Priprti politiki iz Budve so osumljeni mešetarjenja z zemljišči in gradbenimi dovoljenji. Foto: Reuters
Priprti politiki iz Budve so osumljeni mešetarjenja z zemljišči in gradbenimi dovoljenji. Foto: Reuters
Budva, Črna gora
Budva zadnja leta doživlja preporod in se znova uveljavlja kot svetovljansko sredozemsko letovišče, kar je v Črni gori očitno neizogibno povezano s korupcijo. Foto: Reuters

Skupina visokih političnih predstavnikov naj bi to črnogorsko obmorsko letovišče oškodovala za več milijonov evrov. Policija je v zvezi s preiskavo o manipulacijah z gradbenimi licencami ob županu pridržala še direktorico mestne uprave Mileno Marović Bogdanović in namestnika župana Dragana Marovića.

Priprli tudi nekdanje župane
Ob sedanjem vodstvu Budve so priprli še dva nekdanja župana slovitega letovišča Rajka Kuljačo in Dragana Marovića ter celo svetovalca črnogorskega premierja Mila Đukanovića Aleksandra Tičića. Med priprtimi so tudi številni drugi vidni politiki iz Budve, poroča podgoriški dnevnik Vijesti.

Aretirana otroka nekdanjega predsednika
Milena Marović Bogdanović in Dragan Marović sta hči in sin nekdanjega vplivnega predsednika Srbije in Črne gore Svetozarja Marovića. Državni tožilec bo v zvezi z aretacijami še danes pripravil novinarsko konferenco, navajajo Vijesti.

Aretirani so osumljeni, da so leta 2007 in 2008 omogočili dela na sloviti budvanski rivieri nekaterim lokalom, s čimer so se okoristili za vsaj dva milijona evrov. Kuljača in Marović sta bila julija lani že obsojena v primeru črne gradnje na hribu Zavala nad Budvo, prav tako v letih 2007 in 2008. A letos je sodišče ovrglo razsodbo, po kateri sta bila politika obsojena na večletni zaporni kazni.

Spopad s korupcijo ali medsebojni obračun?
Odmevne aretacije obujajo znano zgodbo in obtožbe o korupciji samega premierja Mila Đukanovića, ki z dvema krajšima prekinitvama vlada Črni gori že vse od leta 1991. Nekateri sicer upajo, da bodo črnogorske pravosodne oblasti končno obračunale z vrhom korupcije v državi, previdnejši samo opozarjajo, da gre prej za medsebojno obračunavanje med vodilnimi črnogorskimi politiki.