Med ljudmi, ki jih je policija ubila v strelskem obračunu, je tudi domnevni organizator nedavnega napada na restavracijo v Daki Tamim Ahmed Chowdhury. Foto: Reuters
Med ljudmi, ki jih je policija ubila v strelskem obračunu, je tudi domnevni organizator nedavnega napada na restavracijo v Daki Tamim Ahmed Chowdhury. Foto: Reuters

Do streljanja je prišlo, ko je policija vdrla v skrivališče islamistov v mestu Narajangandž. Med ubitimi je tudi kanadski državljan Tamim Ahmed Chowdhury, rojen v Bangladešu, ki je veljal za organizatorja napada na restavracijo Holey Artisan Bakery 1. julija letos v diplomatski četrti v Daki, v katerem je bilo ubitih 22 ljudi, večinoma tujcev. Med žrtvami je bilo 20 civilistov in dva varnostnika. V restavraciji je bilo v srditem streljanju med policijo in oboroženimi napadalci ubitih tudi šest skrajnežev. Odgovornost za napad je prevzela t. i. Islamska država (IS), poroča Reuters.

Chowdhury, vodja prepovedane islamistične skupine Džamatul Mudžahedin Bangladeš, ki je prisegla IS-ju, se je uril v Siriji in bil eden izmed glavnih financerjev in dobaviteljev orožja za več nedavnih napadov v Bangladešu, je še povedal generalni policijski inšpektor Šahidul Hokue.

Kot je povedal vodja bangladeške protiteroristične enote Monirul Islam, so operacijo izvedli na podlagi informacij, da so v stavbi teroristi. Islam je še dodal, da so teroristi začeli streljati, ko so jim rekli, naj se predajo. V odgovor je začela streljati tudi policija, ki je pri tem ubila tri teroriste.

Policija je v boju proti skrajnežem v dvournem strelskem obračunu v mestni četrti Kaljanpur v Daki že prejšnji mesec ubila devet domnevnih islamskih skrajnežev.