Ameriški predsednik Donald Trump ob prihodu v Generalno skupščino ZN-a v New Yorku. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump ob prihodu v Generalno skupščino ZN-a v New Yorku. Foto: Reuters
Kavanaugha napada obtožila še ena ženska

Trump je dejal, da je problem mamil velik. Od leta 2000 do leta 2015 se je smrtnost po svetu zaradi prepovedanih drog povečala za 60 odstotkov. Dogodka so se udeležili predstavniki 31 držav in generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres, ki ga je Trump imenoval za velikega prijatelja, ki čudovito dela na tem zapletenem, ampak čudovitem položaju. "ZN imajo velik potencial in ta se počasi, a zanesljivo uresničuje," je dejal Trump.

Trump o aferi Kavanaugh: Gre za politične izmišljotine
Predsednik ZDA je kasneje mimogrede komentiral zaplete pri potrjevanju njegovega kandidata za vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha. V nedeljo je prišla na plano še druga ženska, ki ga obtožuje neprimernega spolnega vedenja v 80. letih prejšnjega stoletja. Trump je prepričan, da gre za politične izmišljotine za uničenje nominacije, in je to tudi povedal, ženskam, ki moške obtožujejo spolnih napadov, pa ne verjame.

V New Yorku je te dni tudi Trumpova soproga in prva dama ZDA Melania Trump, ki bo v ponedeljek zvečer z možem gostila sprejem za vodje delegacij in njihove zakonce, v sredo pa v prostorih ameriške misije pri ZN-u prireja sprejem za zakonce in partnerje vodij delegacij, kjer bo govorila o svoji prvi samostojni turneji v oktobru, ko bo obiskala Afriko.

Trump se čez dan srečuje s predsedniki Francije, Južne Koreje in Egipta, v nedeljo pa je že govoril s premierjem Japonske Šinzom Abejem. S predsednikom Južne Koreje Mun Dže Inom nameravata podpisati nov prostotrgovinski sporazum med državama.

Trump še ni odstavil Rosensteina
Potem ko je v ameriških medijih završalo, da naj bi namestnik generalnega tožilca Rod Rosenstein, ki nadzira posebno preiskavo o domnevnem ruskem vpletanju v ameriške volitve, odstopil oziroma ga bo Trump odstavil, je kasneje iz New Yorka prišla informacija, da se bosta Trump in Rosenstein srečala v četrtek. Sta se pa Rosenstein in Trump že pogovorila tudi o zapisih v časniku New York Times, da naj bi Rosenstein razmišljal o skrivnem snemanju Trumpa, posnetke pa bi nato uporabil kot "orožje" za odpoklic Trumpa v skladu s 25. amandmajem ustave, ki vladi omogoča odstranitev predsednika, če je nesposoben opravljati položaj. A Rosenstein je Trumpovemu šefu kabineta Johnu Kellyju to po telefonu dvakrat zanikal, v ponedeljek pa se je odpravil še v Belo hišo, da mu to pojasni še iz oči v oči.

Kavanaugha napada obtožila še ena ženska