Turška obalna straža je rešila več prebežnikov. Foto: Reuters
Turška obalna straža je rešila več prebežnikov. Foto: Reuters
Razmere na meji se slabšajo

Prvi čoln, na katerem je bilo 55 sirskih in afganistanskih prebežnikov, je zaradi močnega vetra in visokih valov potonil v bližini turškega mesta Ayvacik. Namenjen je bil proti grškemu otoku Lezbos. Turška obalna straža je v okolici čolna našla trupla štirih afganistanskih otrok. Drugi dve otroški trupli so našli ob čolnu, ki je potonil ob jugozahodni obali Turčije in je bil namenjen proti grškemu otoku Kos.

Turčija, ki gosti 2,2 milijona sirskih beguncev, je postala glavna prehodna država za ljudi, ki zaradi vojn in revščine bežijo v Evropo. Evropska unija in Turčija naj bi se v nedeljo na vrhu dogovorili o skupni rešitvi begunske krize. EU naj bi Turčiji v zameno za zadrževanje beguncev finančno pomagala, ukinila pa naj bi tudi vizume za turške državljane. Turčijo bo sicer zastopal premier Ahmet Davutoglu, ne pa predsednik Recep Tayyip Erdogan, kar znižuje pričakovanja.

Vaje turške obalne straže začasno upočasnile val
Novembra je v Grčijo po morju prispelo 110.000 prebežnikov, kar pomeni, da je na grške otoke dnevno prišlo po 4.700 prebežnikov. Pretekli konec tedna pa se je število zmanjšalo na vsega 155 v soboto oziroma 336 v nedeljo. Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je sporočila, da so to upočasnitev toka v zadnjih dneh najverjetneje povzročile vaje turške obalne straže, a pri IOM-ju so opozorili, da se je to zmanjšanje izkazalo za začasno, saj je število prihodov nato do srede spet naraslo na 5.140.

Letos je Sredozemsko morje na poti v Evropo prečkalo okoli 875.000 ljudi, med katerimi jih večina beži z vojnih območij v Siriji, Afganistanu in Iraku.

Napeto na grško-makedonski meji
Na grško-makedonski meji pa kljub dežju in mrazu še vedno vztrajajo tako imenovani ekonomski migranti, torej prebežniki iz držav, ki niso iz Sirije, Iraka ali Afganistana. Razmere so katastrofalne. Le redki na prehodu Igomeni-Gevgelija vstopajo v Makedonijo in se peš odpravijo proti 300 metrov oddaljenemu zbirališču Vinojug. Ob železniški progi še vedno vztraja 800 Irancev, ponoči pa se t. i. ekonomski migranti umaknejo v grško zbirališče Igomeni ob progi, poroča dopisnica RTV Slovenija Marta Razboršek.

V četrtek je sicer okoli 200 prebežnikov iz Maroka, Alžirije in Pakistana skušalo podreti ograjo na meji med Grčijo in Makedonijo, pri čemer so uničili del žičnate ograje. Prebežniki so v policijo metali tudi kamenje, najmanj petim pa je uspelo prebiti ograjo. Makedonska policija je odgovorila z gumijevkami. V ponedeljek si je skupina Irancev v protest, ker jim nihče ne prisluhne, zašila usta.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Razmere na meji se slabšajo