoz. V stiski bo potrebovala velika posojila
ZDA uporablja te probleme za pritisk na Turčijo, toda ZDA niso vzrok problema. Ga le izpostavljajo.
Pritiski ZDA niso zaradi gospodarstva Turčije in ne gre niti za zaprtega pastorja Brunsona. Že od leta 2013 je pritisk na Erdogana da se uskladi z agendo ZDA. Moral bi ustaviti svoje dobre odnose z Rusijo in ustaviti nakup ruskega sistema zračne obrambe S-400. Morda bo ZDA zahtevala, naj ustavi ruski plinovod. Moral bi slediti vodstvu ZDA v Siriji. Dokler tega ne bo storil, bo ZDA poskusila vse, da ga odstrani z oblasti...
Edina možnost, da Turčija pobegne od zahtev ZDA, je nadaljnje sodelovanje z Rusijo. Putin ve, da ga Erdogan potrebuje. Igral bo na pridobivanju časa za povečanje pritiska in nato bo postavil svoje zahteve v skladu s katerimi bi se naj Erdogan popolnoma odpovedal svojim načrtom za Sirijo. Vso sirsko ozemlje, ki ga zaseda Turčija ali njeni proksiji, morajo ti zapustiti, da preidejo v ponovni nadzor sirske vlade. Šele takrat se bo turška trgovska pot v zalivske države ponovno odprla. Šele takrat bo Rusija (in Iran) pomagala Turčiji prebroditi krizo.
V ponedeljek bo ruski zunanji minister Lavrov obiskal Turčijo.
Ali bo Erdogan sprejel ruske zahteve ali pa se bo vrnil nazaj na ameriško stran in se predal ter pokoril Trumpu in IMF? Ali pa bo našel nek drug način, da bi se izognil svoji nesreči?

Skratka sledijo eni izmed ključnih trenutkov nadalnjega geostrateškega razvoja dogodkov...
Stavil bi na Rusijo, ampak kdo ve...!?
Vir, več -klik...
grenadir
# 10.08.2018 ob 22:17
ni maitre .... Jaz spadam v tistih 6 %, ki smo bili oboje proti..... In, danes vidim, da sem imel še kako prav....Pa to je že druga in bolj kompleksna tema....Če nadaljujem tisto mantro, ki jo je načel HOR.... Dejansko ne vemo, kakšni so pravi nameni Trumpa & Co...... Jaz imam o tem sicer teorijo, pa o tej kdaj drugič..... Še bolj od "Trumpovih sankcij" Turčiji so najmanj dvoumne, da ne rečem težje označbe, za dva zakona sankcij proti Rusiji, ki naj bi šla na glasovanje, DETER in DASKAA, ki bosta v principu bolj prizadela USrA, kor rusko gospodarstvo......Tako, da ima kot kaže tista mantra "Americafirst" zelo različne pomene.....
grenadir
# 10.08.2018 ob 21:53
"Kateri so zdaj naši nato zavezniki kavbojci ali sultanovi in koga moramo zdaj podpirat?"..... Slovenija nima zaveznikov... Ima samo gospodarje.... Vam je že Cankar lepo povedal...“Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni! Gospodar se menja, bič pa ostane in bo ostal na vekomaj, zato ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!”.... In od takrat se ni spremenilo še popolnoma nič...
jarovit
# 10.08.2018 ob 20:59
Hlapčevski EU politiki, pa nas strašijo pred ruskim izsiljevanjem z nafto oz. plinom čeprav naj bi ga od tam dobival okoli 1/3 potreb.
WeeBay
# 10.08.2018 ob 20:51
No vendarle članek! Erdogan se je danes že pogovarjal po telefonu z Putinom in želi še okrepiti odnose. Tule ne vidim nekega pozitivnega zaključka predvsem ker je Erdogan trd medtem ko za Trumpa tako vemo da nikoli ne popusti. Meni dol visi za Turčijo vendar Američanov vojaško nikoli ne boš premagal zato je Erdogan danes tudi pozval Turke da naj čim prej prenehajo poslovati z dolarjem. Kot sem že zapisal za Turke mi ni mar problem je samo v tem ker so preblizu nas in če pride do večjega konflikta bomo ponovno nasrkali prav mi Evropejci.
Hardworker
# 10.08.2018 ob 22:02
Hlapčevski EU politiki, pa nas strašijo pred ruskim izsiljevanjem z nafto oz. plinom čeprav naj bi ga od tam dobival okoli 1/3 potreb.

Medtem pa ZDA cel svet izsiljujejo z grožnjami in sankcijami.
To pa lahko, seveda.
nightwing
# 10.08.2018 ob 21:40
Dobra novica je ta, da bo kmalu spucan Idlibistan.
nightwing
# 10.08.2018 ob 21:12
Napetosti povzroča tudi turška letalska baza Incirlik, ki jo Natove sile uporabljajo v boju proti IS-u.

Laž.
grenadir
# 10.08.2018 ob 21:02
Sem že večkrat napisal.... Kdor hoče razumeti trenutno geopolitično stanje multipolarnega sveta, je dovolj nadrobno spremljanje Turčije.... Turčija je druga najmočnejša sila NATO pakta... Turčija je predvsem zaradi dejanj USrA in EU čedalje bližje taboru Kitajske in Rusije.... So pa vse te sankcije za discipliniranje resnih in suverenih držav, kot so Rusija, Iran, Kitajska in nenazadnje tudi Turčija, že davno minili relevantni časi..... USrA ni niti vojaško, še manj pa ekonomsko, to kar je bila v 90ih prejšnjega stoletja, tako, da je končni rezultat vse te geopolitične šlamastike ki se trenutno dogaja precej logičen in znan....
ni maitre
# 10.08.2018 ob 21:47
Kateri so zdaj naši nato zavezniki kavbojci ali sultanovi in koga moramo zdaj podpirat?
firtoh
# 10.08.2018 ob 21:58
Jastrebi so na delu....
Zanima me,kaj bo naredila EU, ob vse bolj resni trgovinski vojni in trapastih sankcijah proti vse večjemu številu držav.
Vse to ni dobro za naše gospodarstvo, obenem pa je vonj po vojni, vedno bolj močan
Ramus
# 10.08.2018 ob 21:07
ZDA so največja nevarnost za svetovni mir,...
WeeBay
# 10.08.2018 ob 21:01
Seveda gre zato, da se Turki ne dajo hebat saj gre Američanom v nos predvsem to, da so se Turki odločili za nakup Ruske vojaške opreme. Potem je še tisti ameriški duhovnik (če se ne motim), ki je zaprt v turškem zaporu pa jasno tudi podpora Iranu. Tako napeto med Turčijo in ZDA še ni bilo.
jarovit
# 10.08.2018 ob 20:55
Tako je ko, si okupiran geografsko, gospodarsko in finančno. - izsiljevanje na vsakem koraku.
jarovit
# 10.08.2018 ob 21:09
WeeBay
# 10.08.2018 ob 20:51
Meni dol visi za Turčijo
--------------------------------

Meni pa še za ZDA.
mkrebs
# 10.08.2018 ob 21:03
S takimi ukrepi bo Trump osamil ZDA.
REsnica
# 10.08.2018 ob 21:50
Ce imaš take prijatelje ne rabiš sovražnikov.
firtoh
# 10.08.2018 ob 22:15
ni maitre
Če mene vprašaš, bi izgnal ameriške diplomate.Itak je polovica diplomatov in uslužbencev na ambasadah, na plačilni listi CIE.
Sam noben me ne vpraša
ni maitre
# 10.08.2018 ob 22:07
grenadir
Ja tako ste glasoval, jaz sem bil proti...tudi danes sem. Ker Cankar je na klancu tudi to lepo povedal: Kolikor bolj je hlapec hlapčevski, toliko bolj gosposki je gospod.
HOR
# 10.08.2018 ob 21:52
@mkrebs
# 10.08.2018 ob 21:03
"...S takimi ukrepi bo Trump osamil ZDA..."

Mogoče pa bo osamil del globoke države zahoda in njene agende, v ZDA pa izgledajo razcepljeni...
Ne vemo kako daleč in s katerega naslova točno seže igrica Trumpa & Co., Trump pa je že dokazal, da je precej prebrisan in teflonski, kar mu omogoča tudi neka močna podpora...
jurlin
# 10.08.2018 ob 21:37
Turčija se odmika stran od ZDA in od zahodnih monstrumov ter se povezuje z Rusijo, Iranom, Kitajsko.... To so močni igralci, ki bodo zahodnim sionističnim zločincem zlomili krila. Sionistični zahod igra že predolgo umazano igro. Sedaj se gre na vse ali nič zato je ta igra še mnogo bolj umazana.
ni maitre
# 10.08.2018 ob 22:10
firtoh
Ja kaj bomo...izgnal bomo kakšnega ruskega diplomata ali dva, tako kot ponavadi, ko je treba zaveznikom stat ob strani.
jarovit
# 10.08.2018 ob 22:04
@ni maitre
# 10.08.2018 ob 21:47
Kateri so zdaj naši nato zavezniki kavbojci ali sultanovi in koga moramo zdaj podpirat?
------------------------------

Če tisti obisk išjasa pred dnevi v Ameriki in poljubljanje čevljev zlatolascu še velja potem je jasno.
Kekec99
# 11.08.2018 ob 05:58
Le kdo ob takem zavezniku potrebuje sovražnika?
uporabnik_no_9
# 11.08.2018 ob 03:50
Svetujem bralcem, da se spomnijo številnih primerov držav, ki jim je zaradi neposlušnosti ZDA ali EU gospodarstvo šlo v tri krasne. Spomnite se Venezuele, Libije, Iraka, Grčije in na zadnje še Jugoslavije..... ko ne potrebuješ države ali jo želiš uničit jo lahko uničiš brez orožja.

Neposlušno Turčijo bodo ZDA morale obrzdati (˝milom ili silom˝).... sedaj lahko pričakujemo v medijih blatenje Erdogana, izpostavljanje človekovih pravic Kurdov, Geyev itd; svobode medijev, itd.
Hardworker
# 11.08.2018 ob 01:10
Zdaj se lepo pokaže, da ZDA nabirajo zaveznike pod prisilo groženj.
jarovit
# 10.08.2018 ob 21:33
Erdogan danes tudi pozval Turke da naj čim prej prenehajo poslovati z dolarjem.
-----------------------------------
Pravzaprav jim je lisac svetoval naj dolarčke in zlato, ki ga imajo doma odnesejo v banke in ga zamenjajo za nacionalno valuto to je liro. Vsaj kar se zlata tiče upam, da mu ne bo nasedlo preveč ljudi.
Novak Gregor
# 11.08.2018 ob 06:46
Karkoli je slabo za ZDA (in njihove gospodarje, Zionistične Žide), JE DOBRO za ves preostali svet! Washington D.C. se zdaj uradno imenuje Washington, District of Criminals...
aparat-čik
# 11.08.2018 ob 01:22
Erdo igra podobno vlogo kot Josip Broz Tito pred 70 leti. Ko je rekel NE Staljinu je omogočil prvo zmago amerike v hladni vojni. Če Erdo skotali Turčijo v vzhodni tabor, bo to prva zmaga Rusije v hladni vojni 2.0....
Hopi
# 10.08.2018 ob 23:38
jarovit: 10.08.2018 ob 21:33
Erdogan danes tudi pozval Turke da naj čim prej prenehajo
poslovati z dolarjem.

Pravzaprav jim je lisac svetoval naj dolarčke in zlato, ki ga imajo
doma odnesejo v banke in ga zamenjajo za nacionalno valuto to
je liro.
-----------------------------------
Zlato NI ameriška valuta.
In je Turčija zlato že kar zdavnaj deponirala iz ameriškega trezorja.
Kot tudi nekatere druge z.evr.države. Med njimi tudi Nemčija.

Iz FED trezorjev so si zlate rezerve k sebi povrnile naslednje države:

Turčija:
»220 ton v vrednosti 25,3 milijarde ameriških dolarjev«

Venezuela:
»Venezuela je v letu 2012 repatriirala svoje zlato iz ZDA.«

Nizozemska:
»Nizozemska je Leta 2014 pridobila 122,5 ton zlata, ki so bili
shranjeni v ameriških trezorjih.«

Nemčija:
»Nemčija je iz ZDA leta 2017 prenesla domov 300 ton zlata«

Avstrija:
in
Belgija:

»Avstrija in Belgija sta preučili možnost sprejetja podobnih
ukrepov.«

Rusija:
in
Kitajska:

»Rusija in Kitajska povečujeta svoje zlate rezerve. Ustvarjata
zlate valute zase in s tem premikata svet od prevladujočega
položaja USD.«

»Libijski vodja, Muammar Gaddafi, je bil strmoglavljen in umorjen,
ko je prišel do ideje, da uvede zlati dinar, ki bi se uporabljal za
mednarodno valuto na Bližnjem vzhodu in v Afriki.«

glej:
Astute News: 26.04.2018
guglaj:
Gold Leaving US Vaults: Signs of Upcoming Currency War and
Armed Conflict
prevajanje:
Zlato zapušča ameriške trezorje: znaki prihodnje valutne vojne
in oboroženih konfliktov
samo.jug
# 10.08.2018 ob 22:44
@ Weebay

Bistvo odtujevanja ZDA in Turčije ni turški nakup ruskega orožja. Srž problema je, da je Turčija eno od top 20 gospodarstev sveta in hoče še dodatno napredovati. Zahodne sile so jih začele onemogočati, ker si ne želijo vojaške in gospodarsko močne Turčije. Vse te sankcije in problemi sledijo le en teden, potem ko je Erdogan dal jasen znak v Johannesburgu, da si želi v BRICS. Pazi, ni rekel le, da si želi gospodarsko sodelovati z BRICS-om, ampak tudi da hoče biti takoj sprejet v elitno peterico (ki bi zdaj postala šesterica). BRICS pa je začel dajati velikodušne kredite vsem državam članicam. Rusija trenutno na veliko izvaja dva velika projekta, denar za katera so dobili od BRICS-a. Skratka, problem ni rusko orožje, ampak to, da Turčija se vse bolj priključuje gospodarsko največjim razvijajočim se gosparstvom, ki izzivajo prevlado zahodnega kapitalizma.
Celine
# 10.08.2018 ob 21:08
Tiran se je spravil na tirana.
patriot1970
# 11.08.2018 ob 09:49
Trump med padanjem lire podvojil carine na uvoz aluminija in jekla iz Turčije

Kaj ni E.Žitnik ob prvih sankcijah ZDA (zamrznitev premoženja ministrom) dejal da so sankcije ZDA le predstava za javnost?

Še vedno tako mislite RTV SLO?......fake news poročevalci!!
REsnica
# 11.08.2018 ob 08:46
dva velika demokrata bi rada dokazala kdo je bolj demokratičen. orban, janša, HDZ, LePen, savdski kralji, brexit johnson, breivik.... pa se igrajo z našim denarjem monopoly in obtožujejo levico.
borut-blas
# 11.08.2018 ob 07:53
kakorkoli že , vse poti vodijo po svilnih poteh na kitajsko ...
kitajska ima načrt in potrpežljivost
zda pa so že zelo živčne
primat se izteka , sankcije postajajo smešne , saj samo pospešujejo da se ostači del sveta postavi na lastne noge
kitajska komunistična partija bo počasi tudi politično razširila svoj vpliv, naravna pot , ki jo bihče ne bo ustavil ...
upam da slovenci ne bomo spet zamudili zgodovinske priložnosti in bomo spet samomorilsko vztrajali kot podporniki propadajočega starega sistema
kolnkista
# 10.08.2018 ob 21:09
Ravno o tem sem pisal pred parimi dnevi, ZDA delajo vse na tem, da bodo hočeš nočeš pahnili Turčijo v naročje Kitajske in Rusije.
Turčija je med drugim zadnji krak azijskega dela svilne ceste...
Bo še zanimivo vsekakor.
Hopi
# 11.08.2018 ob 07:47
Skippy: ob 02:04
Zakaj se ne preseliš na vzhod, v dežele samih poštenih in dobrih
ljudi, borcev za ljudi in okolje? Saj vendar vsi vemo, da so na
vzhodu delavci najbolj cenjeni.
-------------------------------------
Nič ne laži in ne podtikaj sarkazme.
Zahodni niso nič bolj pridni.

Lahko je biti priden, ob še zdajšnji podpori, z Maršalovim
planom...
In potem vračati s klečeplazenjem z glavo pod podnom,
zaradi svojih zgodovinskih grehov.
TO počno Nemčija, Francija, Italija, Japonska!

Pa tudi GB mora (delno s klečeplazenjem, delno pa je že
izplačala v naravi) izplačevati za pomoč iz ZDA v II.sv.vojni
in po II.sv.vojni.
Od časa II.sv.vojne naprej namreč v Angleškem Imperiju ZOPET
sonce, zahaja.
vl4do
# 11.08.2018 ob 00:52
Normalni ukrep pri sklepanju mocnejsih vezi s prijatelji in zavezniki :)
Hopi
# 10.08.2018 ob 23:04
WeeBay: ob 20:59
Ne pozabite kaj je Erdogan počel po Siriji potem ko so jih Rusi
razkrinkali in začeli metati bombe na tankarje. Turčija zagotovo
ni nedolžna in kot sem napisal.
------------------------
Kar pomisli, kdo je ves čas Turčijo porival v situacijo "ni nedolžna".

Kot, da bi ti zapisal: "ISIS zagotovo ni nedolžen".

Ko pa že vsi vemo, da ga v situacijo "ni nedolžen" že ves čas
poriva ZDA. In je ZDA tudi oče in mati spočetju otroka z imenom
ISIS. Sicer iz Sadamove razpuščene vojske in z močnim s
priokusom dodanega al Kaidinega izvlečka!

S to razliko, da je Erdogan le priča spoznanja gnusne
pokvarjenosti ZDA do Turčije. To Erdogan občuti na lastni koži
Turčije, brez prigovarjanj Rusije ali Kitajske.

Kar poglej, koliko časa ZDA - "oče in mati" turško sirskega
đihadizma, Gülena ne izroči Turčiji. Še Turčijo si predrzne
sankcionirati.
Da ne omenjam še drugih Erdoganovih prič spoznanj gnusnih
pokvarjenosti ZDA do Turčije.
K tem pokvarjenostim pa so bili vključeni tudi GB, Francija,
Nemčija in, obvezno, ne gre pozabiti Izraela. Izrael, ki se sedaj
tako "liže" z đihadistično SA.

Sicer pa Izraelu SA ravno tako "dol visi".

Lp

ps
Tu Trumpa nalašč ne omenjam. ker vem, da so vse te karafeke
še iz Obama-Ere. In še sedaj ISTI vztrajajo pri nadaljevanju teh
karafek. Ime Trump pa te isti proti Trumpovi volji zlorabljajo in
ga posiljujejo k podpisu marsikaterih Trumpovih anti-prepričanj.
KunteKinte
# 11.08.2018 ob 06:57
Ceno za ameriško igranje po bližnjem vzhodu bo plačala EU. Ki slepo sledi ameriški zunanji politiki.. cena bo razpad EU ja.. Erdogan z novo skupino 100 000 migrantov lahko uniči EU.. zakaj ZDA to ne pocnejo v svoji bližini.. kubance so pustili pri miru 70 let da se transformirajo.. ker vedo da bi revolucinja v kubi k njim prinesla par milionov beguncev
bunta
# 10.08.2018 ob 23:42
@obelix complicus

A mi pa ne skacemo kakor nam bruselj dirigira? Oz. povej kdaj je bila slovenija kadarkoli samostojna in suverena drzava? Zmeraj smo se pustili hebat in imeli gospodarje ker... Za hlapse rojeni, za hlapce vzgojeni.
WeeBay
# 10.08.2018 ob 21:10
Meni pa še za ZDA.

Dal sem ti plus.
ni maitre
# 10.08.2018 ob 22:18
Medtem pa ZDA cel svet izsiljujejo z grožnjami in sankcijami.
Hja, zdaj bodo še vesoljce, če ne bodo nato železje kupoval...so javil včeraj.
mb128
# 10.08.2018 ob 21:02
Sicer pa a so Zda samozadostne glede jekla, aluminija? Smatram, da niso! Komu torej škoduje Dump?! Jejhata, jejhata!
jarovit
# 11.08.2018 ob 14:52
{WeeBay
# 11.08.2018 ob 12:50
Medtem pa Erdogan opozarja na možne aretacije ameriških vojakov v NATO bazi v Incirliku (Turčiji). Upam da ni tako nor da bo šel to dejansko storiti kajti med ameriškimi vojaki je tudi general Joseph Votel. Z drugimi besedami Trump bi napovedal vojno Turčiji v primeru da jih ne izpusti v naslednjih 24 urah.
-----------------------------------------
Torej bi NATO članica vojaško napadla drugo NATO članico. Iz tvojih ust v Erdoganova in Trumpova ušesa. To bi pomenil trenuten razpad te ogranizacije kar je mnogo bolje od počasnega crkavanja. Da o obračanju od ZDA drugih držav kao njenih zaveznic niti ne govorim.
Kazalo