Protesti so povečini minili mirno. Foto: EPA
Protesti so povečini minili mirno. Foto: EPA
Posnetek s policijske kamere je Van Dyka postavil na laž. Foto: EPA
Posnetek policista, ki strelja v najstnika

Župan Rahm Emanuel je meščane pozval k mirnim protestom. "Vse je v redu s tem, da ste strastni, ključnega pomena pa je, da pri tem ostanete miroljubni," je dejal Emmanuel, sicer nekdanji vodja osebja v Obamovi Beli hiši.

Chicago s skoraj tremi milijoni prebivalci je rasno razdeljen na približno tretjino belcev, tretjino črncev in tretjino Američanov latinsko-ameriškega rodu, večina policistov pa je belopoltih.

Lani oktobra se je 37-letni policist Jason Van Dyke odzval na telefonsko prijavo temnopoltega fanta z nožem. Van Dyke ga je ustrelil, policija pa je kar leto dni preprečevala objavo posnetka, ki je pokazal, da je 17-letni Laquan McDonalds korakal stran od policista.

Posnetek ga je postavil na laž
Van Dyke je trdil, da se je počutil ogroženega, ker je šel McDonalds proti njemu z nožem. V torek objavljeni posnetek policijske kamere pa jasno kaže, da gre McDonalds stran od policista, ki je vanj izpraznil pištolo, jo napolnil in šele nato ugotovil, da nima več v koga streljati, saj je osumljenec negibno ležal na tleh.

Tožilka Anita Alvarez je na novinarski konferenci povedala, da ni nobenega dvoma, da je policist pretiraval, in naznanila obtožnico zaradi naklepnega umora. Sodišče je policistu zavrnilo varščino in ostaja v zaporu.

Po objavi posnetka se je na napetih, a miroljubnih demonstracijah zbralo več sto ljudi, ki so korakali po ulicah in skandirali "16 strelov".

Zaradi čezmerne uporabe policijske sile, uperjene proti temnopoltim Američanom, v ZDA že več kot leto dni potekajo protesti na vseh koncih države.

Posnetek policista, ki strelja v najstnika