Ovse je bil v Lugansk nameščen pred tremi leti. Foto: EPA
Ovse je bil v Lugansk nameščen pred tremi leti. Foto: EPA
Separatisti pravijo, da so člane misije večkrat opozorili, naj upoštevajo varnostne ukrepe. Foto: Reuters

To je prva smrtna žrtev med člani misije Ovseja od njene namestitve na območju pred tremi leti.

Protitankovsko mino je blizu neke vasi v separatistični regiji Lugansk razneslo, ko je nanjo zapeljalo oklepno vozilo z opazovalci Ovseja. "Tragična novica iz Ukrajine: patrulja SMM-ja (posebne opazovalne misije) v Ukrajini je zapeljala na mino. En član patrulje je bil ubit, eden pa ranjen," je zapisal na Twitterju predsedujoči Ovseju, avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz. "Smrt kolega je šok za ves Ovse."

Z misije so pozneje sporočili, da so v regionalno bolnišnico na nadaljnje preiskave prepeljali Čeha in Nemca, ki že okrevata.

"Odgovorni bodo odgovarjali"
Kurz je zahteval podrobno preiskavo današnjega incidenta. "Odgovorni bodo odgovarjali," je zapisal. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je tako zunanjemu ministru Pavlu Klimkinu naročil, naj Ovse obvešča o ukrajinski preiskavi eksplozije. "Ta zločin je treba preiskati, krivci pa morajo biti kaznovani," je na Facebooku zapisal Porošenko.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je medtem dejal, da "se je zgodilo, kar smo se več let bali, da se bo". "Nesprejemljivi napadi in neutemeljene obtožbe, predvsem na strani separatistov, se morajo nehati," je poudaril.

Aleksander Mazejkin, tiskovni predstavnik policije v Lugansku, kjer je eksplozija odjeknila, je povedal, da sta dve vozili Ovseja vozili po regiji, nakar je eno zapeljalo na protitankovsko mino. Separatisti iz Luganska so že predtem na svoji uradni strani zapisali, da je skupina opazovalcev skrenila z glavne poti na pot, ki ni varna. "Vemo, da je patruljna skupina zavila z glavne na stranske poti, ki so prepovedane z mandatom opazovalne misije Ovseja," so sporočili in poudarili, da so člane misije večkrat opozorili, naj med patruljiranjem upoštevajo varnostne ukrepe. Trditve upornikov do zdaj niso bile potrjene.

Več sto opazovalcev Ovseja nadzira uresničevanje mirovnih dogovorov na vzhodu Ukrajine, kjer je od začetka spopadov aprila 2014 med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki umrlo že več kot 10.000 ljudi, dva milijona ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.