V Turčiji bodo zaprli 131 medijev. Številni novinarji in novinarke so in bodo aretirani. Foto: Reuters
V Turčiji bodo zaprli 131 medijev. Številni novinarji in novinarke so in bodo aretirani. Foto: Reuters
Turčija
Oblasti izvajajo čistke tudi v vojske. Odpuščenih je bilo 1.700 vojakov in več kot 100 generalov in admiralov. Foto: Reuters

Med mediji, ki bodo prenehali delovati, so tri tiskovne agencije, 16 televizijskih in 23 radijskih postaj, 45 časopisov in 15 revij, zaprtih pa bo tudi 29 izdajateljev, poroča BBC. Med mediji na udaru je tudi Zaman, nekdaj eden največjih turških časnikov, nad katerim je bil marca uveden državni nadzor. Izdani so bili tudi nalogi za aretacije 47 njegovih zaposlenih. Oblasti so sicer ob tem zahtevale aretacije še 42 drugih novinarjev in novinark.

Večina zaprtih medijev je sicer majhnih in delujejo na le določenih območjih Turčije, nekaj pa jih ima bralce oziroma poslušalce po vsej državi. Veliko teh medijev se povezuje s klerikom Fethullahom Gülenom, živečim v ZDA od leta 1999, ki ga oblasti krivijo za poskus udara. Gülen povezanost z udarom zanika.

Zamanovi bralci in bralke so bili večinoma podporniki Gülena, po državnem prevzemu časopisa pa so ga prenehali brati, zaradi česar je postal nerentabilen.

Odpuščenih več kot 100 generalov
Vlada je v sredo sicer napovedala, da je bilo odpuščenih skoraj 1.700 pripadnikov oboroženih sil, med njimi 87 generalov kopenskih sil, 30 generalov zračnih sil in 32 admiralov. Kot smo že poročali, je turška vojska sicer sporočila, da je v poskusu udara sodelovalo 1,5 odstotka njenih pripadnikov oziroma 8.651 vojakov.

Turška vojska naj bi bila po čistkah uspešnejša
Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoğlu je kot "nesrečno" označil izjavo Jamesa Clapperja, direktorja ameriške Nacionalne obveščevalne službe, da čistke v turški vojski po propadlem poskusu udara škodijo sodelovanju v boju proti t. i. Islamski državi.

Po Cavusoğlujevih besedah je ravno obratno. Po čistkah bo turška vojska namreč "bolj zaupanja vredna, čista in učinkovita v boju".

Vseobsežne čistke
Cavusoğlu je po poročanju Reutersa še dejal, da bi bil lahko poskus udara uspešen, če predj ne bi bila izvedena že čistka v policiji. Zdaj pa se čistke izvajajo na številnih področjih. Zaradi domnevnih povezav z Gülenovim gibanjem so 211 zaposlenih odpustili tudi v letalskem prevozniku Turkish Airlines, vir v centralni banki pa je dejal, da so se tudi tam začele čistke, in sicer med nižjerangiranimi predstavniki banke. Guverner centralne banke Murat Cetinkaya ni želel odgovarjati na vprašanja glede čistk v tej ustanovi.

V poskusu udara je umrlo najmanj 246 ljudi, več kot 2.000 pa je bilo ranjenih. Nekaj dni po poskusu udara so bile v državi razglašene trimesečne izredne razmere, kar predsedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu in vladi omogoča, da obidejo parlament pri sprejemu zakonov in omejevanju pravic in svoboščin.