Uporniki pravijo, da so volitve potrebne, saj želijo z njimi legitimirati svojo oblast. Foto: Reuters
Uporniki pravijo, da so volitve potrebne, saj želijo z njimi legitimirati svojo oblast. Foto: Reuters
Aleksander Zaharčenko
Zaharčenko bo verjetno postal predsednik republike Doneck. Foto: Reuters

"Izvedba današnjih tako imenovanih volitev nasprotuje ustavi in predstavlja poskus prevzema oblasti," je sporočila ukrajinska tajna služba in napovedala kazensko preiskavo.

Na vzhodu Ukrajine, ki ga nadzirajo proruski uporniki, potekajo predsedniške in parlamentarne volitve, ki jim nasprotujejo EU in ZDA, podpira pa jih Rusija.

V samooklicanih republikah Doneck in Lugansk niso sodelovali na parlamentarnih volitvah, ki so pred tednom dni potekale drugod po Ukrajini in so jih dobile prozahodne sile. Separatisti so v obeh republikah vzpostavili svoji volilni komisiji. Za štiriletni mandat lahko kandidirajo prebivalci, ki na območju ene ali druge republike živijo najmanj deset let, stari pa morajo biti najmanj 30 let. Kampanja pred volitvami je bila zaradi vojne vihre neizrazita, konkurenca minimalna.

V Donecku se za predsedniški položaj poleg sedanjega prvega moža Aleksandra Zaharčenka potegujeta še nekdanji vodja zloglasnih posebnih enot policije in "poslanec parlamenta Novorusije". Za sedeže v ljudskem svetu pa se potegujeta dve organizaciji - Republika Doneck in Svobodni doneški bazen.

Zaharčenko je ob oddaji glasu zatrdil, da je volil za "mir, srečo in pravičnost". Pripomnil je, da želi z volitvami potrditi svojo legitimnost in da bo regija z današnjim dnem prišla v zanesljive roke. Hkrati je izrazil pripravljenost na nove pogovore z ukrajinsko vlado o normalizaciji razmer.

V Lugansku se za položaj predsednika potegujejo štirje ljudje, med njimi njegov trenutni prvi človek Igor Potnicki in "ministrica za zdravje" Larisa Ajrapetijan. Za tamkajšnji ljudski svet kandidirajo tri združenja - Mir za regijo Lugansk, Luganško gospodarsko združenje in Ljudska unija. Plotnicki je na volišču dejal, da voli za "svobodne ljudi, mirno življenje, ljubezen, zaupanje in mir v regiji".

Opazovalci iz Rusije, Abhazije in Južne Osetije
Natančno število volivcev v obeh republikah ni znano, pred izbruhom vojne pa je na tem območju živelo okoli pet milijonov ljudi, a so pred spopadi številni zapustili svoje domove. Samooklicane oblasti so zato volilno starost znižale na 16 let in hkrati izseljencem omogočile predčasno glasovanje prek spleta. Volitve spremljajo opazovalci iz ruske dume in dveh gruzijskih odpadniških regij Abhazija in Južna Osetija.

Ukrajinske oblasti, Evropska unija in ZDA so sporočile, da volitev ne bodo priznale. V Kijevu vztrajajo, da morajo v omenjenih republikah decembra izvesti lokalne volitve v skladu z ukrajinsko zakonodajo. Na drugi strani je ruski zunanji minister Sergej Lavrov v tem tednu napovedal, da bo Moskva izide volitev v republikah Doneck in Lugansk priznala.

Volitve potekajo med nadaljevanjem spopadov med ukrajinskimi silami in uporniki. Od petka je bilo ubitih najmanj sedem ukrajinskih vojakov. Od izbruha nasilja aprila letos so spopadi zahtevali že najmanj 3.700 smrtnih žrtev. Septembra so sicer ukrajinske oblasti in uporniki sklenili premirje, ki pa je krhko z nenehnimi kršitvami.