Protestov proti predlaganim spremembam ustave je bilo že več, v Firencah pa je bil prvi nasilen. Foto: EPA
Protestov proti predlaganim spremembam ustave je bilo že več, v Firencah pa je bil prvi nasilen. Foto: EPA
Protest v Firencah
Župan Firenc je obsodil nasilje. Foto: EPA

Protestniki so hodili skozi središče mesta in želeli priti do stavbe, kjer je potekala letna konvencija Renzijeve Demokratske stranke. Del protestnikov med večinoma sicer mirnimi demonstranti je skušal množico deliti od policije v protiizgredni opremi z ograjami, ki so jih zvlekli na ulice, poroča BBC.

Protestniki so metali dimne bombe, kamne in pirotehniko na policiste, ki so odgovorili s solzivcem in gumijevkami. Po poročanju italijanskih medijev je bil en policist poškodovan. Firenški župan Dario Nardella je obsodil nasilje.

Zadnji protest se je zgodil le nekaj tednov pred napovedanim referendumom, ki bo 4. decembra. Proti Renzijevi vladi in predlogom ustavnih sprememb je potekalo že več protestov, a ta je bil po poročanju Reutersa prvi nasilen.

Večja stabilnost ali okrnitev demokracije?
Renzi predlaga zmanjšanje moči senata in pristojnosti regionalnih vlad, s čimer naj bi se zagotovila večja stabilnost vlad in zmanjšali stroški. Nasprotniki predloga ustavnih sprememb opozarjajo, da bi te okrnile demokracije in vodile v pretirano koncentracijo moči, poroča Reuters.

Premier, nekdanji župan Firenc, je na izid referenduma vezal svojo politično prihodnost. Če bodo spremembe zavrnjene, kar kažejo javnomnenjske raziskave, bo odstopil, je napovedal.