Slobodan Milošević je bil najprej srbski in nato še jugoslovanski predsednik. Foto: EPA
Slobodan Milošević je bil najprej srbski in nato še jugoslovanski predsednik. Foto: EPA
Vozilo s posmrtnimi ostanki
Miloševićeve posmrtne ostanke so prepeljali iz zapora v forenzični center v Haagu. Foto: EPA
Privrženci Slobodana Miloševića
Med nekaterimi v Srbiji in Črni gori je Slobodan Milošević še vedno izredno priljubljen. Foto: EPA

Stražarji so truplo 64-letnega Miloševića našli v njegovi postelji v celici zapora. Takoj so obvestili nadrejene in dežurnega zdravnika, ki pa je kasneje le potrdil smrt. Vzrok še ugotavljajo, domnevajo pa, da je umrl naravne smrti. Nizozemska policija je o dogodku takoj začela preiskavo.

Sodišče je o smrti obvestilo tudi člane njegove družine. Miloševićev brat živi v Rusiji, tam pa naj bi bila tudi njegova žena in sin. Ameriška agencija AP je poročala, da so od predstavnika haaškega sodišča dobili obvestilo, da je umrl naravne smrti.

Miloševićev vzpon in padec. Preberite tukaj.
Odzivi na smrt iz Slovenije.
Preberite tukaj.
Vabljeni tudi k ogledu fotozgodbe o Miloševiću.

Strah pred zastrupitvijo?
Miloševićev odvetnik Zdenko Tomanović je nekaj ur po smrti povedal, da se je Milošević še v petek bal, da so ga v zaporu želeli zastrupiti, zato je od haaškega sodišča zahteval, da obdukcijo izvedejo v Moskvi in ne v Haagu.

Sodišče je prošnjo zavrnilo in truplo že prepeljalo v nizozemski forenzični inštitut v Haagu, kjer bodo izvedli ustrezne preiskave. Kot poročajo tuje agencije, naj bi pri obdukciji sodelovali tudi srbski patologi, ki bodo v Haag odpotovali v nedeljo.

Ni znakov samomora
Sodišče je sporočilo, da ni nobenih znakov, da bi Milošević naredil samomor, vendar tega ne morejo zagotovo potrditi, dokler ne naredijo obdukcije. To je potrdila tudi glavna haaška tožilka Carla Del Ponte, ki je ob tem izrazila globoko obžalovanje zaradi njegove smrti, saj so se bližali koncu sojenja, ki bi se moralo končati v začetku poletja.

Miloševićev odvetnik Steven Kay, ki mu ga je določilo sodišče, se je o samomoru pred kratkim pogovarjal z Miloševićem, čigar mati in oče sta si sama vzela življenje. Kay meni, da Milošević nikakor ne bi storil samomora, saj je bil odločen končati sodni proces proti njemu. Kot je znano, je ravno pred tednom dni v Scheveningnu samomor naredil nekdanji voditelj hrvaških Srbov med vojno na Hrvaškem Milan Babić.

V skupno 66 točkah združene obtožnice so Miloševiću sodili za vojne zločine v vojni na Hrvaškem (1991-1995), v BiH-u (1992-1995) in za spopade na Kosovu leta 1999. Ker v skladu s statutom haaško sodišče sojenja ne more nadaljevati brez navzočnosti obtoženca, bodo proces proti njemu zdaj končali.
V Haagu od leta 2002
Miloševiću so v Haagu od februarja 2002 sodili zaradi genocida, zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov na območju nekdanje Jugoslavije, vendar pa sam sodišča ni nikoli priznal in je za razpad Jugoslavije obtoževal zahodne velesile.

Že dlje časa je imel težave s srcem in povišanim krvnim pritiskom, zato je bilo sojenje večkrat prekinjeno. Prošnjo Miloševića za odhod na zdravljenje v Rusijo je haaško sodišče prejšnji mesec zavrnilo, saj se je balo, da se od tam ne bi več vrnil.

Dva kardiologa, ki sta v Haagu zdravila Miloševića, sta opozarjala, da bi bilo lahko njegovo zdravje ogroženo, če bi zaradi visokega pritiska nastale poškodbe srca, ledvic in osrednjega živčnega sistema.

Haaško sodišče je trdilo, da Miloševićevi odvetniki niso dokazali, da ga ne bi bilo možno zdraviti v Haagu. Rusija je v odzivu na smrt Miloševića zato kritizirala sodišče, a so v Haagu vsakršno kritiko zavrnili in poudarili, da jih ni mogoče kriviti za malomarnost.

Konec daytonske trojke
Z Miloševićem je umrl zadnji podpisnik Daytonskega sporazuma, s katerim se je leta 1995 končala vojna v BiH-u. Hrvaški predsednik Franjo Tudjman je umrl 11. decembra 1999, predsednik BiH-a Alija Izetbegovič pa 19. oktobra 2003.