Vlade nekaterih usmrčenih tujcev so v preteklih tednih zaman poskušale pri indonezijskih oblasteh izposlovati pomilostitev. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Vlade nekaterih usmrčenih tujcev so v preteklih tednih zaman poskušale pri indonezijskih oblasteh izposlovati pomilostitev. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Sorodnika usmrčenega Myurana Sukumarana s sliko indonezijske zastave, ko sta prišla iz zapora, kjer sta z ljubljeno osebo preživela njenih zadnjih pet ur življenja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Usmrtitev obsojenih zaradi trgovanja z mamili

"Spoštujemo suverenost Indonezije, vendar obžalujemo, kar je bilo storjeno, in preprosto ne moremo mimo tega," je dejal avstralski premier Tony Abbott in napovedal umik avstralskega veleposlanika iz Indonezije. Državi sicer zelo dobro sodelujeta na področju urejanja statusa iskalcev azila in zadev, ki obsegajo terorizem.

Tokrat se je zgodilo prvič, da je Avstralija začasno odpoklicala svojega ambasadorja iz Indonezije, prva tako pa se je zgodilo prvič, da je zaprosila za odpoklic izvedbe smrtne kazni za svojega državljana v tujini. Kot je še dejal Abbott, je bila usmrtitev "kruta in nepotrebna", saj sta se obsojena "v zaporu popolnoma rehabilitirala". V Avstraliji je potekala močna kampanja za oprostitev Andrewa Chana in Myurana Sukumarana, ki sta bila obsojena zaradi poskusa tihotapljenja 8,3 kilograma kokaina z Balija.

Indonezijske oblasti so namreč davi po lokalnem času na otoku Java usmrtile osem obsojenih na smrtno kazen zaradi preprodaje mamil, med njimi tri Nigerijce, Avstralca, Brazilca, Ganca in Indonezijca. Zadnji hip so pomilostile Filipinko Marijo Jane Fiesta Veloso, mater dveh mladoletnih otrok, ki ji bodo znova sodili, ter Francoza, ki še čakata na razsodbo prizivnega sodišča. K pomilostitvi obsojencev so sicer v zadnjih dneh Indonezijo pozivali vse vlade zapornikov, generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, EU in človekoljubne organizacije.

Teptanje pravnih norm
Kot je za Radio Slovenija poročal dopisnik Uroš Lipušček, so z izvedbo usmrtitev indonezijske oblasti poteptale več pravnih norm. "Oba Avstralca sta na primer pred dvema dnevoma dobila poziv, da se 12. maja znova pojavita na sodišču, brazilski državljan pa naj bi bil duševno prizadet. 360 indonezijskih državljanov, ki jim v raznih azijskih državah grozi usmrtitev, bo zdaj verjetno težje pomiloščenih."

Za posledicami mamil dnevno umre 33 ljudi
V Indoneziji, kjer za posledicami mamil vsak dan umre 33 ljudi, je predsednik Joko Widodo mamilom javno napovedal "vojno". In to čeprav je lani na predsedniških volitvah "zmagal s podporo organizacij, ki se borijo proti smrtni kazni. Med predvolilno kampanjo je celo pozval savdske oblasti, naj ne usmrtijo nekega na smrt obsojenega indonezijskega delavca. Ko je postal predsednik, je na obljube pozabil," je poročal Lipušček.

"Obsojene je usmrtilo dvanajst indonezijskih pravosodnih policistov, med katerimi so imeli le trije, zato da jih pozneje ne bi pekla vest, prave naboje," je še dodal RTV-jev dopisnik iz Kitajske.

"Tega ne bi smela nobena družina nikdar doživljati"
Pet ur pred samo usmrtitvijo Avstralcev Andrewa Chana in Myurana Sukumarana so bili z njima lahko njuni svojci. Chanov brat je te zadnje ure opisal kot "mučenje". "Danes sem videl nekaj, česar ne bi smela nobena družina nikdar preživljati. Odkorakati ven in se še zadnjič posloviti od človeka je mučenje. Nobena družina ne bi smela doživeti tega," je dejal in še zadnjič pozval k pomilostitvi.

Usmrtitev obsojenih zaradi trgovanja z mamili