Avstralski premier Malcolm Turnbull pričakuje, da bo njegova stranka na koncu osvojila 71 poslanskih sedežev. Foto: Reuters
Avstralski premier Malcolm Turnbull pričakuje, da bo njegova stranka na koncu osvojila 71 poslanskih sedežev. Foto: Reuters
Linda Burney
Linda Burney je tudi sicer ena izmed aboriginskih pionirk v avstralski politiki, saj je leta 2003 postala prva ženska predstavnica avstralskih domorodcev v parlamentu Novega Južnega Walesa. Kot prva aboriginka je diplomirala na pedagoški fakulteti univerze Charles Sturt, bila pa je tudi članica nacionalnega sveta za spravo z aborigini. Foto: Reuters

Izidi sobotnih predčasnih volitev v avstralski parlament ostajajo nejasni, saj nobena od dveh vodilnih strank ni dobila večine. V spodnji dom pa je bila prvič izvoljena aboriginka.

Po 77 odstotkih preštetih glasov je liberalna koalicija pod vodstvom premierja Malcolma Turnbulla skoraj izenačena z opozicijskimi laburisti Billa Shortna. Oboji so dobili po 67 poslanskih sedežev, kar je devet manj od potrebnih 76 za zagotovitev večine v 150-članskem spodnjem domu parlamenta. Enajst poslanskih sedežev še ni razdeljenih. Zeleni so dobili enega poslanca, štirje sedeži pa so šli neodvisnim kandidatom.

Avstralija se v zadnjih letih spopada s političnimi pretresi, za katere so značilni notranji politični boji. Od leta 2010 so zamenjali že pet premierjev. Turnbull je premierski stolček zasedel lani po odstavitvi bolj konservativnega Tonyja Abbotta v stranki.

Izidi volitev znani čez nekaj dni
Projekcije napovedujejo, da lahko premier Turnbull v spodnjem domu parlamenta dobil 74 poslanskih sedežev (na volitvah 2013 jih je dobil 90), kar pomeni, da ne bo mogel oblikovati vlade in se bo moral pogajati z neodvisnimi poslanci in poslanci manjšin. Kljub temu je izrazil prepričanje, da bo oblikoval večinsko koalicijsko vlado, vodja laburistov Shorten pa medtem meni, da je Turnbullova vlada izgubila jasen mandat za vladanje.

Končni izidi volitev v spodnji dom parlamenta naj bi bili znani čez nekaj dni, saj bo volilna komisija v torek začela šele šteti okoli milijon glasovnic, ki so bile poslane po pošti. V soboto je v oba domova parlamenta volilo več kot deset milijonov volivcev.

Prva aboriginka v spodnjem domu
Znano pa je, da so volivci v spodnji dom parlamenta izvolili nekdanjo učiteljico Lindo Burney, ki je postala prva aboriginka, ki ji je uspelo priti v spodnji dom avstralskega parlamenta. Kandidirala je na listi opozicijskih laburistov. "Biti izvoljena kot prva domorodka v predstavniški dom za državo predstavlja poseben trenutek ... Skupaj s prebivalci Bartona smo sinoči pisali zgodovino," je izpostavila.

Burneyjeva se bo v spodnjem domu pridružila prvemu aboriginskemu poslancu Kenu Wyattu, ki je bil leta 2010 izvoljen na listi liberalne stranke. Pred njo je bila kot prva aboriginska poslanka v zgornji dom parlamenta izvoljena Nova Peris. V Avstraliji, ki ima 23 milijonov prebivalcev, živi 470.000 aboriginov, ki se spoprijemajo s težavami na področjih zdravja, zaposlovanja in izobraževanja.