Rudd je vodenje vlade izgubil pred tremi leti, ko ga je na podoben način premagala Gillardova. Foto: EPA
Rudd je vodenje vlade izgubil pred tremi leti, ko ga je na podoben način premagala Gillardova. Foto: EPA
Avstralija ima novega premierja

Gillardova, ki je bila prva ženska na čelu avstralske vlade, je na tajnem glasovanju v sredo izgubila položaj predsednice laburistične stranke. Premagal jo je njen dolgoletni tekmec Kevin Rudd, ki mu je pred tremi leti tudi sama na enak način odvzela premierski položaj. Še pred glasovanjem je napovedala, da se bo v primeru poraza odpovedala premierskemu položaju in se umaknila iz politike.

Glasovanje je Gillardova sklicala po treh dneh intenzivnih prizadevanj znotraj stranke, da zapusti položaj in ga prepusti svojemu predhodniku. Ruddu so poslanci stranke namenili 57 glasov podpore, Gillardovi pa 45. Po odstopu Gillardove je odstopilo tudi šest ministrov vlade, avstralski mediji pa napovedujejo še nadaljnje spremembe v vladi.

Rudd naj bi stranko bolje pripravil na volitve
55-letni Rudd je kot novi premier zaprisegel pred generalnim guvernerjem Avstralije Quentinom Bryceom, kjer je obljubil, da se bo potrudil in deloval po svojih najboljših močeh. "Vodenje vlade sem prevzel s pomembnim namenom. Zame je vse precej preprosto. Ne morem mirno stati in brez boja dopustiti, da Abbottova stranka prevzame oblast v državi," je v svojem prvem nagovoru povedal Rudd. Zatem je na kratko nagovoril še parlament, kjer se je za opravljeno delo zahvalil tudi Gillardovi in ji priznal, da ji je v treh letih uspelo izpeljati zelo pomembne reforme.

Menjava na čelu države prihaja tri mesece pred parlamentarnimi volitvami v Avstraliji, ki so napovedane za 14. september. Javnomnenjske raziskave napovedujejo, da naj bi laburisti izgubili. Ruddova vrnitev na čelo stranke naj bi laburiste naredila bolj konkurenčne opozicijski Liberalni stranki, ki jo vodi Tony Abbott.

"Kdaj bodo ljudje lahko sami povedali, koga želijo za premierja?"
Abbott je Ruddu ob imenovanju za premierja čestital in ga vprašal, kdaj bo razpisal nove volitve. "Čestitam premierju za ponovno imenovanje. Naj svoj mandat začne tako, da avstralskemu ljudstvu pove, kdaj bodo dobili priložnost, da sami povedo, koga si želijo za premierja države in kdo naj oblikuje vlado," je dejal.

Avstralija ima novega premierja