Svet

Poudarki

  • Veliki preobrat na slovenskih volitvah
  • Evropska komisija ne komentira izida volitev
  • Iskanje razlogov za sanjski finiš Jankovića
Jankovićevo slavje je trajalo pozno v noč. Foto: Reuters
Naslovnica srbskega portala b92.net. Foto: MMC RTV SLO
Slovenci smo imeli prve predčasne volitve v svoji 20-letni zgodovini. Foto: BoBo
Janković s soprogo Mijo na volišču. Foto: BoBo
Tuji mediji so se kar razpisali o slovenskih volitvah - od ameriških časnikov do tajvanskih, od srbskih do britanskih. Foto: MMC RTV SLO
Janša je še dan pred volitvami računal na dokaj gladko zmago. Foto: BoBo
Pogled na tuje fotogalerije. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Tuji odzivi: "Veliko presenečenje v Sloveniji" in "Na volitvah zmagal Srb!"

O Jankoviću in razlogih za preobrat
5. december 2011 ob 09:07,
zadnji poseg: 5. december 2011 ob 17:11
Beograd/Zagreb/Pariz/London - MMC RTV SLO

"Presenetljiva zmaga" je največkrat zapisana besedna zveza v tujih medijih v odzivu na rezultate slovenskih volitev, na katerih je Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića v finišu premagala SDS Janeza Janše.

Prvi odzivi iz tujine so prišli iz Hrvaške. Zagrebški Radio 101 je že kako uro pred koncem volilnega molka, ko se je še vsa novinarska srenja na Slovenskem živčno zadrževala, da ni česa preveč izdala na socialnih omrežjih, objavil naslednji twitt: "[breaking] Poraz Janše u SLO! (neslužbeni rezultati anketa) PS 28,37 SDS 27,2 SD 10,82 LGV 7,89 DeSUS 7,25 Sls 6,15 NSi 5,11". Malce kasneje, ko so se očitno zavedli svoje vloge, pa: "Pozdrav novim followerima iz Slovenije! #volitve2011 #volitve".

Sicer pa so bili svetovni mediji v svojih odzivih na Jankovićevo zmago enotni, da je rezultat nepričakovan, da to pomeni velik udarec za Janšo - pa tudi za zadnjega v vrsti udarcev za evropske vlade, ki se zaradi finančne krize sesuvajo kot domine.

Poudarjajo tudi, da je Janković svojo stranko ustanovil pred komaj sedmimi tedni in da najverjetnejšega bodočega premierja čaka strašljivo težka naloga spopadanja z vse višjim državnim dolgom, nezaposlenostjo in pretečo recesijo.

Evropska komisija v skladu z utečeno prakso ne komentira izida nedeljskih parlamentarnih volitev v Sloveniji, saj gre za normalen demokratičen proces v članici Evropske unije, so pojasnili v Bruslju. Ko bo znano, kdo je novi slovenski premier, mu bo predsednik komisije Jose Manuel Barroso v skladu z običajno prakso poslal čestitko. Kar se tiče finančnih in gospodarskih razmer v Sloveniji, pa so v komisiji le spomnili na to, kar so v preteklosti že večkrat povedali - da "popolnoma zaupajo v sposobnost slovenskih institucij", da se bodo soočile z izzivi.

Do ugleda z Mercatorjem
Francoski Le Monde pod naslovom "V Sloveniji Zoran Janković pripravil presenečenje zakonodajalcem" izpostavlja dejstvo, da so še dan pred volitvami vse ankete kazale na "prepričljivo zmago Janševe stranke" in da je Janković ustanovil stranko posebej za predčasne volitve. V članku zaključujejo, da je Pahorja odneslo slabo gospodarsko stanje, in še: "Kot članica evroobmočja je bila Slovenija nekoč videna kot vzgled uspeha v tranziciji od komunističnega obdobja. Danes jo hromijo recesija, brezposelnost in strah pred zadolženostjo."

Francoska tiskovna agencija AFP v novici z naslovom "Slovenijo bo vodil vodja supermarketa" navaja, da si je v Srbiji rojen Janković ustvaril ime kot vodja največje trgovske verige v državi, Mercatorja, ki ga je uspešno vodil osem let, preden ga je leta 2005 Janša odstranil s položaja zaradi po Jankovićevih besedah političnih nesoglasij.

Britanski Guardian prav tako izpostavlja presenetljivo zmago ljubljanskega župana, ki da bo najverjetneje sestavil koalicijo z odhajajočimi Socialnimi demokrati. Pahorjev poraz je bil pričakovan, piše Guardian, a zmaga Pozitivne Slovenije je popolnoma nepričakovana, potem ko so ankete tedne napovedovale gladko zmago za nekdanjega premierja Janeza Janšo.

Avstrijska televizija ORF izpostavlja, da so prve predčasne volitve v 20-letni zgodovini Slovenije spremenile njeno politično sliko, saj sta v parlament stopili kar dve novi stranki.

Italijanska La republicca pa piše, da je Janković premagal vse napovedi.

Med akreditiranimi novinarji zašumelo
Še najbolj sta se o volitvah v Sloveniji razpisala hrvaški Jutarnji list in srbski b92. Jutarnji pod naslovom "Presenečenje na volitvah v Sloveniji: Zoran Janković premagal Janeza Janšo!" piše o "velikem preobratu" in da je Jankoviću v manj kot dveh dneh uspelo zmanjšati razliko od 7 do 12 odstotkov, kolikor je po anketah zaostajal za Janšo.

"Govorice o tem, da rezultati vzporednih volitev kažejo na Jankovićevo vodstvo, so med okoli 500 akreditiranimi novinarji v Ljubljani začele krožiti že popoldne, a so slovenski kolegi nejeverno komentirali, da je vseeno treba počakati na 'prave' rezultate. No, Jankovićeva prednost je nato sodeč po vzporednih volitvah le še narasla, kmalu pa so tudi vsi prvi rezultati potrdili, da se je pripetil veliki preobrat v levo, čeprav so vse do volilnega molka vsi trdili, da Sloveniji sledi obrat v desno," piše časopis.

Iskanje razlogov
Jutarnji piše, da je težko pojasniti, kako je prišlo do take spremembe, da pa gre za rezultat vrste dejavnikov, med katerimi velja izpostaviti Janšev poziv tekmecem po predaji dokumentov o nepremičninah, on sam pa je na koncu objavil zgolj svoj "povzetek". Drago naj bi ga stalo tudi to, da se je v petek zvečer odločil izpustiti soočenja na nacionalki, volivci pa da so v praznem stolčku videli strah pred soočenjem z Jankovićem. Janši je morda škodilo tudi to, da se je v zadnjih dneh začel vse bolj odmikati od centra in proti desni, kar naj bi mobiliziralo leve volivce.

Časopis še napoveduje, da bi kljub osebni nestrpnosti Janković lahko računal na koalicijo s Pahorjem, "ki bi bil verjetno pripravljen požreti svoj ponos in se žrtvovati za domovino", kot so komentirali tudi v Financah. Ne glede na to, pa da so rezultati tudi Pahorjeva velika zmaga, saj je imel na začetku kampanje le 2-odstotno podporo.

Možna bi bila tudi koalicija z Državljansko listo nekdanjega Janševega ministra Gregorja Viranta, a bi se tu znale pojaviti težave, glede na to, da je Janković kot menedžer starega kova naklonjen zaščiti delavskih in socialnih pravic, medtem ko je Virant dokaj predan neoliberalnim idejam.

Spremenjena politična slika
Daleč najbolj navdušeni nad rezulati slovenskih volitev so bili pri srbskem b92, kjer so novico o Jankovićevi zmagi uvrstilli na prominentno prvo mesto, z velikim (čeravno tendencioznim, glede na to, da je Janković v prav toliko Srb, kot je Slovenec) naslovom "SLO: Srb zmagal na volitvah!" V članku poudarjajo, da se še nikdar do zdaj ni zgodilo, da bi predvolilne javnomnenjske napovedi odstopale do te mere. V rezultatih naj bi se videle zgodovinske spremembe na političnem prizorišču Slovenije, saj so zunaj parlamentarnega praga ostale kar tri stranke, ki so bile nepogrešljiva politična stalnica dolgih 20 let (LDS, SNS, Zares).

B92 nato postreže še z malce biografije: "Zoran Janković, čigar oče je bil Srb, mama pa Slovenka, se je rodil leta 1953 v vasi Saraorci pri Smederevu, kjer je tudi preživel otroštvo. Šolal se je v Sloveniji, kjer je začel svojo poslovno kariero, širši javnosti pa je postal znan kot predsednik uprave Mercatorja."

In še: "Mnogi tuji mediji so predvolilno kampanjo v Sloveniji označili za 'odlični triler', poln vsakodnevnih odkrivanj afer, vezanih za politične akterje. Omenjene afere so bile večinoma vezane na premoženje in poslovanje vodij političnih strank. Vse to, ob napovedih zaostrovanja krize v Sloveniji, morda pojasni dejstvo, da je odšlo na volitve skoraj 70 odstotkov volivcev".

Zanimivi so tudi komentarji uporabnikov pod člankom. Eden tako piše, da so "Slovenci dokazali, da ne gledajo na to, od kod kdo prihaja, ampak kako dela", drugi, da se kaj takega v Srbiji nikdar ne bi moglo zgoditi (da bi zmagal denimo Hrvat), spet tretji pa z malce grenkobe ponazarja srbsko realnost: "Torej, kdor hoče biti uspešen Srb, je zanj najbolje, da najprej zapusti Srbijo."

Kaja Sajovic, G. V.
Prijavi napako
Komentarji
divjejabolko
# 05.12.2011 ob 09:13
"Torej, kdor hoče biti uspešen Srb, je zanj najbolje, da najprej zapusti Srbijo."

Hmm ... nekaj je na tem. A osebno menim, da to velja za vse. Tudi za Slovence, ki so v tujini bolj cenjeni, kot doma, na rodni zemlji.
gorc27
# 05.12.2011 ob 09:32
Janša je volilce pregnal k Zoranu Jankoviču.
Jethros
# 05.12.2011 ob 09:32
Pa kakšen tujec, kakšen Srb. Rojen je v Sloveniji, mati mu je Slovenka, šolal se je v Sloveniji, od vedno dela v Sloveniji, poročen s Slovenko v Sloveniji...pa kaj vam je? A Mate je pa lahko Hrvat v Janševi vladi?
Kaj ima to veze, kakšne ima še korenine, dajte že odpraviti te rasizme. Važno je, kako bo delal za svojo državo in svoj narod. Pa če je z Marsa!
veronique
# 05.12.2011 ob 09:29
Pa saj ni važno, ali je Srb ali Slovenec, važno je, koliko bo sposoben narediti, in predvsem, dragi moji, ZAKAJ je prišlo do takih rezultatov! Očitno ljudje ne vidijo boljše opcije od najboljšega soseda ...
cgn
# 05.12.2011 ob 09:31
če se je izkezal janković z merkatorjem in ga sestavil iz že obstoječih trgovcev s pomočjo politike kako se ja pa izkazal mirko tuš ki je zgradil TUŠ iz nič
sure_fantek
# 05.12.2011 ob 09:42
Ok, dejte meni neki razložit. Jankovićeva mati je Slovenka, fotr pa Srb, ne? Torej zakaj se ga označuje za "Srba", če je ravno toliko Slovenec kot Srb? Zaradi priimka?

Tole strašenje s "srbom" bi pričakoval od hilbilly kmetavzarjev, ne pa od razmišljujočih ljudi.
Binder Dandet
# 05.12.2011 ob 09:42
Nehite ga srat s tem Srbinom.

Janković je slovenski državljan kot jaz ali vi, torej ima iz tega naslova enake dolžnosti in pravice.
velikovec
# 05.12.2011 ob 09:24
Podpihovanje rasne nestrpnosti ne sodi na državni medij! MMC se kot kaže v preteklih tednih ni naučil ničesar in bo še kar naprej zagovarjal eno samo opcijo.
Jethros
# 05.12.2011 ob 09:36
Pa še nekaj o Jankotu...tako na Hrvaškem kt ostalih državah bivše Juge, ga dosti bolj spoštujejo kot Janšo, ki je s Sanaderjem več kot očitno delal zdrahe med narodoma. Poglejte si, dokaz je pred očmi...kdaj smo videli zadnji incident ob slovensko-hrvaški meji?
Dokazal je, da zna tudi združevati, biti dober manadžer pa sploh ni daleč od pilitičnega obnašanja. Tudi v poslih moraš biti politik, to pa dokazano zna
Dajmo mu priložnost, če zaserje, pač ne bo več dobil mandata, ker stalno volilno bazo, ne glede na početje, ima pa samo ena stranka v Sloveniji. Vemo katera.
pene
# 05.12.2011 ob 09:37
Janez Ivan, ti si itak LUZER!
merjasec
# 05.12.2011 ob 09:29
sej kr ne morem verjet da so slovenci odprli oci in rekli ne JANŠA hvala ljudstvo sedaj imamo moznost da gremo iz tega dreka
el CARTEL
# 05.12.2011 ob 12:15
samo janšisti, morate priznati, da je človek kljub temu, da mu je fotr srb in da je rojen v srbiji, da po vaše "ne zna govorit" in da je po vaše veliko manj pošten kot vojni profiter.. morate priznati, da je janša SPODKOPAVAL VSE REFORME prejšnje vlade in da bo očitno SPODKOPAVANJE VLADE nadaljeval tudi v tem "opozicijskem" mandatu.. človek že govori o PREDČASNIH VOLITVAH, ker bo očitno naredil vse, da zruši vlado

torej na eni strani je "neslovenec" zaradi priimka, na drugi strani pa velik patriot, ki bo raje videl svlovenijo na kolenih, ker ne bo speljala niti ene reforme (ki jih sam blokira), LE DA ON PRIDE NA OBLAST..

JANŠA NIKOLI VEČ
Carbonfajbr
# 05.12.2011 ob 09:47
Folk tok ste omejeni s svojimi komentarji da me je kr sram ... da o SDS ne govorim kakšne so izjavljal, da se bo opolnoči vrtela srb himna pa nevem kaj ...
PRIMITIVCI !!!

Upam da bodo vladajoči premaknili korak naprej ne pa nazaj kakor prejšnji 2 vladi !!!!!
edvard1
# 05.12.2011 ob 09:35
Francija je imela in trenutno se ima madzara za predsednika pa jih je 20x vec kot slovenckov pa se nihce ne pritozuje glede narodnosti...Manjka nam slovencem da zrastemo svetlobna leta...
jurica
# 05.12.2011 ob 09:20
Pozitivna Slovenija je zmagala v 46 volilnih enotah od 88.
Piran, Izola, Koper I in II, Sežana, Postojna, Jesenice, Radovljica I in II, Kranj I in II, Tržič, Škofja Loka I, Kamnik, Logatec, Vrhnika, Ljubljana Vič-Rudnik I, II, III in IV, Ljubljana Center, Ljubljana Šiška I, II, III in IV, Kočevje, Litija, Ljubljana Moste-Polje I, II in III, Ljubljana Bežigrad I in II, Domžale I in II, Črnomelj-Metlika, Novo mesto II, Hrastnik, Trbovlje, Zagorje, Celje II, Veljenje I, Slovenj Gradec, Maribor IV, V in VI, Murska Sobota II.
Skratka zmage povsod po Sloveniji od Kopra do Murske Sobote, od Slovenj Gradca do Metlike, od Ljubljane do Maribora...
5tane
# 05.12.2011 ob 09:12
Pa useen bolš, da srbin zmaga kot JJ. xD
bud00
# 05.12.2011 ob 09:42
Saj bo veliki JJ imel šanso, da zmaga njegov kandidat na nadomestnih županskih volitvah v LJ. Sam mislim, da bo Epic fail 2.
ManU
# 05.12.2011 ob 13:40
Jutri so predčasne volitve posebej samo za Janšo!
HAHA :)
and13
# 05.12.2011 ob 10:04
Za HLAPCE rojeni, za HLAPCE vzgojeni,...
polarni123
# 05.12.2011 ob 14:10
Naslednji bestseller JJ s katerim si bo kupil bajto: Kako izgubiti volitve v treh dneh in pri tem ne odstopiti s položaja.
goskic
# 05.12.2011 ob 12:31
polarni123

"Zaradi mene je lahko Gargamel bodoči predsednik vlade.".

Lahko bi bil, ampak ne tokrat. Tokrat sta mu dva procenta zmanjkala :P
rdeči baron
# 05.12.2011 ob 12:30
Ni moja politična opcija,

toda.. zmagovalcu iskrene čestitke z
željo dobrega dela za državo in državljane.
hrgotax
# 05.12.2011 ob 12:23
Janša je na tej fotki videti kot otrok, ki žaluje za izgubljenim bonbonom ... Cmeravo, a zelo zamerljivo dete ...
el CARTEL
# 05.12.2011 ob 12:19
Ampak zakaj ni vsaj mehkega ć spremenil v trdi slovenski č in s tem pokazal pripravljenost, da se etnično integrira v slovensko narodno skupnost

recimo primer.. torej vsak, ki ima neslovenski priimek je neintegriran v slovensko skupnost.. temu bo seveda sledila še vera, tako da bodo resnično "integrirani" slovenci le tisti, s slovenskim imenom in priimkom katoliške vere..

ljudje, ki ne vedo kaj sploh pomeni integracija, naj ne uporabljajo kompliciranih besed.. janković je bolj integriran kot janša, ker od jankovića nisem videl, da bi bil NESPOŠTLJIV do slovenskih sodnih organov in da bi spodkopaval vsako reformo demokratične (in očitno integrirane) vlade..in bo s tem trendom sabotiranja nadaljeval..
rokl
# 05.12.2011 ob 12:15
Janša je sam kriv za poraz.
Vrhunsko odvodena kampanja vse do srede 1. decembra.
Potem pa aroganca do viranta in jankoviča ter rtv-ja in evo, šlo po gobe...
Soni
# 05.12.2011 ob 14:12
muff1488
Ja,saj Janša pa živi v Sloveniji že od rojstva,pa tudi govori slovensko z naglasom!Če se ni naučil Janez,zakaj bi se pa moral Zoki?
pepar
# 05.12.2011 ob 10:19
Če smo bili državljani Slovenije sposobni izvolit temnopoltega župana in sedaj predsednika vlade,ki ima tudi korenine v tujini,pomeni samo to,da še znamo (ali že znamo) razmišljat s svojo glavi in nas ne preganjajo vse sorte fobije.
To pa je verjetno kar dober znak,da demokracija Slovencem ni več tuj pojem.
Dragoon
# 05.12.2011 ob 09:46
Mislim, da tu nacionalnost neke velike vloge ni igrala in da so ga ljudje volili zato, ker ga imajo za sposobnega menedžerja, kar je v krizi pomembno. Problem je v tem, da nisem prepričan, da to tudi res je, pa tudi vodenje podjetja ni enako vodenju države ... Pustimo se presenetiti.
stewie
# 05.12.2011 ob 14:34
Si mislil na vojsko JLA? To je bila vojska Jugoslavije, države v kateri so se rodili prav vsi politiki, ki so včeraj kandidirali, pa še velika večina volilcev vred.
Sicer pa res ne vem, kaj neki si ti dobrega naredil za Slovenijo, da lahko drugim očitaš pomanjkanje domoljubja.
Binder Dandet
# 05.12.2011 ob 10:12
@Whale:
Pravilno ugotavljaš, sem proti asimilaciji. Tudi koroških Slovencev, ne le slovenskih Srbov.:) Asimilacija pomeni, da tudi na osebni ravni sprejmeš drugo identiteto, kar pa je popolnoma nepotrebno za delovanje družbe. Pomembno je, da v družbenem življenju sprejmeš kulturo večinskega naroda. Kaj počneš za 4 stenami, ali se pišeš na ić ali na na ek, je pa irelevantno.
mat
# 05.12.2011 ob 09:55
Če bi spremenil priimek bi pa očitali, da skriva od kje prihaja njegov oče.
grizli
# 05.12.2011 ob 09:36
tata i ja bi to radio
Vitki
# 05.12.2011 ob 09:34
Končno zmagal človek, ki zna delati kajti le dobro delo nas bo potegnilo iz dreka v katerem smo in NE razni blesteči govorci in drugi blebetači, ki samo mešajo meglo in iz dreka skušajo delati opij za ljudstvo.
bosko.srbija
# 05.12.2011 ob 09:20
komentar o tem kako je za uspeh potrebno odhoditi iz srbije, je tocan,ampak menim da ni na hrvaskem ne bi bilo mogoce da srbin zmaga.....in slovenije je vedno bila evropa u malom, ce govorimo o standardih.ampak, ok, zdaj potrebujemo podporo in hrvaski, ker so se osvobodili hdz-a.
yanker
# 05.12.2011 ob 13:10
v večini zgornjih komentarjev se lepo vidi zakaj je Janša izgubil... sovraštvo do drugače mislečih.
djmiki
# 05.12.2011 ob 12:32
daj pristaši SDS sprijaznite se s tem da ne more biti skozi po vaše ste ko majhni otroci ki se cmerijo če ni po njihovo !
Acinho
# 05.12.2011 ob 11:35
Morm rečt da mi je kot Srbu zelo negativno izgledal naslov na B92...kot da je to važno kakšno poreklo ima on, če je skoraj celo življenje v Sloveniji...če bi želel ustvarjati v Srbiji bi verjetno že zdavnaj odšel dol, po očetu Srbu bi itak kmal dobu državljanstvo in bi lahko potencialno tut dol šu za mandatarja ali župana Beograda ali kaj drugega...živi in ustvarja v Sloveniji in zato to da ima pol genov "srbskih" res ni nwm kašn podatek. Sej Broz je biu tut pol Slovenec pa ga več k pol SLovenije pluva da je diktator pa nwm kaj vse. Sploh mi je b92 deloval negativno če vemo da so edini srbski medij (od tistih ki jih jaz spremljam) ki so šli to potencirat in to še z klicaji...noben medij ni šel pisat takega naslova, vsi so se držali volitev in preobrata na njih. Me pa veseli da so v komentarjih ljudeh skoraj vsi kritizirali naslov novice in poudarjali to kar poudarjam jaz. Sploh so me nasmejali določeni ki so v sarkazmu pripomnili

"odlično, zdej se bomo priklučl SLO, postal bomo člani EU pa še morje bomo dobil" :D
b.e.s.
# 05.12.2011 ob 15:32
že prej sem napisal pri eni drugi temi--če bi oboževalci SDS in HDZ malo bolj odprli oči (če bi se upali,če bi smeli,če bi znali) bi z lahkoto zaključili da so te dve stranke največji uničevalci lasnih držav--in ne njihovi rešitelji-kot se sami radi predstavljajo!
po eni strani sem pozitivno presenečen nad izhodom volitev po drugi pa razočaran--se mi zdi da v tokratnem parlamentu manjkajo pravi levičarji.
glanzkopf že brusi sekire in se pripravlja na sekanje nog novi vladi-kdor koli to že bo!
naredil bo vse da ta vlada pade,da bo kot v tem mandatu šlo sloveniji čim bolj slabo in se bo stalno prikazoval kot rešitelj.
pred sedmimi leti sem ga naivno volil(ker zaradi dela v tujini nisem poznal notranjepolitičnih razmer) in takoj po spremljanju njegovih potez svoje dejanje obžaloval!
sds-ovci se stalno bunijo da volilci ne volijo ZA nekoga ampak PROTI janši--pa kaj je tukaj čudnega?
če imaš na izbiro tako politiko ali pa kakšno drugo-je čisto normalno da se boš odločil za nakaj drugega-tudi če je slabo.
ampak manj slabo je še vedno boljše kot bolj slabo!
Binder Dandet
# 05.12.2011 ob 12:48
@amigo:
"Jankovičeva mati je Slovenka, zato je njegov materni jezik slovenščina."

Ne preveč dobesedno jemat termina materni jezik. Materni jezik je primarni jezik, ne jezik materinega naroda. Jankovićev primarni jezik je srbščina. In potem meni osnovnošolske napake očitaš.:D

"Materni jezik ali materinščina (tudi prvi jezik) je jezik, ki se ga naučimo kot prvega in se v njem najlažje izražamo."
http://sl.wikipedia.org/wiki/Materni_jez
ik
comrade
# 05.12.2011 ob 12:26
Bravo el CARTEL, lepše ne bi mogel napisati! Vsa čast!
LFC
# 05.12.2011 ob 12:21
Ja tk se to zgodi če drezaš pol pa rep med noge... A ne JJ?
Acinho
# 05.12.2011 ob 12:08
Po 2 desetletij ga lahko popravimo in rečemo, Slovenije ni več, živela velika Srbija. Mi smo poznani kot narod hlapcvev, vedno smo bili pod vplivom nekoga, od Habsburžanov, AO, SHS, Jugoslavije, EU, no res je, da smo bili nekaj let res samostojni od 91 do 2007 in takratm smo živeli še najbolje.

Ne morem verjet da lahko v letu 2011 nekdo dejansko tako razmišlja in piše takšne bedarije??? Dobro na srečo rezultati od včeraj kažejo da je večina Slovencev vendarle takih, ki jim poglede seže malce dlje kot od sosedovega dvorišča, žalosti pa hkrati dejstvo da jih je še vedno 25% oz. 30 (če dodamo še NSI) takih ki gledajo na vse tako kot je zgoraj napisal tale Senna Maze...žalostno a upam da bo telih 30% z vsakim letom manjši...

Ko se bodo v SLoveniji pojavile prave desne stranke bom pa mogoče kdaj tudi za njih volil, ne pa zmazke ala Janša in SDS...populizem da ni večjega...
MisiM
# 05.12.2011 ob 10:44
Tudi jaz sem mnjenja, da je Jankoviču treba dati priložnost. Delati zna, mislim, da tudi sam ve, v kaj se spušča in da nima lahke naloge.
Držim pesti, da mu bo šlo čim bolje, ker tako bo bolje tudi nam.
Če bo pa kaj zafrk ... pa tako ne bo dobil več priložnosti, tako kot slavni JJ.
polarni123
# 05.12.2011 ob 10:30
Bolj berem komentarje desničarjev bolj sem vesel, da je Jankovič zmagal. Če bi zmagala desnica bi živeli v deželi nacionalistov in nestrpnosti do drugače mislečih.
gernika
# 05.12.2011 ob 09:51
Saturn @

Poreklo oziroma pripadnost sta dva konstrukta ki grenijo vsem življenje od 18. stoletja dalje.
mat
# 05.12.2011 ob 09:48
@sharkyslo: Upam da se bodo tvoje dobronamerne napovedi za Slovenijo ("če zaserje, bo Grčija - in zasral bo, nedvomno") uresničile tako, kot tvoja predvolilna napoved.
Binder Dandet
# 05.12.2011 ob 12:50
@muff1488:
"Jaz govorim nemško čist brez tujega naglasa. Vse se da, če je volja."

Ni res. Eni imajo več smisla za jezike kot drugi. Enim se pa vedno pozna naglas, ko govorijo tuj jezik. Pa s tem ni nič narobe, to je bistvo. Saj ej to le zunanjost, ne vsebina.
polarni123
# 05.12.2011 ob 11:58
Ja desničarski komentatorji po neprespani noči in šoku so se spet začeli komentarji, kjer se gleda vse negativno v stilu luzerja vodje opozicije JJ.
Jankovič sploh še preimer ni pa že špekulirate kaj nas čaka.
Nebi počakali vsaj leto dni pa pol komentirali.
Sploh pa kar se nacionalističnih izpadov tiče. Nekulturnost in nestrpnost. Drugega ne zmorete. In kaj vam je ljudstvo za vas način politike povedalo lahko vidite v včerajšnjih rezultatih.
Binder Dandet
# 05.12.2011 ob 11:58
@obelix:
"sramotno je to, da kljub mami Slovenki in pratično celemu življenju, preživetem v Sloveniji, tako slabo in z očitnim jugo naglasom govori 'materni' jezik."

wtf? Če grem js v Nemčijo, bom tud vedno govoru nemško s slovenskih naglasom, pa zarad tega ne bom nič manj pravilno govoril. Razumeš? Kaj ima veze naglas? Nima veze.
niss9x
# 05.12.2011 ob 11:54
Imamo kratek spomin.To so pisali tudi ko je postal župan,pa nam ni nič manjkalo.Pišejo marsikaj ,pa ponavadi niti ne izvemo,ker nam zamolčite,tudi to bi nam mirno lahko a bomo v prihodnje na tem portalu obilno obveščani o Jankoviču in njegovih sinovih,tako kot doslej.
Kazalo