Bomba je eksplodirala, ko se je konvoj, v katerem je bil tožilec, pomikal skozi mestno četrt na severu Kaira. Foto: Reuters
Bomba je eksplodirala, ko se je konvoj, v katerem je bil tožilec, pomikal skozi mestno četrt na severu Kaira. Foto: Reuters

Barakat je najvidnejša žrtev serije atentatov in napadov v Kairu, katerih tarča so bili predvsem policisti. V napadu je bilo ranjenih še devet ljudi, tudi civilisti in policisti.

Bomba je eksplodirala, ko se je konvoj, v katerem je bil tožilec, pomikal skozi mestno četrt na severu Kaira. Konvoj naj bi bil sicer tarča visoko eksplozivne naprave, ki je bila sprožena na daljavo.

Odgovornost prevzela skupina Ljudski upor
Odgovornost za napad je prevzela militantna skupina, imenovana Ljudski upor, čeprav egiptovske oblasti tega še niso potrdile. Skupina, ki naj bi bila povezana s prepovedano Muslimansko bratovščino odstavljenega islamističnega predsednika Mohameda Mursija, je sicer v preteklosti prevzela odgovornost za manjše bombne napade v Kairu.

Ravno tožilci so odigrali ključno vlogo pri preganjanju islamistov, saj so več sto domnevnih Mursijevih podpornikov privedli pred sodišče na podlagi obtožb o uboju policistov, nasilju in izvedbi nezakonitih demonstracij.

Po napadu je egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi sklical izredni sestanek z notranjim ministrom Magdijem Abdulom Gafarjem. Podoben napad je septembra 2013 preživel takratni notranji minister Mohamed Ibrahim.

Številni policisti so bili v egiptovski prestolnici ubiti v strelskih in bombnih napadih od avgusta 2013 dalje, ko so varnostne sle ubile več sto protestnikov, ki so zahtevali vrnitev odstavljenega Mursija na oblast.