Enostransko premierje, ki ga je razglasil ukrajinski predsednik Petro Porošenko, se bo končalo v ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Enostransko premierje, ki ga je razglasil ukrajinski predsednik Petro Porošenko, se bo končalo v ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Eden izmed izpuščenih opazovalcev, ki so bili ugrabljeni 29. maja. Foto: EPA

Kljub premirju med ukrajinskimi oblastmi in uporniki, ki velja do jutri zvečer, z vzhoda Ukrajine še naprej prihajajo poročila o spopadih. Francoski predsednik Francois Hollande in nemška kanclerka Angela Merkel sta se po telefonu že drugič v štirih dneh pogovarjala z ruskim in ukrajinskim kolegom, Vladimirjem Putinom in Petrom Porošenkom. Kot je v izjavi zapisal Hollande, so govorili o podaljšanju prekinitve ognja med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti ter mirovnem načrtu Kijeva.

Voditelja Nemčije in Francije sta prav tako spomnila na ultimat, ki ga je vrh EU-ja Rusiji postavil v petek. Moskva mora do ponedeljka konkretno ukrepati za umiritev razmer na vzhodu Ukrajine, sicer bo EU uvedel nove sankcije.

Za podaljšanje premirja se je zavzel tudi Putin, ki je s sogovorniki razpravljal o možnosti, da bi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pomagala pri nadzoru ukrajinsko-ruske meje.

Proruski separatisti izpustili še drugo skupino opazovalcev Ovseja
Sicer pa so proruski oboroženi aktivisti, potem ko so v petek izpustili prvo skupino opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), na vzhodu Ukrajine izpustili še drugo skupino.

Prva skupina štirih opazovalcev je bila ugrabljena 26. maja v pokrajini Doneck, druga pa tri dni pozneje v Lugansku. Drugo četverico, žensko in tri moške, so separatisti predali predstavniku Ovseja v hotelu v Donecku v soboto zvečer. "Izpuščamo zadnje štiri opazovalce, ki so bili pridržani na ozemlju ljudske republike Lugansk," je dejal premier samooklicane ljudske republike Doneck Aleksandr Borodaj in dodal, da so tako izpolnili svoje obveznosti.

Predstavnik misije Ovseja v Ukrajini Mark Etherington, ki je izpustitev pozdravil, je dejal, da je njihovo zajetje močno oviralo delovanje misije na vzhodu Ukrajine. Izpustitev je pozdravilo tudi rusko zunanje ministrstvo, ki je še sporočilo, da je bil eden izmed zajetih tudi ruski državljan.

Ovse igra osrednjo vlogo v poskusih posredovanja za končanje približno trimesečnega konflikta na vzhodu Ukrajine, kjer se proruski oboroženi aktivisti spopadajo z ukrajinsko vojsko.

Premirje na preizkusu
Na vzhodu je sicer vzpostavljena prekinitev ognja, ki jo je v petek po podpisu sporazuma z EU-jem ukrajinski predsednik Petro Porošenko podaljšal do ponedeljka zvečer. Premirje je kljub temu na resni preizkušnji, saj so se v soboto obnovili spopadi. Pri mestu Slavjansk so bili ubiti trije vojaki, iz Luganska pa poročajo o žrtvah med separatisti.

Prekinitev ognja je prvi korak Porošenkovega mirovnega načrta s 15 točkami, ki ga je predstavil prejšnji teden. Po besedah ukrajinskega obrambnega ministra Mihaila Kovala so razmere kljub občasnim provokacijam pod nadzorom.

Podaljšanje prekinitve ognja je podprl tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki poudarja pomen neposrednih pogovorov med Porošenkom in separatisti. Kljub temu pa Zahod hoče, da Putin za ustavitev nasilja in rešitev konflikta naredi več.

Voditelji EU-ja so dali Moskvi v petek še tri dodatne dni časa, da konkretneje podpre mirovni načrt ukrajinske vlade, ali pa bo deležna novih sankcij.

Zvečer je predvidena telefonska konferenca med Porošenkom, Putinom, nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, katere namen je predvsem preveriti morebitne premike stališč Moskve, preden bi EU in ZDA uvedle nove sankcije proti Rusiji.