Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 8 glasov Ocenite to novico!
Bolnišnica v Gorakhpurju
Starši skrbijo za svoje otroke v bolnišnici Baba Raghav Gas, kjer naj bi v enem tednu umrlo 60 otrok. Foto: EPA
Narendra Modi
Indijska vlada premierja Modija za javno zdravstvo namenja le odstotek BDP-ja, čeprav je premier obljubljal, da bo javno zdravstvo naredil dostopnejše. Foto: EPA
VIDEO
Smrt 60 otrok v indijski...

Dodaj v

V indijski bolnišnici umrlo 60 otrok, vzrok naj bi bil pomanjkanje zalog kisika

Otroške smrti sprožile politično debato
12. avgust 2017 ob 17:14,
zadnji poseg: 12. avgust 2017 ob 17:28
Gorakhpur - MMC RTV SLO, Reuters

V bolnišnici na severu Indije v zvezni državi Utar Pradeš je od ponedeljka umrlo 60 otrok, po poročanju tamkajšnjih medijev zaradi pomanjkanja zalog tekočega kisika.

Po navedbah predstavnikov bolnišnice Baba Raghav Gas (BRG) je 34 otrok umrlo na poporodnem oddelku za intenzivno nego, 12 zaradi vnetja možganov (encefalitisa), vzrok smrti preostalih pa še ni uradno znan.

Tamkajšnji mediji poročajo, da je nekatere smrti povzročilo pomanjkanje zalog tekočega kisika, saj naj bi zasebni dobavitelj zaradi neplačanih računov iz bolnišnice odstranil vso potrebno opremo. Zaradi pomanjkanja kisika je v bolnišnici zavladala panika, ko so sorodniki poskušali zaposlenim pomagati pri nameščanju dihalnih vrečk, poročanje tamkajšnjih medijev povzema BBC. Zdravstveni nadzornik bolnišnice R. S. Šukla je sicer zanikal pomanjkanje kisika kot vzrok smrti otrok.

Anil Kumar, uradnik v okraju Gorakhpur, je potrdil "plačilne težave" bolnišnice z dobavitelji, vendar je dejal, da bi se smrti lahko zgodile iz "naravnih vzrokov", saj je bila večina pacientov "v resnem zdravstvenem stanju", poroča BBC.

Bolnišnica je v sporočilu za javnost v četrtek navedla, da so zaznali padec pritiska v zalogi tekočega kisika, vendar bi naj zato priskrbeli več novih kisikovih jeklenk od drugih dobaviteljev. Prav v četrtek je sicer umrlo največ otrok, od skupno 23 jih je bilo 14 na intenzivni negi.

Portal Times of India poroča, da sta minister za zdravstveno izobraževanje Ašutoš Tandon in zdravstveni minister Sidharth Nath Singh zaradi "malomarnega vedenja" suspendirala direktorja bolnišnice v Gorakhpurju.

Zvezna vlada pokrajine Utar Pradeš, ki je sicer ena najrevnejših v Indiji, zadevo preiskuje. Indijski premier Narendra Modi je v tvitu sporočil, da nadzirajo položaj.

Smrti sprožile politično debato
Tragedija je sprožila burno politično debato v Indiji. Indijska opozicija želi za smrti okriviti premierjevo stranko Bharatija Džanata Parti, ki je na čelu zvezne države Utar Pradeš. "Trenutna vlada je odgovorna za smrti otrok v Gorakhpurju zaradi pomanjkanja kisika. Slediti morajo striktne sankcije," je tvitnil nekdanji premier Utar Pradeša Akhileš Jadav. Predstavniki vladajoče stranke opoziciji odvračajo, da želi politizirati otroške smrti.

Izbruhi encefalitisa so sicer v Indiji pogosti in vsako leto zahtevajo več sto življenj, največ v monsunskem obdobju. Oboleli se najpogosteje okužijo z uživanjem okužene hrane in vode ali s piki komarjev.

Indija za javno zdravstvo namenja le en odstotek svojega bruto domačega proizvoda, kar je med najnižjimi stopnjami na svetu. Predhodne indijske vlade so bile na udaru kritik, ker niso reformirale sistema javnega zdravstva, ki se spopada s pomanjkanjem zdravnikov in propadajočo infrastrukturo. Modijeva vlada je v preteklih letih sicer povečala izdatke za zdravstvo in obljubila, da bo javno zdravstvo naredilo dostopnejše.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
mb128
# 12.08.2017 ob 17:31
Ja no če namenjaš enormne vsote denarja za orožje si v sporu z Kitajsko zaradi neke ceste, ki naj bi jo Kitajci speljali tudi po butanskem ozemlju in še mnogo mnogo več se to mora nekje poznati!
josh k.
# 12.08.2017 ob 19:16
Ča bi bili v tapravi kasti se jim to ne bi zgodilo. Tudi tako gre v Indiji leta 2017.
rubin
# 13.08.2017 ob 07:27
Čakajte, a ni to kapitalistična država? Baje se po navedbah raznih komentatorjev tukaj cedita med in mleko... Zdej pa resno, dokler se ne bo ornk reformiralo sistem v smislu drastičnih davkov na bogastvo in dediščine , nacjonalizirat naravne vire in predvsem zmanjšanje prebivalstva ali vsaj da neha rast bo vedno večja beda
nonparel
# 12.08.2017 ob 18:49
Normalnemu človeku je pač vseeno, kakšen je način plačevanja zdravstvenih storitev, oziroma kakšen je sistem zdravstvenega zavarovanja v Indiji ali kjerkoli drugje, verjetno so bolj pomembna življenja novorojenčkov. Te smrti dojenčkov bi se dalo v veliki večini preprečiti, če bi nekateri namesto kamna imeli tudi kakšen košček pravega srca. Ampak v Indiji je denar bolj pomemben kot človeško življenje, tako kot je to v marsikateri kapitalistični državi.
Indija je ena izmed mnogih držav kapitalizma, kjer je na eni strani strašno bogastvo in na drugi strani velika revščina. Glavno je da imajo dovolj denarja za njihov Bollywood, kjer snemajo osladne indijske filme o življenju bogatunov, koga briga za mala nebogljena bitjeca...
Ples
# 12.08.2017 ob 17:41
saj naj bi zasebni dobavitelj zaradi neplačanih računov iz bolnišnice odstranil vso potrebno opremo.

Če to drži, le kako se zdaj počuti?

Grozna novica, karkoli je bil razlog :(
mali_piscek
# 13.08.2017 ob 08:53
Žalostna novica, vendar tako pač je.

Ljudi je preveč. Revščina se širi. Reveži se tudi najbolj razmnožujejo. Državni sistemi (v tem primeru zdravstvo) nimajo dovolj denarja, da bi vse oskrbeli tako kot treba. In to se ne da spremeniti, ker se vsako leto rodi vse več revežev. Ti bodo prepuščeni sami sebi in ne bodo zmogli stroškov (v tem primeru zdravljenja). Tudi od bogatih bo vedno manj pomoči, ker tudi bogate države so vse manj bogate, sploh ker sprejemajo milijone migrantov.

Kdor ne more vzdrževati svojih otrok, naj jih ne dela. Pika.

Kar navadite se na takšne novice. Vse več jih bo.
evaevi
# 13.08.2017 ob 15:20
Indijska družba je v celoti katastrofalna - od kastnega sistema, do grozljivega odnosa do žensk in deklic .
Zblojeni zahodnjaki pa romajo v Indijo oboževat duhovnost šovinističnih gurujev.
RESNICA
# 13.08.2017 ob 07:10
Ko se poroča o tako velikem številu umrlih otrok je to zelo občutljiva tematika, ki je zaradi mladoletnosti umrlih vsekakor potrebna še posebno velike pozornosti.

Prav zato me čudi, da se ni zaščitila integriteta teh otrok in ni uvedeno predhodno moderiranje.

V skladu s civilizacijski,i pravili je to sigurno zelo občutljiva tema, vsekakor precej bolj kot pa to, da neka nevladna organizacija "parkira" svoje ladjo.....
vranek
# 13.08.2017 ob 01:22
Plavica1 podatkov o materah pa res ne rabis je irelavanten. V inkubatorjih in na intenzivnj negi niso samo nedonosencki. Vnetje možganskih ovojnic je lahko, odvisno od bakterije, zelo nalezljivo. A so matere mladoletne, nima vpliva na dihalne sposobnosti otroka.. Vsaj v Evropi, veliko vec nedonošenćkov ima Slovenija zaradi debelih Mam, kadilk, pijank... Kot pa zaradi mladostniskih nosecnosti. Pri nas jih je zelo malo, so vrhunsko oskrbljene in celo nosecnost pod monitoringom, tako da v Slo to ne predstavlja problema. Za tam pa ne vem, to je hujse kot tretji svet. Verjetno ne povsod, ampak ze ta opis kaže na bedo.
mikitr
# 12.08.2017 ob 20:16
Če to drži, le kako se zdaj počuti?

Kako,zadovoljen je,saj otroc niso njegov.(žalostno-resnično)
Plavica1
# 12.08.2017 ob 18:18
In še statističen podatek o MLADOLETNIH materah nedonošenčkov ..... je pravilno v prejšnjem komentarju.
Follow Me
# 12.08.2017 ob 22:16
Hmm režim, diktator pa take fore .. sem samo mislil pa to ..
Plavica1
# 12.08.2017 ob 18:16
Tak članek je težko komentirati, če nimaš osnovnih podatkov o načinu plačevanja zdravstvenih storitev v Indiji. Ali je sistem podoben kot v EU, ali kot v ZDA, ali pa imajo svojo verzijo zavarovalnega sistema? Jasno je da tudi v Indiji obstaja plačilo za to storitev, pa je zdaj vprašanje, ali ni plačala država ali pa niso plačali uporabniki? In še statističen podatek o materah nedonošenčkov manjka, saj je dokazano, da je pri takih dojenčkih velika možnost poporodnih zapletov. V Indiji pa se vedno ni prepovedana poroka z mladoltnicami.
los-t
# 12.08.2017 ob 17:58
Pa ne vem no če glih kdo umre ker ni kisika v cevkah, to je tko al tko sam nek dodatek, če cloveku na infuziji iz nosa potegnejo cevke ne bo umrl zarad tega, ce mu ven potegnejo infuzijo pa najbrž bo...dejte mal prevert tole novico, prevod pa to...?
vranek
# 12.08.2017 ob 17:44
Otroci so gotovo imeli nek zdravstveni problem, predcasno rojeni ali pa encefalitis. Zdrav novorojencek ne rabi kisika. Encefalitis je pa okuzba. Če svojci na neonatalnem oddelku skacejo okrog inkubatorjev in namescajo dihalne naprave, potem ni cudno, smrti bo se vec. Okuzeni novorojencki morajo biti v izolaciji od vseh razen usposobljenega osebja. Ampak, Indija...
Skippy
# 12.08.2017 ob 23:55
Ampak v Indiji je denar bolj pomemben kot človeško življenje, tako kot je to v marsikateri kapitalistični državi.

A ste že spet privlekli ta kapitalizem? Pozabili ste še povedat, da je zagotovo kriv zahodni človek.
Kapitalizem nima nič s tem, drugače ne bi umirali tudi sredi amazonskega gozda in hkrati bi umirali tudi tisti v Kanadi, a ne? Včasih preprosto nečesa ni ... sprijaznite se.
Kazalo