Hannah Witheridge in David Miller sta se spoznala na otoku, kmalu za tem pa sta bila umorjena. Foto: EPA
Hannah Witheridge in David Miller sta se spoznala na otoku, kmalu za tem pa sta bila umorjena. Foto: EPA
Policija je osumljenca našla zelo kmalu po zločinu. Foto: EPA

Da je vsa zadeva sumljiva in da se na otoku, za katerega javna skrivnost naj bi bila, da je trdno v rokah tajske mafije, za večino zločinov po hitrem postopku okrivi prav Mjanmarce, so številni izpostavljali že od vsega začetka.

In da sta 21-letna Zav Lin in Vin Zav Htun umor 24-letnega Davida Millerja in leto dni mlajše Hannah Witheridge (domnevno) priznala, ni resnih in glasnih pomislekov organizacij za človekove pravice in diplomatov prav nič utišalo.

Tajska komisija za človekove pravice je zato napovedala, da bo sprožila raziskavo navedb, da naj bi osumljenca policija z mučenjem prisilila v priznanje, kar naj bi potrjevali tudi fizični dokazi. Policija obtožbe ostro zanika in vztraja, da imajo "popoln primer".

Sta pa osumljenca danes svoji priznanji umaknila in zdaj pravita, da nista zagrešila umorov in da tudi nista videla, kaj se je zgodilo.

Površna preiskava?
Trupli Witheridgeeve in Millerja so našli 15. septembra. Oba sta imela hude poškodbe glave, dekle pa je bilo tudi posiljeno. Dogodek je pretresel rajski dopustniški otok in močno odmeval tako na Tajskem kot v Veliki Britaniji, hkrati pa povzročil tudi kar precej škode tajski turistični industriji, ki za državo predstavlja ključen vir dohodkov, saj predstavlja kar 10 odstotkov BDP-ja.

Policija je bila pod velikim pritiskom, da primer razreši hitro, in kritiki ji že vse od začetka očitajo, da je preiskavo opravila površno, Mjanmarca pa sta bila prikladna grešna kozla. Organizacija Amnesty International je tajsko vlado pozvala, naj izvede neodvisno raziskavo obtožb mučenja. Tajska vlada je pod pritiski delno klonila in sporočila, da bo dovolila britanski policiji pomagati pri preiskavi umorov.

Za umor je na Tajskem predpisana smrtna kazen.