Oborožena skupina je zasedla policijsko postajo in zahteva izpustitev političnih zapornikov ter vodjo dela opozicije Žirairja Sefiljana, ki je zaprt zaradi domnevno nezakonitega posedovanja orožja. Foto: Reuters
Oborožena skupina je zasedla policijsko postajo in zahteva izpustitev političnih zapornikov ter vodjo dela opozicije Žirairja Sefiljana, ki je zaprt zaradi domnevno nezakonitega posedovanja orožja. Foto: Reuters
Serž Sarkisjan
Skupina, ki je zasedla policijsko postajo, zahteva odstop predsednika Armenije Serža Sarkisjana (na fotografiji). Foto: Reuters

Pripadniki skupine so med drugim zahtevali odstop armenskega predsednika Serža Sarkisjana in izpustitev vodje dela opozicije Žirairja Sefiljana. Zahtevajo tudi "izpustitev vseh političnih zapornikov". Ob tem so napadalci javnost pozvali, naj se odpravi na ulice in jih podpre v njihovih zahtevah. Reuters sicer poroča, da ni poročil, da so množice zasedle ulice. Vsaj ena opozicijska skupina, Cvetoča Armenija, pa je nasilje obsodila in sporočila, da napadalci na ulice ne bodo pripeljali več kot 50 ljudi.

Potem ko se je poslanec v armenskem parlamentu Nikol Pašinjan srečal s pripadniki skupine, je dejal, da so zajeli osem policistov. Nato so po njegovih besedah enega izpustili, po navedbah službe državne varnosti pa so izpustili že dva talca.

Med talci naj bi bila tudi namestnik generalnega direktorja armenske policije in namestnik vodje policije v Erevanu, so napadalci, ki naj bi grozili z nasiljem, zapisali na družbenem omrežju Facebook.

Del opozicije: Začela se je oborožena vstaja
Del opozicije prek medijev in družbenih omrežij sporoča, da se je v državi začela oborožena vstaja. Privrženci Žirairja Sefiljana so tako sporočili, da "nameravajo spremeniti razmere v Armeniji" z oboroženo vstajo. "Zavzeli smo eno izmed glavnih policijskih postaj v Erevanu in nadzorujemo četrt Erebuni na jugu prestolnice," so sporočili.

Armenske oblasti so medtem navedbe o oboroženi vstaji že zavrnile kot lažne informacije. "Armenija normalno deluje naprej, policija pa izpolnjuje svoje dolžnosti zagotavljanja javnega reda in varnosti," sporoča služba državne varnosti.

Armenski mediji poročajo, da oborožena skupina zahteva izpustitev njihovega vodje, ki so ga oblasti prijele junija zaradi domnevno nezakonitega posedovanja strelnega orožja. "Zahtevamo izpustitev Žirairja Sefiljana, spoštovali bomo zgolj njegove ukaze, Sarkisjan pa mora odstopiti," je zapisal eden izmed članov skupine na Facebooku.

Privrženci Sefiljana tako zahtevajo odstop armenskega predsednika, ki je vodenje države z 2,9 milijona prebivalcev prevzel leta 2008. Volitve so tedaj spremljali spopadi med policijo in Sefiljanovimi podporniki, v katerih je umrlo deset ljudi.

Vodja opozicije, ki ga je Sarkisjan na volitvah porazil, je bil zaradi pozivanja k državnemu udaru aretiran in zaprt že leta 2006. Izpustili so ga pred volitvami. Zaradi sumov, da pripravlja državni udar, so ga skupaj z nekaj njegovimi privrženci spet aretirali lani. Kmalu za tem so jih izpustili. Kot poroča Reuters, je Sefiljan nezadovoljen z vladnim načinom reševanja dolgoletnega konflikta med Armenijo in Azerbajdžanom zaradi pokrajine Gorski Karabah.