V Carigradu se je v ponedeljek zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti napadom PKK-ja na turške vojake. Foto: Reuters
V Carigradu se je v ponedeljek zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti napadom PKK-ja na turške vojake. Foto: Reuters

V šesturni operaciji proti prepovedanemu PKK-ju je sodelovalo več kot 50 turških vojaških letal, v napadu pa je bilo ubitih od 35 do 40 upornikov iz vrst PKK-ja. Tarča napada je bilo najmanj šest oporišč, poleg tega pa tudi skupina približno 20 teroristov, ki so bežali iz Turčije proti svojim oporiščem.

Operacija je odgovor na napad, ki so ga turške oblasti pripisale PKK-ju in v katerem je v nedeljo v kraju Daglica na skrajnem jugovzhodu države, blizu meje z Irakom, umrlo 16 turških vojakov. To je bil najhujši napad na turško vojsko, odkar so se med njo in PKK-jem julija znova razvneli spopadi. Obenem je bil to eden najsmrtonosnejših napadov na turško vojsko v zadnjih letih.

Po nočnem obstreljevanju pa se je na vzhodu Turčije zgodil nov napad, ki so ga oblasti v Ankari pripisale PKK-ju. Tarča napada je bil minibus s policisti, ki so izvajali patruljo na območju ob meji z Azerbajdžanom, Armenijo in Iranom v regiji Igdir na vzhodu države.

Turški premier Ahmet Davutoglu je v ponedeljek napovedal, da bodo izbrisali PKK iz njegovih utrdb. "Kar koli bo potrebno, jih bomo izbrisali," je dejal. Tudi predsednik Recep Tayyip Erdogan je napovedal odločen odgovor.