V iranskem parlamentu se po petkovem drugem krogu parlamentarnih volitev obeta reformistična večina. Konservativci naj bi bili tako v manjšini prvič po letu 2004. Foto: Reuters
V iranskem parlamentu se po petkovem drugem krogu parlamentarnih volitev obeta reformistična večina. Konservativci naj bi bili tako v manjšini prvič po letu 2004. Foto: Reuters

Kandidati Liste upanja, ki podpirajo predsednika Hasana Rohanija, so dobili najmanj 30 od 68 poslancev, kolikor so jih v petek volili od skupno 290 poslancev in poslank v iranskem parlamentu madžlisu.

Iranska tiskovna agencija Fars, ki je blizu konservativcem, poroča, da je Lista upanja dobila 33 poslancev, konservativci pa 21.

S tem bi reformisti dobili 128 poslancev v novem sklicu parlamenta, kar sicer ni večina, bi pa bilo več od skupno 124 poslancev konservativcev, kar je bil tudi cilj reformistov pred volitvami. Preostale sedeže v 290-članskem parlamentu bi si razdelili neodvisni kandidati, ki bi lahko ohranjali politično ravnovesje.

Po poročanju druge konservativne tiskovne agencije Tasnim pa so zavezniki Rohanija v drugem krogu volitev dobili 35 sedežev. Drugi krog je bil sicer potreben v volilnih enotah, kjer noben kandidat v prvem krogu 26. februarja ni dobil potrebnih 25 odstotkov glasov. Uradne izide naj bi volilna komisija objavila še danes.

Konservativci prvič po 2004 v manjšini?
Če bo ta izid potrjen tudi uradno, bi odprl pot reformistom za vodenje parlamenta. To bi državi lahko prineslo politično preusmeritev, saj bi bili konservativni poslanci prvič po letu 2004 v manjšini.

Takšen izid bi pomenil tudi velik izraz zaupanja volivcev predsedniku Rohaniju, ki je prepričljivo zmagal na predsedniških volitvah leta 2013 in nato s svetovnimi silami sklenil dogovor o iranskem jedrskem programu, ki je prinesel delno odpravo mednarodnih sankcij. Med konservativci so sicer številni glasni nasprotniki Zahoda in jedrskega sporazuma.