Regulacija bi lahko močno škodila indonezijskemu gospodarstvu. Foto: Reuters
Regulacija bi lahko močno škodila indonezijskemu gospodarstvu. Foto: Reuters

"Bistvo je, da bodo alkoholne pijače z vsebnostjo alkohola pod petimi odstotki dovoljene, vključno s pivom," je novinarjem sporočil džakartski guverner Basuki Purnama Tjahaja, ob tem pa poudaril, da bodo prodajalce brez licence preganjali.

A prepoved, ki jo je lani uvedlo ministrstvo za trgovino, ostaja v veljavi drugod po Indoneziji, največji muslimanski državi na svetu. "Prepoved prodaje alkoholnih pijač v malih prodajalnah še vedno velja," je bil odločen minister za trgovino Tom Lembong.

Po poročanju tamkajšnjih medijev je ministrstvo prepoved uvedlo v želji, da bi tako izkoreninilo mladoletno popivanje. Večje trgovine lahko še vedno prodajajo alkohol.

Več poskusov prepovedi
V Indoneziji lahko provincialne in mestne oblasti regulirajo prodajo in distribucijo alkohola neodvisno od odlokov osrednje vlade. Večji pivovarji so sicer izrazili pomisleke glede prepovedi, češ da regulacija škodi dobičkom in načrtom za širitev v največje gospodarstvo jugovzhodne Azije.

Največji indonezijski pivovar PT Multi Bintang Indonesia, ki je v večinski lasti Heinekena, je lani sporočil, da je načrtovanih 40 milijonov evrov naložbe zdaj povsem odvisnih od regulacije.

Vzhodno javansko mesto Surabaja je ta mesec predlagalo prepoved alkohola, a ostaja nejasno, ali bi se to nanašalo tudi na hotele in bare v drugem največjem mestu v državi. Pretežno krščanska provinca Papua je prejšnji mesec prepovedala alkohol, ki ga je okrivila za porast kriminala.