Avstrija naj bi do konca letošnjega leta prejela rekordnih 95.000 prošenj za azil. Foto: Reuters
Avstrija naj bi do konca letošnjega leta prejela rekordnih 95.000 prošenj za azil. Foto: Reuters

Gre za brata, stara 16 in 18 let, pri čemer naj bi se mlajši v Siriji bojeval na strani Islamske države (IS), starejši pa v džihadistični milici Ahrar al Šam.

Grozijo jima obtožbe za teroristična dejanja, poskus umora in mučenje. Tretjega brata, domnevnega borca IS-ja, so aretirali v Nemčiji, prav nemške oblasti pa so bile tiste, ki so obvestile avstrijske kolege o potencialno nevarnih najstnikih.

V sirski državljanski vojni je bilo od marca 2011 ubitih že več kot 250.000 ljudi, na milijone Sircev pa je bilo prisiljenih pobegniti s svojih domov. Sirci predstavljajo daleč največji delež beguncev v pribežniški krizi.

Ostra retorika
Aretacije sirskih bratov bodo skoraj gotovo še podžgale že tako vročo razpravo, kako se spopadati z najhujšo begunsko krizo v Evropi po drugi svetovni vojni.

Avstrija naj bi do konca letošnjega leta prejela rekordnih 95.000 prošenj za azil. Za primerjavo: v celotnem lanskem letu so jih našteli 28.000.

Mnogi od prišlekov so mladi samski moški (predvsem, ker se skušajo izogniti vpoklicu v vojsko), kar je spodbudilo zlasti bolj nacionalistično usmerjene politike po vsej Evropi k svarilom, da begunski tok pomeni grožnjo nacionalni varnosti.