Foto: MMC RTV SLO/EPA
Foto: MMC RTV SLO/EPA
Francois Hollande, Petro Porošenko in Angela Merkel
Francois Hollande, Petro Porošenko in Angela Merkel so se v nedeljo zvečer pogovarjali tudi po telefonu, pogovoru pa se je pridružil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: Reuters
Doneck
Snemalec ruske televizije je bil ubit blizu Donecka. Kot poroča omenjena televizija, naj bi nanj streljali ukrajinski vojaki. Foto: Reuters
Zvečer bo na vzhodu Ukrajine prenehalo veljati premirje
Ukrajinska vojska ubila snemalca ruske televizije

V telefonski konferenci z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom so ruski in francoski predsednik Vladimir Putin in Francois Hollande ter nemška kanclerka Angela Merkel podprli podaljšanje prekinitve ognja na vzhodu Ukrajine, ki naj bi se iztekla danes ob 21. uri po srednjeevropskem času.

Porošenko in Putin sta se dogovorila, da si bosta prizadevala za "sprejem dogovora o dvostranski prekinitvi ognja med oblastmi v Kijevu in proruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine," so sporočili iz francoskega predsedstva. Iz Kremlja so sporočili, da je Putin v telefonski konferenci podprl tudi "oblikovanje zanesljivega mehanizma za nadzor prekinitve ognja z aktivno vlogo Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi".

Danes se sicer izteka tudi ultimat, ki ga je Rusiji v petek postavila Evropska unija, da mora Moskva konkretno ukrepati za umiritev razmer na vzhodu Ukrajine, sicer bodo uvedli nove sankcije. Unija tako pričakuje dogovor o premirju in učinkovitem nadzoru meje, vrnitev treh mejnih prehodov ukrajinskim oblastem ter začetek pogajanj o izvedbi mirovnega načrta Porošenka. Zahteva tudi izpustitev talcev na vzhodu Ukrajine.

Francija in Nemčija sta ob tem ponovili opozorilo Evropske unije, da bo uvedla nove sankcije proti Rusiji, če ta ne bo konkretno pritisnila na proruske oborožene aktiviste, naj prenehajo spopade, ki se sicer kljub prekinitvi ognja nadaljujejo.

Na vzhodu Ukrajine v nedeljo ubit ruski novinar
Ruska javna televizija je sporočila, da je bil v nedeljo zvečer v bližini Donecka na vzhodu Ukrajine ubit eden izmed njihovih novinarjev, 68-letni snemalec Anatolij Kljan.

"Preteklo noč je bil v Donecku ubit naš kolega, snemalec prvega programa, Anatolij Kljan," so sporočili s televizije. Ob tem so pojasnili, da se je tragedija zgodila v nedeljo zvečer približno 15 kilometrov od Donecka v bližini farme Spartak. Kljan je bil ustreljen, nanj pa naj bi steljali ukrajinski vojaki. Usoden je bil strel v trebuh, umrl pa je pozneje v bolnišnici.

Nekaj novinarjev je bilo na poti z avtobusom, kjer so bile tudi matere vojaških rekrutov, ki so se odpravile na pot, da bi dosegle vrnitev svojih sinov domov. Ko so ukrajinske vojaške sile po navedbah ruske televizije nepričakovano začele obstreljevanje, so se novinarji zatekli na avtobus in se za 500 metrov odmaknili od vojaške enote. Ko so ponovno zapustili avtobus, so ukrajinski vojaki v nebo izstrelili opozorilno raketo, začelo pa se je tudi streljanje z avtomatskim orožjem.

V streljanju je bil ranjen Kljan, ki so mu novinarski kolegi takoj nudili prvo pomoč in ga z avtomobilom, ki se je pripeljal mimo, odpeljali v bližnjo bolnišnico, a ga tam niso uspeli rešiti. V streljanju je bil ranjen tudi voznik avtobusa.

Kljan ni bil prva žrtev med novinarji na vzhodu Ukrajine. 17. junija sta bila v bližini Luganska ubita sodelavca ruske radiotelevizije VGTRK, posebni dopisnik Igor Kornelju in tonski tehnik Anton Vološin. 24. maja pa sta v bližini Slavljanska umrla italijanski fotograf in dopisnik Andrea Rocchelli ter njegov ruski prevajalec Andrej Mironov.

Zvečer bo na vzhodu Ukrajine prenehalo veljati premirje
Ukrajinska vojska ubila snemalca ruske televizije