Poleg predsednika države je opravljal tudi funkcijo predsednika obeh domov italijanskega parlamenta. Foto: EPA
Poleg predsednika države je opravljal tudi funkcijo predsednika obeh domov italijanskega parlamenta. Foto: EPA


Zaradi svoje moralne drže in odločnosti, saj ni klonil strankarskim pritiskom, si je v Italiji prislužil sloves nepodkupljivega. "Desetletja je bil vodilna osebnost v italijanski politiki in demokraciji, utelesil je ideale in moralno integriteto," je v spomin na preminulega voditelja zapisal italijanski predsednik Giorgio Napolitano.

Predsednik republike Danilo Türk je ob smrti Oscarja Luigija Scalfara izrekel iskreno sožalje italijanskemu predsedniku Giorgiu Napolitanu. "Gospod Scalfaro nam bo ostal v spominu kot načelen in pokončen državnik, zavezan vladavini prava in spoštovanju ustavnega reda, kot borec za demokracijo in proti fašizmu," je v sožalnem pismu zapisal predsednik Türk. Ob tem je Napolitana prosil, naj prenese izraze sožalja tudi družini in prijateljem umrlega, so sporočili iz predsednikovega urada.

Scalfaro se rodil 9. septembra 1918 v Novari v Piemontu. Na katoliški univerzi v Milanu je študiral pravo, svojo politično pot pa je začel leta 1946, ko je bil izvoljen v parlament. Na čelo Demokrščanske stranke je prišel v času, ko je stranko ustanovil Alcide De Gasperi.

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil v času dveh mandatov socialista Bettina Craxija tudi notranji minister Italije. Nato pa je deset let kasneje (19921999) od Francesca Cossige prevzel vodenje države. Ob izteku predsedniškega mandata je postal dosmrtni senator.

V času svojega predsedniškega mandata si je kot eno glavnih nalog zadal boj proti mafiji, zaradi česar se je spopadal s težko vladno krizo v Italiji. Iz obdobja njegove vladavine je morda najbolj odmevna politično-finančna afera s podkupninami, znana tudi kot čiste roke (Mani Pulite), ki je vodila do razpada Craxijeve socialistične stranke.

Bil je tudi eden redkih italijanskih politikov, ki je v svoji politični karieri opravljal vse tri vodilne politične funkcije, poleg predsednika države je opravljal tudi funkcijo predsednika obeh domov italijanskega parlamenta.