Trump je s svojo izjavo znova povzročil vihar v nasprotnem taboru. Foto: Reuters
Trump je s svojo izjavo znova povzročil vihar v nasprotnem taboru. Foto: Reuters
Bill Clinton z govorom navdušil na konvenciji
Hillary Clinton tudi uradna kandidatka demokratov

Poziv republikanskega predsedniškega kandidata Trumpa se je nanašal na elektronsko pošto, ki je Clintonova v FBI-jevi preiskavi uporabe njenega zasebnega strežnika za službene namene agentom preiskovalnega urada ni izročila, češ da so zasebne narave. Primer je povzročil veliko razburjenja v javnosti in močno spodjedel prednost Clintonove v predsedniški tekmi, ko je FBI sporočil, da niso odkrili nobenega znaka kaznivega dejanja.

Jasno je njen tabor ob izjavi, neposredno v kamero, poskočil. "To mora biti prvi tovrsten primer, da je eden glavnih predsedniških kandidatov dejavno spodbujal tujo politično silo, naj vohuni za njegovim političnim nasprotnikom … To je postalo vprašanje narodne varnosti," je komentiral višji svetovalec Clintonove Jake Sullivan.

Drug udarec za demokrate pa je prišel pretekli teden, ko je spletna stran WikiLeaks objavila njihovo interno pošto, v kateri so med drugim razpravljali, kako spodkopati kampanjo, zdaj nekdanjega tekmovalca za predsedniško mesto, Bernarda Sandersa. Strokovnjaki za kibernetsko varnost so sicer ugotovili, da je vdor v strežnike demokratske stranke verjetno izviral iz Rusije.

Putina pustil pri miru
A to možnost je Trump bolj kot ne zavrnil, rekoč, da "verjetno ni bila Rusija". Na vprašanje, ali ruskega predsednika Vladimirja Putina ne bo pozval, naj se ne vmešava v ameriške volitve, pa je odvrnil le: "Putinu ne bom govoril, kaj naj stori. Zakaj bi govoril Putinu, kaj naj počne?" Pri tem je pristavil, da, če za vdorom res stoji kakšna tuja država, to zgolj kaže nizko raven spoštovanja do trenutne administracije.

Malce drugačno pot kot Trump pa je ubral njegov kandidat za podpredsednika, Mike Pence: "Če za tem stoji Rusija, in se vmešava v naše volitve, vam zagotavljam, da bosta obe stranki ter vlada ZDA poskrbeli, da bodo sledile resne posledice."

Kljub plazu kritik, ki se je kot že ničkolikokrat poprej usul na Trumpa, pa se je nekaj republikancev le postavilo na njegovo stran, češ da ima prav, da ne popusti v kritiki na račun Clintonove in njenih zasebnih elektronskih sporočil.

Bill Clinton z govorom navdušil na konvenciji
Hillary Clinton tudi uradna kandidatka demokratov