Sadrovo mesto velja za utrdbo šiitskih milic. Foto: Reuters
Sadrovo mesto velja za utrdbo šiitskih milic. Foto: Reuters

Oblasti v Ankari so že navezale stike z iraškimi oblastmi, da bi ugotovile, kdo je odgovoren za ugrabitev delavcev turškega gradbenega podjetja Nurol Holding.

Zamaskirani in oboroženi neznanci, ki so po navedbah nekaterih virov nosili vojaške uniforme, so okoli tretje ure zjutraj prispeli z dostavnimi tovornjaki in ugrabili najmanj 18 delavcev, ki delajo na gradbišču nogometnega stadiona. Med ugrabljenimi so trije inženirji, uslužbenci upravnega oddelka in delavci. Odgovornosti za ugrabitev ni prevzela nobena skupina.

Tiskovni predstavnik turškega zunanjega ministrstva je povedal, da so ugrabitelji posebej izbrali turške delavce.

Identiteta ugrabiteljev za zdaj ni znana, ugrabitve z zahtevami za odkupnino pa so v Bagdadu pogoste. Mogoč je tudi političen motiv, saj je Sadrovo mesto utrdba provladnih šiitskih milic, ki se bojujejo proti skrajni sunitski skupini Islamska država.

Skrajneži z očitki Erdoganu
Sunitski skrajneži so lani zavzeli večja območja Iraka, pod njenim nadzorom je tudi dobršen del Sirije. Turčija izvaja omejeno število zračnih napadov na položaje Islamske države v Siriji, obenem pa usmerja napade tudi proti Kurdski delavski stranki (PKK).

Lani je Islamska država ob zavzetju drugega največjega iraškega mesta Mosul ugrabila 46 turških državljanov, ki so jih nato izpustili po treh mesecih.

Islamska država prejšnji mesec turškega predsednika Tayyipa Erdogana obtožila, da je "svojo državo prodal križarjem" in dovolil ameriški vojski uporabo zračnih oporišč na turškem ozemlju samo, da bi se obdržal na položaju.

Poznavalci so predtem že opozarjali, da bi lahko bila Turčija tarča povračilnih napadov sunitskih skrajnežev, potem ko je po dolgotrajnem oklevanju le privolila v sodelovanje v zavezniških letalskih napadih pod vodstvom Američanov na položaje Islamske države v sosednji Siriji.