Oktobra je turška vojska sprožila novo operacijo proti kurdskim upornikom. Foto: EPA
Oktobra je turška vojska sprožila novo operacijo proti kurdskim upornikom. Foto: EPA

Žrtve so bile del skupine približno 40 ljudi, starih od 16 do 20 let, ki so skušali v Turčijo pretihotapiti nekaj dobrin, verjetno pa so jih zamenjali za upornike Kurdske delavske stranke (PKK).

Po besedah predstavnika prokurdske Stranke za mir in demokracijo (BDP) se utegne število žrtev povečati, saj sneg in grob teren otežujeta iskanje žrtev. Kot navaja prokurdska tiskovna agencija Firat, naj bi bili med smrtnimi žrtvami tudi otroci.

Iz turške vojske so sporočili, da so brezpilotna letala prepoznala skupino kurdskih upornikov, ki naj bi nameravali izvesti napad na vojaško oporišče na jugovzhodu Turčije. Pojasnili so še, da so nato letala izvedla napada na območju, ki ni poseljeno.

Turška vojska je oktobra sprožila vojaško operacijo proti kurdskim upornikom, potem ko je bilo v napadu ubitih 24 turških vojakov. To je bil najhujši napad na turško vojsko od leta 1993, ko so uporniki ubili 33 neoboroženih vojakov.

V turški operaciji po omenjenem napadu PKK je bilo ubitih 36 kurdskih upornikov v dolini Kazan v pokrajini Hakari v bližini iraške meje.

PKK, ki je za Turčijo in večji del mednarodne skupnosti teroristična organizacija, se že 27 let bojuje za neodvisnost Kurdistana. V nasilju je od leta 1984 umrlo že okoli 45.000 ljudi.