Darko Šarić naj bi preko banke Hypo Alpe-Adria opral milijone evrov za gradnjo naselja Belvil v Novem Beogradu. Foto: MMC RTV SLO
Darko Šarić naj bi preko banke Hypo Alpe-Adria opral milijone evrov za gradnjo naselja Belvil v Novem Beogradu. Foto: MMC RTV SLO

Kokainskega kralja Darka Šarića srbska policija išče zaradi tihotapljenja heroina in pranja denarja, zdaj pa se je njegovo ime pojavilo tudi v povezavi z afero Hypo Alpe-Adria, saj naj bi v banki opral več kot sto milijonov nezakonito zasluženih evrov.

Kot poroča B92, naj bi Šarić pri banki Hypo Alpe-Adria najel posojilo za gradnjo stanovanjskega naselja Belvil v Novem Beogradu, poplačal pa ga je z denarjem, ki ga je že prej vložil v banko v Liechtensteinu. Posojilo je vzel na račun podjetja "Block 67 Associates", ki je skrbelo za gradnjo naselja, srbski preiskovalni organi pa naj bi imeli vse podatke o teh posojilih.

"Hypo Alpe-Adria v Srbiji posluje v skladu z zakoni"
RTV-jeva dopisnica iz Beograda Marta Razboršek poroča, da je predsednik izvršnega odbora Hypo Alpe-Adria banke v Beogradu Vladimir Čupović zanikal, da naj bi banka plačevala in zaračunavala provizije pri prodaji stanovanj v naselju Belvil. Tudi v Narodni banki Srbije trdijo da Hypo banka posluje v skladu z zakoni in da je pod neprestanim nadzorom centralne banke.

Preiskave zaradi afere banke potekajo v Avstriji, v Sloveniji in na Hrvaškem, danes pa naj bi zaradi tega Avstrijo obiskal srbski minister za notranje zadeve Ivica Dačić. Kot še poroča Marta Razboršek, naj bi se Dačić na Dunaju o domnevnih finančnih malverzacijah pogovarjal s predstavniki avstrijske policije.

Afera širi lovke po balkanskih državah
V Avstriji so pred dvema tednoma prijeli nekdanjega direktorja banke Hypo Alpe-Adria Volfganga Kultererja, ki so ga iskali zaradi ponarejanja ogromno denarja, zdaj pa se afera banke kot domine iz Avstrije širi v države nekdanje Jugoslavije. Kulterer je namreč osumljen, da je preko fiktivnih posojil na Hrvaškem, v Sloveniji, Bosni in Hercegovini ter v Srbiji opral na stotine milijonov evrov.

Srbske oblasti še niso potrdile, ali v Srbiji resnično poteka preiskava zaradi afere Hypo, ki je na Hrvaškem že pripeljala tudi do najvišjih državnih funkcionarjev, celo do nekdanjega premierja Iva Sanaderja.