Oksana pred napadom ... Foto: Youtube
Oksana pred napadom ... Foto: Youtube
... in po njem. Foto: Youtube

Oksano Makar so 8. marca v mestu Mikolajiv napadli trije mladi moški, ki so jo po koncu izživljanja odvrgli v jarek in jo zažgali.
Dekle je po čudežu preživelo, njene krike na pomoč pa je naslednji dan slišal neki mimoidoči, ki je poklical policijo, ta pa je nesrečnico odpeljala v bolnišnico. Več kot polovica telesa Makarjeve je bila prekrita z opeklinami, amputirali so ji roko in obe stopali, ledvice so bile popolnoma uničene.

Kljub temu je bila pri zavesti in je lahko medijem in tožilstvu natančno opisala napad. "Spomnim se kavarne in odhoda v stanovanje. Ne spomnim se, kaj se je zgodilo, ko smo prišli tja, spomnim pa se davljenja," se spominja. "Ko sem ponovno prišla k sebi, je bila noč, jaz pa sem ležala v jarku. Mislila sem, da ne bom preživela. Svojega telesa sploh nisem čutila. Začela sem moliti."

Zdravniki so danes sporočili, da se je Oksanino srce ustavilo zaradi krvavitev v pljučih, umrla pa je po neuspešnih poskusih oživljanja.
Aretacije - in posebna obravnava
Policija je v povezavi z zločinom aretirala vse tri osumljence, a je dva - 23-letnika in 21-letnika, katerih starši so nekdanji vladni predstavniki - kmalu za tem izpustila. Primer je sprožil tolikšno ogorčenje javnosti, da je policija pod pritiskom pozneje oba osumljenca spet prijela in ju obtožila posilstva. Tretji osumljenec je obtožen posilstva in poskusa umora, kar bo zdaj spremenjeno v umor.

Nekateri poslanci zahtevajo smrtno obsodbo, nekateri pa celo kastracijo posiljevalcev.

Ukrajinski mediji so predvajali posnetek enega izmed osumljencev, ki je policiji opisal, kako so Oksano napadli v stanovanju v središču mesta, jo nato zavil v odejo in jo odvrgli v jarek. Časnik Kiev Post je napad opisal kot "enega najgnusnejših zločinov v Ukrajini v zadnjih letih".

Zaradi zločina oziroma poteka primera v Mikolajivu in drugod po Ukrajini že nekaj tednov potekajo protesti. Ukrajinski mediji redno poročajo o primerih otrok bogate ukrajinske elite, ki so brez posledic vpleteni v prekrške, od prometnih nesreč do resnejših zločinov.