'Zdaj ni čas za hvalo, ampak moramo še povečati naša prizadevanja in rešiti še več življenj,' je dejala direktorica WHO-ja Margaret Chan. Foto: EPA
'Zdaj ni čas za hvalo, ampak moramo še povečati naša prizadevanja in rešiti še več življenj,' je dejala direktorica WHO-ja Margaret Chan. Foto: EPA
Kondom
Dan boja proti aidsu praznujemo prvega decembra. Foto: EPA

Kot ugotavljata agencija Združenih narodov za boj proti aidsu (Unaids) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), je od leta 2001 število novih okužb v podsaharski Afriki upadlo za 25 odstotkov, v južni in jugovzhodni Aziji pa za deset odstotkov. Razmere so se umirile tudi v Vzhodni Evropi, kjer so pred tem zaznali dramatični porast okužb med uživalci mamil. Izboljšanje stanja gre pripisati tudi programom za preprečevanje širjenja bolezni.

Vse učinkovitejša zdravila
Z virusom HIV se je lani na novo okužilo 2,7 milijona ljudi, aids pa je zahteval dva milijona življenj. Trenutno z virusom HIV živi 33,4 milijona ljudi, kar je več kot kadar koli do zdaj. To dejstvo gre pripisati učinkom protivirusnih zdravil in tudi rasti števila prebivalstva. V zadnjih petih letih se je namreč zaradi učinkovitega zdravljenja število smrti zaradi aidsa zmanjšalo za več kot deset odstotkov.

Število okuženih (stanje v letu 2008, v milijonih)
Podsaharska Afrika: 22,4
Južna in Jugovzhodna Azija: 3,8
Vzhodna Azija: 850.000
Latinska Amerika: 2
Severna Amerika: 1,4
Vzhodna Evropa in osrednja Azija: 1,5
Karibi: 240.000
Bližnji vzhod in Severna Afrika: 310.000
Oceanija: 59.000

Učinkovita terapija je dosegla veliko tudi pri preprečevanju novih okužb pri otrocih, saj se veliko mater, ki so okužene z virusom HIV, poslužuje zdravljenja, ki preprečuje, da bi virus prešel še na otroka. V zadnjih osmih letih je bilo tako preprečenih okoli 200.000 novih okužb med otroki.

Sodeč po poročilu pa obstajajo tudi pokazatelji, da ima HIV velik vpliv na smrtnost med nosečnicami. "Polovico vseh smrti med nosečnostjo v Bocvani in Južnoafriški republiki povzroči virus HIV," je opozoril izvršni direktor Unaidsa Michel Sidibe.