Abbott je v kampanji obljubil, da bo končal obdobje nestabilnosti vlade, ki je trajalo zadnja tri leta. Foto: EPA
Abbott je v kampanji obljubil, da bo končal obdobje nestabilnosti vlade, ki je trajalo zadnja tri leta. Foto: EPA
Avstralski volivci so izbirali med rekordnim številom kandidatov: 1.717. Foto: Reuters

onservativna koalicija Tonyja Abbotta. Dozdajšnji premier Kevin Rudd je po porazu že napovedal svoj odstop z vrha laburistične stranke.

Zdajšnja laburistična vlada Kevina Rudda, ki je bila na oblasti zadnjih šest let, naj bi prejela 47 odstotkov glasov, kažejo podatki po 80 odstotkih preštetih glasov. Rudd se je že odzval na objavo izidov in čestital zmagovalcu, ob tem pa napovedal svoj odstop. "Vem, da so srca laburistov po državi zdaj žalostna. Kot vaš laburistični vodja prevzemam svojo odgovornost," je dejal Rudd.

"Pravzaprav si želim, da bi bil tam zunaj na valovih, danes so zelo prijetni valovi za starejše plavalce," je po oddaji glasovnice dejal Abbott, ki velja za velikega športnega navdušenca. Ob tem je tudi poudaril, da ne zaupa preveč javnomnenjskim raziskavam, ki so napovedovale gladko zmago konservativcem.

Če bodo končni izidi potrdili zdajšnje izide, potem bo imela Abbottova koalicija v 150-članskem parlamentu predvidoma 85 sedežev, Ruddova pa 54 oz. 55 sedežev.

Notranji razkol povod za poraz na volitvah
Vladajoča Ruddova stranka se je na teh volitvah spopadla z zahtevno vlogo, in sicer prepričati volivce, da ji znova podelijo mandat za vladanje, potem ko so stranko v zadnjih letih pretresali hudi boji za oblast. Leta 2010 je Rudda na mestu vodje stranke in položaju premierja zamenjala Julia Gillard, ki je tako postala prva ženska na čelu avstralske vlade, Rudd pa se je junija letos znova zavihtel na čelo stranke in vlade.

Tako Rudda kot Abbotta so na voliščih pričakali protestniki. Proti Ruddu so protesti izbruhnili zaradi nove zakonodaje na področju prosilcev za azil. Kot je znano, je junija Rudd naznanil, da bodo vse ljudi, ki bodo v državo prispeli nezakonito, najprej poslali v Papuo Novo Gvinejo, kjer bodo v centrih na otoku Manus najprej preučili njihov status, nato pa jih, če bodo izpolnjevali pogoje, namestili kot begunce.

Desnica za varčevalne ukrepe
Abbott je v predvolilni kampanji volivcem med drugim obljubil, da bo nadaljeval omejevanje javne porabe in zaustavil val begunskih ladij, ki prihajajo na severozahodno obalo. Njegovo kampanjo je podprl tudi medijski mogotec Rupert Murdoch. Njegov avstralski časopis je pozval volivce, naj nikar ne podprejo Rudda.

Na volitvah se za 150 mest v parlamentu poteguje rekordnih 1.717 kandidatov, med njimi pa je tudi ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange.