Srečanje Trumpa in Romneyja kljub predtem ostrim besedam med njima sproža ugibanja, ali bo Romney prevzel kakšen pomemben položaj v Trumpovi administraciji. Foto: Reuters
Srečanje Trumpa in Romneyja kljub predtem ostrim besedam med njima sproža ugibanja, ali bo Romney prevzel kakšen pomemben položaj v Trumpovi administraciji. Foto: Reuters
Donald Trump, Mitt Romney
Trump in Romney sta se leta 2012 vzajemno podpirala, štiri leta pozneje sta se ostro kritizirala in žalila, zdaj pa spet sodelujeta. Foto: Reuters

Sobotno srečanje v Bedminsterju v New Jerseyju je trajalo 80 minut, nihče od njiju pa ni po njem razkril podrobnosti pogovora. Romney, republikanski predsedniški kandidat iz leta 2012, ko je izgubil proti Baracku Obami, je sicer novinarjem dejal, da sta se s prihodnjim predsednikom pogovarjala "zelo na široko o različnih prizoriščih po svetu, kjer imajo ZDA pomembne interese".

Romney ni želel odgovarjati na vprašanja, ali bi sprejel položaj v Trumpovi vladi, prav tako pa je preslišal vprašanje, ali še vedno misli, da je Trump "goljuf". Tako ga je namreč označil v času predvolilne kampanje, ko je izrazil odločno nasprotovanje temu, da bi postal Trump republikanski predsedniški kandidat.

Bo Romney minister v "goljufovi" vladi?
Trump in Romney sta se v času pred tokratnimi volitvami vzajemno sicer močno kritizirala, tudi žalila. Romney je Trumpa označil za "goljufa", zanj pa je še dejal, da ne premore "ne temperamenta ne presoje, da bi bil predsednik". Ob tem ga je obtožil nadlegovanja, mizoginije in nepoštenosti. "Obeti varne in bogate prihodnosti bi se močno zmanjšali," če bi Trump postal republikanski kandidat, je Romney dejal, ko je bil Trump eden od več republikancev, ki so se potegovali za strankarsko predsedniško nominacijo.

Trump je medtem Romneyja označil za "propadlega kandidata", Romneyjeva kandidatura leta 2012 pa je bila po Trumpovih besedah "najslabša od vseh". Spomnimo, leta 2012 je Trump Romneyja podprl v njegovi kandidaturi, takrat ga je tudi označil za "odločnega" in "pametnega", Romney pa je Trumpa pred štirimi leti hvalil zaradi "izjemne sposobnosti razumevanja, kako deluje naše gospodarstvo, in ustvarjanja delovnih mest".

Ameriški mediji zdaj poročajo, da obstaja možnost, da bo Romneyju ponujeno mesto zunanjega ministra. V preteklosti je imel Romney sicer precej bolj kritičen odnos do Rusije, kot naj bi ga imel prihodnji predsednik Trump.

Imenovanja, ki razburjajo
Trump je močno razburil ameriško javnost z dosedanjimi predlogi za visoke položaje. Za pravosodnega ministra je predlagal Jeffa Sessionsa, ki je bil med drugim leta 1986 zavrnjen kot zvezni sodnik zaradi očitkov o rasizmu. Za svojega svetovalca za državno varnost je imenoval Michaela Flynna, ki je islam označil za "rakav", prihodnji glavni strateg Bele hiše in višji Trumpov svetovalec pa je Steve Bannon, lastnik skrajnodesničarske medijske hiše Breitbart News.