ZDA, EU in ZN so kritizirali izvedbo volitev, Rusija pa je že sporočila, da bo njihove izide priznala, saj je priznala tudi izide ukrajinskih parlamentarnih volitev. Foto: EPA
ZDA, EU in ZN so kritizirali izvedbo volitev, Rusija pa je že sporočila, da bo njihove izide priznala, saj je priznala tudi izide ukrajinskih parlamentarnih volitev. Foto: EPA
Ukrajinske oblasti so predvidele lokalne volitve v Donecku in Lugansku 7. decembra. Na sliki ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Foto: EPA

B92.net povzema rusko agencijo RIA Novosti, ki je poročala, da se je ogenj topništva slišal tudi iz središča Donecka. Spopade in eksplozije v mestu so potrdili tudi predstavniki mestnih oblasti.

RIA Novosti sicer navaja, da so spopadi povezani z nedeljskimi volitvami, za katere so priprave v polnem razmahu.

Proruski separatisti ne želijo sodelovanja Kijeva pri volitvah
Ukrajinski parlament vrhovna rada je sprejel zakon, ki ga je podpisal tudi predsednik Petro Porošenko, po katerem naj bi se lokalne volitve v Donecku in Lugansku izvedle 7. decembra. A voditelji tamkajšnjih samooklicanih ljudskih republik so glasovanje določili za 2. november in poudarili, da ne bodo omogočili Kijevu, da sodeluje v organizaciji volitev.

Favorita za zmago sta dozdajšnja proruska voditelja Donecka in Luganska Aleksander Zaharcenko in Igor Plotnicki, poroča b92.net.

ZDA, EU in ZN so kritizirali izvedbo volitev, saj naj bi to ogrožalo sporazume kontaktne skupine iz Minska. Sporazum z dne 5. septembra je dosegel prekinitev ognja.

Rusija je že sporočila, da bo izide volitev priznala, saj naj bi spodbujali "legitimizacijo oblasti" v pokrajinah. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ta teden tako sporočil, da bo Rusija izide separatističnih volitev "seveda priznala", potem ko je priznala tudi izide ukrajinskih parlamentarnih volitev.

Več mrtvih v zadnjem dnevu
Na vzhodu Ukrajine je v zadnjih 24 urah v spopadih med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti umrlo šest ukrajinskih vojakov, 10 pa jih je bilo ranjenih, je sporočil predstavnik ukrajinske vlade.

Največji napad se je zgodil v bližini letališča v Donecku, ki je delno še vedno v rokah ukrajinskih sil, čeprav je na ozemlju pod nadzorom proruskih separatistov.

Prošnja za članstvo v EU-ju do leta 2020
Medtem je v veljavo stopil pridružitveni sporazum med Evropsko unijo in Ukrajino. Začetek veljave pridružitvenega sporazuma bo, kot je zapisano v skupnem sporočilu za javnost Evropskega sveta, Evropske komisije in ukrajinskega predsednika, ključen instrument za izvedbo nujnih reform v Ukrajini v prihodnjih letih. Ta bo namreč med drugim zajemal pomembna področja, kot so pravna država, boj proti kriminalu in korupciji, pa tudi intenzivno medsektorsko sodelovanje.

Uvodno srečanje pridružitvenega sveta, kjer bodo določili prioritete in začetek spremljanja implementacije sporazuma, bo še pred koncem leta. EU prav tako pozdravlja razširitev neodvisnih evropskih trgovinskih potencialov za Ukrajino do konca leta 2015 in obenem poudarja pomen ustreznih priprav za uporabo trgovinskih določb sporazuma od 1. januarja 2016.

Sporazum bo prispeval k porastu razvoja in stabilnosti na evropski celini in ustvaril nove možnosti za regionalno sodelovanje med Ukrajino in njenimi sosedami, še piše v skupni izjavi Evropskega sveta, Evropske komisije in ukrajinskega predsednika.

Ukrajinski zunanji minister Pavlo Klimkin je za avstrijsko politično revijo Profil napovedal, da bo Ukrajina za članstvo v uniji zaprosila še pred letom 2020. "Kot so pokazale volitve, je 90 odstotkov prebivalstva proevropskega. Moramo izpolniti ta pričakovanja," je dejal. Klimkin od EU-ja v prvi vrsti pričakuje močno podporo pri reformah, jasen politični signal z vidika evropske perspektive ter potovanje v EU brez vizumov za ukrajinske državljane.