Liang je shujšal za kar 30 kilogramov. Foto: EPA
Liang je shujšal za kar 30 kilogramov. Foto: EPA
Večjih poškodb nima, razen hudih pikov žuželk. Foto: EPA

Reševalna ekipa je Lang Šeng Jueha našla živega v kanjonu blizu vasi Tipling v nepalskem okrožju Dhading na 2.600 metrih višine. Truplo njegove spremljevalke, 19-letne Liu Čen Čun, so našli nedaleč stran.

Par so najprej opazili domačini, nato pa so ponju nemudoma poslali helikopter.

Lianga zdravijo v bolnišnici v Katmanduju in je zunaj smrtne nevarnosti. Dr. Sandžaja Karki, ki Lianga zdravi, je za BBC dejal, da lahko fant počasi govori in da mu je povedal, da je njegovo dekle umrlo pred tremi dnevi. "Razen kroničnih pikov žuželk večjih poškodb nima," je še povedal dr. Karki.

Pohodnik naj bi v sedmih tednih, odkar je pogrešan, izgubil kar 30 kilogramov. Ko so ga našli, je bilo njegovo lasišče polno uši, eno stopalo pa prekrito z ličinkami. Zdravniki menijo, da je preživel v glavnem zgolj z vodo in soljo.

Reševanje otežilo sneženje
Liang in Liu, bruca s tajvanske univerze Dong Hva, sta v Nepal pripotovala februarja iz Indije. Zadnjič so ju videli na severu Dadinga 9. marca, od koder sta se kljub močnemu sneženju odpravila na pohod.

Spletna stran Missingtrekker.com navaja, da je imel par že pred samim vzponom kar nekaj nevšečnosti - od tega, da so jima izgubili prtljago, do tega, da sta se prepirala glede "trivialnih stvari". Liu pa je na Facebooku celo zapisala, da si želi, da ne bi nikdar pristala tu.

Svojci para so postali zaskrbljeni, ko 10. marca nista poklicala domov, kot je bilo dogovorjeno, pet dni pozneje pa so zaprosili oblasti za pomoč pri iskanju. Nepalska policija je za iskanje študentov, ki sta se nameravala v Langtangu srečati s prijatelji iz Tajvana, najela tri vodiče in helikopter, a je iskanje oteževalo močno sneženje.

Madhav Basnet, ki je pri iskalni akciji sodeloval, je za BBC povedal, da je videti, da je pohodnikoma spodrsnilo s spolzke poti, ko sta se iz Dhadinga vzpenjala proti vasi Ghatlang. "Videti je, da sta padla in se ujela v jami podobno formacijo, iz katere nista mogla splezati," je povedal.