Avstralski premier Malcolm Turnbull je dejal, da je zaradi razkritja zlorab otrok v zaporniškem sistemu šokiran in zgrožen. Premier je že napovedal ustanovitev neodvisne komisije, ki bo preiskala ravnanje z mladoletniki v zaporih. Foto: Reuters
Avstralski premier Malcolm Turnbull je dejal, da je zaradi razkritja zlorab otrok v zaporniškem sistemu šokiran in zgrožen. Premier je že napovedal ustanovitev neodvisne komisije, ki bo preiskala ravnanje z mladoletniki v zaporih. Foto: Reuters

Avstralska televizija ABC je predvajala oddajo Four Corners, v kateri je objavila posnetke zlorab mladoletnih zapornikov v centru za pridržanje mladoletnikov Don Dale v mestu Darwin na skrajnem severu Avstralije. Na posnetkih je razvidno, da pazniki najstnike med drugim slačijo, napadajo, tudi s solzivcem, in jih zapirajo v samice. Objavljena je bila fotografija, na kateri je najstnik zvezan na stolu, pri čemer ima čez glave nataknjeno kapuco. V času zlorab so pazniki vedeli, da njihova dejanja kamere snemajo.

Poročanje televizije je sprožilo vprašanja o institucionalizirani kulturi zlorab v zaporih na Severnem ozemlju, avstralskem administrativnem območju, ki obsega velik del severa države, poroča BBC.

Primerjave z Guantanamom
"Govorimo o otrocih, ki so zvezani z lisicami na gležnjih, zapestjih in pasu. Zvezani so na stolih," je za ABC dejal odvetnik John Lawrence. "To se dejansko dogaja v Avstraliji leta 2016," je dejal. Lawrence je zlorabe mladoletnikov primerjal z zloglasnim ravnanjem z ujetniki v ameriškem zaporu Guantanamo.

V Unicefu Avstralija so opozorili, da je mogoče, da prikazano ravnanje z otroki "predstavlja mučenje v imenu vlade, ki je odgovorna za njihovo skrb". Kot poroča Guardian, številni izmed otrok, ki so bili prikazani v oddaji, tožijo vlado Severnega ozemlja.

Avstralski premier Malcolm Turnbull, ki je po razkritju dejal, da je "globoko šokiran in zgrožen", je pozval k podrobni preiskavi ravnanja z mladoletniki v zaporniškem sistemu na Severnem ozemlju. Premier je že napovedal ustanovitev komisije v sodelovanju z lokalnimi oblastmi. Turnbull je še dejal, da želijo izvedeti, zakaj prejšnje preiskave omenjenega centra niso pripeljale do spoznanj, ki jih je omogočila televizijska oddaja.

Šokiran je tudi prvi minister Severnega ozemlja Adam Giles. Tudi on je pozval k ustanovitvi neodvisne komisije. Ob tem pa je izrazil tudi polno podporo zaposlenim v zaporniških ustanovah na severu države, ki imajo "težko delo, ki ga le redki želijo opravljati".

Odločitev o preiskavi je pozdravil tudi predsednik Avstralske komisije za človekove pravice Gillian Triggs. "Če bi prišlo na dan, da bi kdor koli od nas tako ravnal z našimi otroki, bi bili verjetno obtoženi kaznivega dejanja, otroke pa bi nam odvzeli," je dejal.