Protestniki zahtevajo izpustitev opozicijskega vodje Alija Salmana. Foto: Reuters
Protestniki zahtevajo izpustitev opozicijskega vodje Alija Salmana. Foto: Reuters

Policija je uporabila solzivec, da je razgnala množico, ki se je zbrala po molitvi v mošeji Mumen v prestolnici Manami. Več deset ljudi je bilo aretiranih, vključno z ženskami in otroki, je sporočil bahrajnski Observatorij za človekove pravice. Arabski mediji poročajo tudi o nekaj ranjenih.

Protestniško gibanje v tej z nafto bogati državi zahteva izpustitev opozicijskega vodje iz stranke Al Vefak. Pred četrtkovim zborovanjem v prestolnici so protesti večinoma potekali po vaseh v okolici Maname.

Salmana so aretirali v nedeljo in ga obtožili načrtovanja strmoglavljenja vladajoče sunitske družine Al Kalifa. Vrsta držav, vključno z ZDA in Iranom, je izrazila zaskrbljenost zaradi Salmanovega pripora.

Prepoved protestov
Bahrajnsko notranje ministrstvo je prepovedalo nadaljnje proteste, napovedane za danes, medtem ko tamkajšnje varnostne sile še naprej zatirajo večinsko šiitsko prebivalstvo, poroča RT. Bahrajnsko vodstvo se pri vladanju močno opira na druge sunitske monarhije v Perzijskem zalivu, vključno s Savdsko Arabijo. Človekoljubne skupine Bahrajn obtožujejo brutalnega zatiranja protestnikov, vlada pa aktiviste preganja z ostrimi protiterorističnimi zakoni.

Suniti so v državi manjšina, a prek dinastije Al Kalifa v državi s šiitsko večino vladajo že več kot 200 let. Mala otoška država v Perzijskem zalivu je sicer ključna zaveznica ZDA, gosti namreč njihovo peto mornariško floto. Bahrajn je tesno povezan tudi s Savdsko Arabijo, ki je leta 2011 na otok celo poslala svoje vojaške enote, da bi vladi pomagale zatreti upor.