Svojci žrtev so na shod prišli s fotografijami umorjenih. Foto: Reuters
Svojci žrtev so na shod prišli s fotografijami umorjenih. Foto: Reuters
Med podporniki akcije je tudi zvezdnik Barcelone Lionel Messi. Foto: Facebook Lionel Messi

V prestolnici Buenos Aires in več kot 100 drugih mestih so protestniki zahtevali konec nasilja. Podobne proteste so pripravili tudi v Čilu, Urugvaju in Mehiki.

"Mačizem ubija", "Dovolj mrtvih" in "Niti ene manj" je pisalo na transparentih, ki so jih nosili udeleženci shodov. Nekateri so nosili tudi majice s fotografijami žrtev.

Protestnike sta med drugimi javno podprla argentinski nogometni zvezdnik Lionel Messi in predsednica države Cristina Kirchner. "Dovolj umorov žensk. Danes se tudi pri Barceloni pridružujemo vsem Argentincem in vpijemo na glas: Niti ene ženske manj!" je na Facebooku zapisal Messi, ki s soprogo letos pričakuje drugega otroka. Kirchnerjeva pa je na Twitterju obsodila kulturo, ki "uničuje ženske".

Pretresljivi umori
Argentino je nedavno pretresel umor vzgojiteljice v vrtcu, ki ji je odtujeni mož prerezal vrat pred skupino malčkov, in smrt 14-letnice, ki jo je zaradi nosečnosti do smrti pretepel njen fant.

Prav tako je bila javnost zgrožena nad smrtjo ženske, ki jo je njen nekdanji fant sredi dneva zabodel v eni od buenosaireških kavarn.

Argentina je leta 2012 sicer sprejela ostrejšo zakonodajo, ki za smrt zaradi družinskega nasilja predvideva dosmrtno kazen. Kljub temu je lani zaradi družinskega nasilja umrlo 277 žensk, od leta 2008 pa že 1.808.