Ukrajinsko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so njihova letala izvedla pet zračnih napadov na položaje separatistov blizu Luganska. Uporniki pa zdaj trdijo, da so kijevske sile nakopičile tanke na obrobju Luganska v okviru priprav na pohod na mesto, kar pa še ni bilo potrjeno. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Ukrajinsko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so njihova letala izvedla pet zračnih napadov na položaje separatistov blizu Luganska. Uporniki pa zdaj trdijo, da so kijevske sile nakopičile tanke na obrobju Luganska v okviru priprav na pohod na mesto, kar pa še ni bilo potrjeno. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Janukovič je vložil tožbo na Sodišču EU-ja zaradi sankcij, ki jih je Bruselj naložil njemu in njegovima dvema sinovoma. Foto: EPA
Kijev naj bi z letališča v Lugansku pregnal upornike. Ti napade zanikajo. Foto: EPA

Proruski uporniki so potrdili, da so sestrelili vojaško transportno letalo, katerega posadka je napad preživela. A kijevske oblasti trdijo, da bi lahko le rakete, "po vsej verjetnosti z območja Ruske federacije", zadele letalo na višini 6500 metrov, na kateri je letelo.

Rusija dogodka sicer še ni komentirala, je pa potrdila, da je v bližini ukrajinske meje okrepila vojaško navzočnost. Po ocenah Nata je na meji z Ukrajino od 10.000 do 12.000 ruskih vojakov. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je med drugim pozval Organizacijo za varstvo in sodelovanje v Evropi (Ovse), naj pošlje svoje opazovalce, ki bi nadzorovali mejna prehoda Gukovo in Doneck na meji med Rusijo in Ukrajino.

Ukrajinske sile pregnale upornike z letališča v Lugansku
Po navedbah ukrajinskega predsednika Petra Porošenka so vladne sile prebile blokado proruskih upornikov, da bi dosegle vojake, ki so utaborjeni na strateškem letališču v mestu Lugansk.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so njihova letala izvedla pet zračnih napadov na položaje proruskih upornikov blizu Luganska. Uporniki pa trdijo, da so kijevske sile nakopičile tanke na obrobju Luganska v okviru priprav na pohod na mesto, kar pa še ni bilo potrjeno.

Lokalne oblasti trdijo, da so bili v zadnjih 24 urah v Lugansku in okolici v različnih incidentih ubiti najmanj trije ljudje, 14 pa je bilo ranjenih. Prejšnji konec tedna je bilo na tem območju ubitih več deset ljudi.

Rusija razmišlja o povračilnem ukrepu
Medtem naj bi Rusija razmišljala o povračilnih ukrepih proti ukrajinskim silam, potem ko naj bi v nedeljo izstrelek iz Ukrajine zadel stanovanjsko hišo v ruski regiji Rostov in ubil ruskega državljana. Ruski časopis Kommersant namreč navaja neimenovani vir blizu Kremlja, ki trdi, da Moskva razmišlja o povračilnih napadih, a da ne razmišlja o obsežni akciji. "Naše potrpljenje ni neskončno," je povedal vir in dodal, da Rusija "točno ve, od kod Ukrajinci streljajo". V Kremlju so poročanje časopisa zanikali.

Moskva je ukrajinskim silam že večkrat očitala čezmejno obstreljevanje, a nedeljski incident je prvi, ki naj bi zahteval smrtno žrtev. Kijev je zanikal odgovornost.

Janukovič toži EU zaradi sankcij
Nekdanji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, ki so ga februarja zrušili siloviti protivladni protesti v Kijevu, pa je medtem vložil tožbo na Sodišču EU-ja zaradi sankcij, ki jih je Bruselj naložil njemu in njegovima dvema sinovoma. Zaradi očitkov o korupciji je EU marca za Janukoviča in bližnje sodelavce uvedel zamrznitev premoženja.

Tožbo je med drugim vložil tudi nekdanji ukrajinski notranji minister Mikola Azarov skupaj s sinom. Janukoviču in sodelavcem nova ukrajinska vlada očita poneverbo približno treh milijard dolarjev. Še številne druge ukrajinske in ruske veljake so podobne sankcije kot Janukoviča doletele zaradi njihove vloge v ukrajinski krizi in zaradi priključitve polotoka Krim Rusiji.