Norma McCorvey sicer nikoli ni imela splava, potem ko je postala verna, pa je začela nasprotovati tako pravici do splava kot istospolni usmerjenosti, zaradi česar se je ločila od svojega dekleta. Foto: Reuters
Norma McCorvey sicer nikoli ni imela splava, potem ko je postala verna, pa je začela nasprotovati tako pravici do splava kot istospolni usmerjenosti, zaradi česar se je ločila od svojega dekleta. Foto: Reuters
Shod zagovornikov pravice do splava
Zagovorniki pravice do splava poudarjajo, da s prepovedjo splava splava ne bi izkoreninili, postal bi le manj varen. Foto: Reuters

Američanke imajo namreč pravico do splava v vseh Združenih državah Amerike ravno zaradi sodne odločitve v tem primeru. Norma McCorvey je na vrhovnem sodišču izpodbijala teksaško zakonodajo, ki je določala, da je splav neustaven, razen ko je ogroženo življenje nosečnice. Zakonodajo proti splavu je branil državni tožilec Teksasa, Henry Wade.

Ko je bila noseča s tretjim otrokom, je Norma McCorvey s pomočjo organizacij, ki so se borile za pravico do splava, leta 1969 vložila tožbo, ki se je vlekla. Dejala je, da je bila posiljena, za kar je pozneje sicer priznala, da je lagala, da bi dobila priznanje pravice do splava. A njena prošnja je bila zavrnjena in bila je prisiljena roditi, poroča BBC.

Vrhovno sodišče: Ženska ima pravico do izbire
Njena pritožba pa je leta 1973 prišla na zvezno vrhovno sodišče, ki je s sedmimi glasovi za in z dvema proti razsodilo, da vlada nima pristojnosti, da prepove splav. Sodba je temeljila na odločitvi, da ima ženska pravico končati nosečnost v okviru osebne izbire glede družinskih zadev, kar brani ustava.

Njena zmaga na vrhovnem sodišču je pomenila veliko prelomnico, čeprav nasprotniki splava v ZDA še niso odnehali, v upanju, da bo na vrhovnem sodišču nekoč sedelo dovolj konservativnih sodnikov za razveljavitev odločitve iz leta 1973. Do takrat pa tam, kjer so na oblasti, sprejemajo zakone, ki omejujejo dostop do splava. V svojih prizadevanjih močno računajo tudi na administracijo Donalda Trumpa.

Postala verna in začela nasprotovati splavu
Po letu 1973 je Norma McCorvey nekaj časa živela stran od javnosti, nato je postala aktivistka za pravico do splava. Nekaj časa je delala na kliniki za splave v Dallasu, leta 1995 pa je prišlo do preobrata. Postala je tako imenovana na novo rojena kristjanka in se dala javno krstiti na televiziji ter začela odločno nasprotovati splavu.

Takrat se je tudi ločila od svojega dekleta Connie Gonzales, prepričana, da istospolna usmerjenost ni v skladu z božjo postavo. Pozneje se je spreobrnila v katoliško vero in leta 1997 je ustanovila svojo aktivistično skupino proti splavu "Nič več Roe". Leta 2005 je vrhovno sodišče zavrnilo njeno tožbo proti odločitvi iz leta 1973.