Rob Ford je bil popolno nasprotje zadržanih in zapetih kanadskih politikov. Foto: Reuters
Rob Ford je bil popolno nasprotje zadržanih in zapetih kanadskih politikov. Foto: Reuters
Čeprav se zaradi bolezni ni potegoval za nov županski mandat, pa je bil z visoko podporo izvoljen v mestni svet. Foto: Reuters

Ford, ki je v politične vode zašel iz poslovnih, je bil leta 2010 izbran za župana Toronta, v svojem štiriletnem mandatu pa se je, kot je sam priznal, drogiral in vozil alkoholiziran ter se bojeval z zasvojenostjo z alkoholom in mamili.

Širši javnosti je postal znan predvsem po incidentu leta 2013, ko so ga ujeli med kajenjem crack kokaina, a je med svojimi podporniki ohranjal visoko priljubljenost in nikdar mu ni manjkalo prošenj za avtograme in selfije. S svojimi ekscesi je bil po drugi strani tarča posmeha med nasprotniki in voditelji satiričnih oddaj, kot je Jon Stewart, ki ga je v svojem Daily Showu ob neki priložnosti pozval: "Lepo prosim, pojdi na odvajanje - pa čeprav bom s tem izgubil gradivo za svojo oddajo."

Kot piše BBC, je bila njegova podoba v ostrem nasprotju s prototipom zadržanega in zadrgnjenega kanadskega politika. S svojim populizmom je pritegnil predvsem konservativne volivce iz delavskega razreda, na županski stolček pa se je povzpel po zaslugi glasov iz torontskih predmestij - navsezadnje je tudi sam Ford prihajal iz predmestja. Ena od njegovih ključnih obljub v predvolilni kampanji je bila, da bo "ustavil mastni vlak" vladne porabe.

Zaradi redke, agresivne oblike raka mehkega tkiva se je Ford leta 2014 umaknil iz bitke za še en mandat, je pa vseeno z visoko podporo osvojil stolček v mestnem svetu.

"Vse življenje bil borec"
Sedanji župan Toronta John Tory je ob smrti svojega predhodnika svojcem izrazil sožalje in Forda označil kot "človeka, ki je govoril, kar je imel v mislih, in ki se je potegoval za položaj zaradi svojih iskrenih prepričanj". "Vem, da je mnogo takih, ki sta se jih dotaknila njegova družabna narava in pristop do javne službe.''

Na novico o Fordovi smrti se je odzval tudi kanadski premier Justin Trudeau, ki je na Twitterju izrekel sožalje Fordovi družini in zapisal, da se je Ford "bojeval z rakom s pogumom in odločnostjo". Ford je sicer na lanskih kanadskih volitvah podprl Trudeaujevega konservativnega nasprotnika, nekdanjega premierja Stephena Harperja. "Rob je bil vse svoje življenje borec in predan javni uslužbenec, ki se ga bomo spominjali po njegovem pogumu in ljubezni do Toronta in družine," je zapisal na Twitterju Harper.