Svet
Kofi Annan
Annan je bil prvi temnopolti Afričan na čelu ZN-a. Pred njim je bil generalni sekretar te organizacije iz Afrike že Butros Butros Gali iz Egipta. Foto: Reuters
       Če se gleda na njegov prispevek z distanco, je bil Annan generalni sekretar Združenih narodov v času, ko je bilo treba popravljati nekatere hude napake iz preteklosti, odpirati nove horizonte. Oboje je Annan opravil odlično, tako da bo ostal v spominu kot eden največjih generalnih sekretarjev, verjetno poleg Daga Hammarskjölda."       
 Danilo Türk
Kofi Annan
Leta 2007 ga je na mestu generalnega sekretarja ZN-a zamenjal Ban Ki Mun, tega pa je pred meseci Antonio Guterres. Foto: Reuters
Kofi Annan
Lani je v Indoneziji tolažil žrtve naravne nesreče v Indoneziji. Foto: Reuters
       Nikoli ne bomo pozabili njegovega umirjenega in odločnega pogleda, niti moči njegovih bojev.       
 Emmanuel Macron
Kofi Annan in Nane
Z drugo ženo Nane Mario Lagergren, nekdanjo švedsko pravnico pri Združenih narodih, se je poročil leta 1984. Foto: Reuters
VIDEO
Slovo Kofija Annana

Dodaj v

Umrl nekdanji generalni sekretar ZN-a Kofi Annan

Prvi temnopolti Afričan na čelu ZN-a
18. avgust 2018 ob 12:10,
zadnji poseg: 18. avgust 2018 ob 15:59
Bern - MMC RTV SLO, Reuters, STA

V starosti 80 let je umrl nekdanji generalni sekretar Združenih narodov in prejemnik Nobelove nagrade za mir Kofi Annan.

Annan je v soboto zgodaj zjutraj umrl v bolnišnici v Bernu v Švici, poroča Reuters. Kot so sporočili iz Fundacije Kofija Annana, je Annan umrl "mirno", in sicer po "kratki bolezni". Umrl je v družinskem krogu.

Annan, Ganec, rojen 8. aprila leta 1938, je bil generalni sekretar dva mandata, in sicer med letoma 1997 in 2006, položaj pa je zasedel kot prvi temnopolti Afričan. Bil je tudi prvi član osebja ZN-a, ki se je povzpel na najvišji položaj v organizaciji. Nobelovo nagrado za mir je skupaj z Združenimi narodi prejel za svoje humanitarno delo in poskuse oživitve ZN-a.

Annana je norveški Nobelov odbor ob podelitvi nagrade za mir pohvalil, da je v ZN-u vdihnil novo življenje. S svojo fundacijo, ki jo je ustanovil leta 2007, pa si je Annan prizadeval, da bi tudi po končanju mandata v ZN-u "zbral politično voljo z namenom premagovanja ovir, ki stojijo na poti miru, razvoju in človekovim pravicam," piše na spletni strani Fundacije Kofija Annana. V fundaciji so ga označili za "svetovnega državnika in močno predanega internacionalista, ki se je vse življenje boril za pravičnejši in mirnejši svet".

Večino časa živel v Švici
Sedmi generalni sekretar ZN-a se je rodil 8. aprila leta 1938 v ganskem mestu Kumasi. Ekonomijo je študiral v ZDA, mednarodne odnose pa v Švici, kjer je preživel tudi večino življenja.

Združenim narodom se je pridružil leta 1962, ko je delal za ženevsko pisarno Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Tudi kasnejša leta je gradil svojo kariero v prostorih in organizacijah ZN-a. Med letoma 1992 in 1996 je bil pomočnik generalnega sekretarja in zaupane so mu bile mirovne operacije, zaradi česar je bil tarča kritik, ker ZN ni zaustavil genocida v Ruandi sredi devetdesetih let.

Varnostni svet ga je na položaj generalnega sekretarja imenoval decembra leta 1996, kasneje pa ga je potrdila še Generalna skupščina. Leta 2001 so mu potrdili drugi mandat. Na vrhu ZN-a ga je 1. januarja 2007 nasledil Južni Korejec Ban Ki Mun.

Kot generalni sekretar je reformiral birokracijo mednarodne organizacije, aktiven je bil v času epidemije virusa HIV in iraške vojne ter zagnal globalno pobudo ZN-a za trajnostni svet (UNGC), ki je največja svetovna pobuda za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj gospodarskih subjektov.

V času njegovega vodenja je izbruhnil korupcijski škandal, povezan s humanitarnim programom za Irak "Nafta za hrano".

Türk: Eden največjih generalnih sekretarjev ZN-a do zdaj
Annan je leta 2000 med drugim za svojega pomočnika za politične zadeve imenoval slovenskega veleposlanika pri ZN-u Danila Türka, ki je za Radio Slovenija dejal: "Kofi Annan je bil posebna kombinacija človeka, ki je voditelj organizacije, ampak hkrati tudi izredno sposoben timsko delovati in poslušati sodelavce, se pogovarjati. Če se gleda na njegov prispevek z distanco, pa je bil on generalni sekretar Združenih narodov v času, ko je bilo treba popravljati nekatere hude napake iz preteklosti, odpirati nove horizonte. Oboje je Annan opravil odlično, tako da bo ostal v spominu kot eden največjih generalnih sekretarjev, verjetno poleg Daga Hammarskjölda."

Kot vodja ZN-a si je prizadeval za združitev Cipra. Predlagal je načrt za združitev otoka, ki so ga v grškem delu na referendumu leta 2004 zavrnili.

Ganec je s svojo tiho karizmo povzdignil prepoznavnost Združenih narodov na mednarodnopolitičnem prizorišču. Neredko je krasil tudi televizijske ekrane in naslovnice časnikov, radi pa so ga gostili tudi na slavnostnih dogodkih.

Po izteku mandata generalnega sekretarja se je lotil pomembnejših vlog posredovalca v konfliktih. V začetku leta 2012 so ga imenovali za posebnega odposlanca ZN-a za Sirijo. V okviru svoje nove vloge se je trudil najti rešitev za konflikt, a je po približno petih mesecih zaradi pomanjkanja podpore in napredka s položaja odstopil.

Nazadnje so ga leta 2016 imenovali za vodjo svetovalne komisije za zvezno državo Rakajn, ki bi pomagala pri preiskavi nasilja nad muslimansko manjšino Rohinga.

Annan je bil poročen dvakrat, s prvo soprogo Titi Alakija imata dva otroka. Ločila sta se leta 1983. Leto dni kasneje se je poročil z Nane Mario Lagergren, ki je imela enega otroka iz prejšnjega zakona.

"Bil je prijatelj tisočih in vodja milijonov"
Po njegovi smrti iz sveta že prihajajo odzivi. Ganski predsednik Nana Akufo Addo je sodržavljana označil za dovršenega diplomata in v državi razglasil enotedensko žalovanje.

Visoki komisar ZN-a za človekove pravice Zeid Raad Al Husein je sporočil, da je bil Annan "bistvo človeškega dostojanstva in miline". "Bil je prijatelj tisočih in vodja milijonov," je dodal. Zdajšnji generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres, ki ga je Annan izbral za vodjo Visokega komisariata ZN-a za begunce, je dejal, da je Annan "v mnogih pogledih bil ZN". Dejal je, da je organizacijo vodil "z neprimerljivim dostojanstvom in odločnostjo".

"Nikoli ne bomo pozabili njegovega umirjenega in odločnega pogleda, niti moči njegovih bojev," je na Twitterju zapisal francoski predsednik Emmanuel Macron. Britanska premierka Theresa May je svoje misli in sožalje posvetila Annanovi družini. Dodala je, da je bil Annan odličen vodja in reformator ZN-a, ki je prispeval k temu, da je svet postal boljši.

Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da je Annan njo in druge navdihnil s svojimi idejami, prepričanji in karizmo. Tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je izrazil sožalje ter zapisal, da se je znal nekdanji generalni sekretar prav tako dobro vživeti v težave posameznika kot se spopadati z vprašanji mednarodnega reda.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je tvitnil, da svet žaluje za veliko vodilno osebnostjo in prijateljem ljudi. Po njegovih besedah se mu lahko poklonimo tako, da pri življenju ohranimo njegovo zapuščino in duha. Evropski komisar za mednarodno sodelovanje in razvoj Neven Mimica je zapisal, da je bil Annan "odličen vir navdiha za vse".

"Njegove topline se ne bi smelo nikoli razumeti kot šibkost," pa je sporočil generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Odzval se je tudi slovenski vrh
Ruski predsednik Vladimir Putin je pohvalil Annanovo modrost in pogum ter da je bil sposoben sprejemati dobre odločitve tudi v težkih razmerah. Med drugim je na njegovo delo kot diplomata in humanitarca spomnil indijski premier Narendra Modi, ki je dodal, da je bil Annan varuh mednarodnega miru in varnosti.

Nobelovemu nagrajencu so se med drugim poklonili še irski premier Leo Varadkar, avstrijski kancler Sebastian Kurz, španski premier Pedro Sanchez, nizozemski predsednik vlade Mark Rutte in premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern.

Svoje sožalje je izrazil tudi predsednik republike Borut Pahor. "Nekdanjega generalnega sekretarja ZN-a Kofija Annana si bomo zapomnili kot človeka mednarodnega miru in solidarnost," je sporočil prek Twitterja. Zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Karl Erjavec, pa je na Twitterju zapisal, da je Annan pustil pečat na Združenih narodih in da je lahko s svojim delom, ki ga je posvetil miru, razvoju in spoštovanju človekovih pravic, vzor mednarodni skupnosti.

B. V., A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
severnik
# 18.08.2018 ob 12:21
položaj pa je zasedel kot prvi temnopolti Afričan

Kako naj se človeštvo otrese rasizma oz omembi razlik, če pa vedno pišete kot prvo temnopolti, kot prva ženska...
Kekec99
# 18.08.2018 ob 12:19
ZN tako kot Nobeleva nagrada danes ne veljata veliko.
Ocelot
# 18.08.2018 ob 12:25
Naj mu bo zemlja rahla. Eden najbolj vidnih predsednikov ZN v zadnjem obdobju.
RYAN
# 18.08.2018 ob 13:14
včeraj sem gledal film head of state (cris rock) naši kreteni pa prevedejo črni predsednik
čak mal noris
# 18.08.2018 ob 12:47
Pošten, karakteren človek. Vreden vsega spoštovanja. Predstavljal je vse dobro, kar ZN predstavlja. Dandanes žal bolj malo.
gerder433
# 18.08.2018 ob 13:06
v filmu ga bo igral morgan freeman
Audy
# 18.08.2018 ob 14:48
Ruanda, Srbija, Irak, Sirija, Južna Afrika,... ZN izražajo zaskrbljenost, vojne tečejo dalje.
oziris.va
# 18.08.2018 ob 12:38
Jep, ta je še imel neko karizmo, pa tudi ugled. Zdajšnji Guterres pa je ... jezuškristuš.
PONOS
# 18.08.2018 ob 14:04
OZN je bil sprejet dokler je koristil ta velikim sedaj se bi ga zion sile moči kapitala najraje znebili..
overload
# 18.08.2018 ob 12:36
Ja kko gre že pri ZN. ZN obsodi, ko pa pride do tega, da bi kaj naredil...Lahko bi povzeli: rekla, kazala
Kalimero7
# 18.08.2018 ob 13:04
@ severnik

Se povsem strinjam s tabo. Vedno ista pesem novinarske srenje...
Dajmo enkrat nehat s tem omenjanjem barve kože, kot da je to sploh kaj važno...

Počivaj v miru Gospod Kofi.
Bivši uporabnik
# 18.08.2018 ob 15:15
Samo se en borec za pravice brez dolznosti. Zaradi takih "humanitarcev" gre svet k vragu, saj se v iemenu nekih pravic ignorira postenje.
svetovnipopotnik
# 18.08.2018 ob 17:24
Ko dobiš nobela za mir je jasno kam spadaš. P saj bomo s trumpom dobili novo potrditev.
J@st
# 18.08.2018 ob 15:28
Zaradi popuscanja ameriskemu diktatu v OZN je ta mozakar kriv tudi za vse druge civilne zrtve, ki so nastali po njegovemu odhodu s polozaja.
Tako da ne vidim razloga da mu oblecemo svetleci kolobar okrog glave.
Funai
# 18.08.2018 ob 12:46
Legenda. Izgledal je še dosti mlajši.
J@st
# 18.08.2018 ob 13:12
Nobelovo nagrado za mir je prejel za svoje humanitarno delo in poskuse oživitve ZN-a.
---------------
Je bil posredno vpleten v genocid v Ruandi, za kar se je kasneje javno opravičil
Pogosto so ga obtoževali da je podpiral politično agresorsko politiko Washingtona, kar je kasneje pripeljalo k legitimizaciji ameriške hegemonistične politike v OZN in napadom NATO na Irak in Afganistan.
V leto invazije ZDA v Afganistan je prevzel Nobelovo nagrado za mir...
SMERŠ
# 18.08.2018 ob 22:27
pod njegovim mandatom so ameri napadli irak in afganistan in na koncu še dobi nobelovo nagrado za mir...
Kobalt
# 18.08.2018 ob 13:21
ja, Gerd, res sta si dokaj podobna s Freemanom, ki je sicer leto dni starejši.

Sem šel malo preverit, kdo je sploh še bil generalni sekretear ZN (glede na to da gre za razmeroma mlado institucijo); najbolj se spomnim Butros Butros-Galija in Kofi Atta Annana. Od vseh (nekdanjih) sta živa samo še predzadnji, Korejec Ban Ki Mun (74) in pa Perujec Javier Perez de Cuellar (98).

VIR
windmaster
# 18.08.2018 ob 20:25
Ko so ZN začeli podpirati okupacijo bližnjega vzhoda iz strani imperialističnih sil zahoda in ko je Obama dobil Nobelovo nagrado za mir je oboje izgubilo verodostojnost!
TinTin
# 18.08.2018 ob 23:36
Sem ga osebno parkrat srecal in imel cast govoriti z njim. Mesto Generalnega sekretarja UN je zelo nehvalezno, ker dejstvo je, da nimas nobene moci. Clovek z vizijami, dobrodusen...Naj pociva v miru...
Yanez
# 18.08.2018 ob 22:25
Če je Butros Butros Gali bil kristjan, še ne pomeni, da ni bil Afričan.
Kofi pa naj počiva v miru, ki ga ni mogel zagotoviti med Tutsiji in Hutujci v Ruandi.
Kolikor vem sta z atomTürkom imela konflikt po katerem je Danilo na hitro in užaljeno spokal iz OZN. O mrtvih pa on kljub temu danes vse dobro. Priznam, to je uglajeno in diplomatsko, če pa je iskreno pa najbrž ne bomo nikoli izvedeli...
KD35
# 18.08.2018 ob 17:33
Pošten človek, danes takih marsikje primanjkuje.
mb128
# 18.08.2018 ob 13:27
Sožalje Ami, Koju, Nini in seveda Nani!
no72
# 18.08.2018 ob 14:18
Ni ukrepal, ko bi moral .

Palec dol!
Radenm
# 18.08.2018 ob 13:10
Njega je pa škoda.
kotzi
# 18.08.2018 ob 13:01
bil je ok....kaj cmo...naj pociva v miru....
RJSlo
# 18.08.2018 ob 12:31
No ja. R. I. P.

P. S. Tuerkov veliki "prijatelj".
Kazalo