Svet
Luigi Di Maio
31-letni Luigi Di Maio, predsednik Gibanja petih zvezd, je stranko pripeljal do 32 odstotkov glasov, s čimer je postala najmočnejša posamična stranka v parlamentu, nima pa zadostne večine za samostojno oblikovanje vlade. Foto: Reuters
Matteo Salvini
Matteo Salvini je protipriseljensko stranko Liga pripeljal do 18-odstotne podpore. Leta 2013 je stranka prejela le štiri odstotke glasov. Foto: Reuters
Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva se je volitev udeležilo 73 odstotkov od skupno 46 milijonov volilnih upravičencev. Foto: Reuters
Silvio Berlusconi
Veteran italijanske politike, 81-letni Silvio Berlusconi, ni smel kandidirati zaradi obsodbe o davčni utaji. Njegova stranka Naprej, Italija je dobila okoli 14 odstotkov glasov in tako ni najmočnejša stranka v desni koaliciji, saj jo je prehitela Salvinijeva Liga. Foto: Reuters
Matteo Renzi
Voditelj do zdaj vladajoče Demokratske stranke Matteo Renzi je po porazu na volitvah odstopil s položaja. 43-letni Renzi je bil sicer izvoljen v senat. Foto: Reuters
VIDEO
Analiza volitev v Italiji...
VIDEO
Pogovor Mojce Širok z And...
VIDEO
Zmaga desnice in "petih z...
VIDEO
Na italijanskih volitvah...
VIDEO
Italija se obrača na desno

Dodaj v

V Italiji slavje desnice in Gibanja petih zvezd; Renzi odstopil z vrha Demokratske stranke

Pot do nove vlade najbrž dolga in naporna
5. marec 2018 ob 06:22,
zadnji poseg: 5. marec 2018 ob 19:26
Rim - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA, Reuters

Voditelj stranke Liga Matteo Salvini, ki je v zmagovalni desni koaliciji na italijanskih parlamentarnih volitvah dobil največ glasov, je dejal, da ga zmaga "navdaja s ponosom, veseljem in odgovornostjo", in dodal, da je bil in da ostaja populist.

Italija se obrača proti desni in populistom. Tako kažejo izidi po prešteti večini glasov na nedeljskih volitvah. Po pričakovanjih je relativno zmago osvojila desna sredina, v kateri pa ne prednjači stranka Naprej, Italija Silvia Berlusconija, ampak Salvinijeva Liga. Koalicija je prejela približno 37 odstotkov glasov, v njej pa je najmočnejša do tujcev sovražna Liga, ki je dobila 17,4 odstotka glasov.

Stranka Naprej, Italija nekdanjega premierja Berlusconija, ki zaradi obsodbe o davčni utaji sam do naslednjih volitev ne more kandidirati, je osvojila 14 odstotkov glasov.

Koalicija bo po napovedih v parlamentu dobila od 248 do 268 sedežev, za večino bi jih potrebovala 316. Salvini, ki je v predvolilni kampanji govoril o deportaciji na tisoče prebežnikov iz države in o "nevarnosti islama", je s tem morda postal celo prvi kandidat za novega premierja.

44-letni Salvini se je v nedeljo odzval le prek Twitterja, ko je napisal: "Moja prva beseda je hvala." Po prespani noči je dejal, da je bila uvedba evra napaka in da se je pripravljen pogovarjati z vsemi strankami, izključuje pa oblikovanje široke koalicije. Jasno je povedal, da je Liga vodja desnosredinske koalicije.

V senat je bila izvoljena tudi zamejska Slovenka Tatjana Rojc iz Demokratske stranke.


"O Italiji odločajo Italijani"

Poudaril je, da so Italijani Ligi dali mandat, da državo "osvobodi negotovosti in nestabilnosti". "Imam pravico in dolžnost oblikovati vlado. O Italijanih odločajo Italijani, ne pa Berlin, Pariz, Bruselj ali finančni trgi," je dodal. Volilni uspeh stranke je označil za "nenavadno zmago, ki nas navdaja s ponosom, veseljem in odgovornostjo".

"Sem in ostajam populist," je še dejal Salvini, ki je z geslom proti nezakonitemu priseljevanju, Bruslju, evru, bankirjem in lobistom oživil Severno ligo, ki so jo po škandalu s poneverbami denarja leta 2012 številni razglasili za mrtvo. Izključil pa je možnost, da bi skušal oblikovati vladajočo koalicijo s populističnim Gibanjem petih zvezd, ki je z 32,6 odstotka glasov postalo najmočnejša parlamentarna stranka.

Nato se je oglasil tudi voditelj Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio, ki je izjavil, da bi rad prevzel odgovornost sestavljanja nove vlade. "Smo absolutni zmagovalci," je dejal in dodal, da so pripravljeni na dialog z vsemi političnimi silami. "Imamo odgovornost Italiji dati vlado. Imamo zgodovinsko priložnost poiskati konkretne rešitve za probleme, ki Italijo pestijo že 30 let. Danes se začenja tretja republika in to bo republika italijanskih državljanov," je še napovedal.

Renzi odstopil s čela Demokratske stranke
Doslej vladajoča Demokratska stranka (PD) je doživela hud poraz. V poslanski zbornici je osvojila 18,8 odstotka glasov, na volitvah v senat pa jo je podprlo 19,2 odstotka Italijanov. Predsednik Demokratov Matteo Renzi je odstopil z vrha stranke in napovedal, da PD odhaja v opozicijo, saj niso pripravljeni sodelovati s populističnimi silami in "protisistemskimi strankami". Renzi je bil sicer v Firencah, kjer je nekoč županoval, z 42 odstotki glasov izvoljen za senatorja, tako da se zdaj seli v zgornji dom italijanskega parlamenta in ne bo ostal brez službe.

Volilna udeležba na tokratnih volitvah je bila 73-odstotna. Konstitutivno zasedanje novega parlamenta bo 23. marca.

Obdobje politične nestabilnosti
Glede na to, da nobena stranka ali koalicija ni dobila večine glasov, se napoveduje obdobje politične nestabilnosti in oblikovanje t. i. visečega parlamenta. Po poročanju Reutersa sta najbolj mogoča dva scenarija - oblikovanje evroskeptične koalicije, ki bo nasprotovala povezovanju in integraciji v Evropski uniji, ali nove volitve, s katerimi bi prekinili mrtvi tek. "Teoretično bi se lahko uresničila največja nočna mora Evropske unije - koalicija med populističnimi evroskeptiki Gibanjem petih zvezd in Ligo," je tvitnila BBC-jeva urednica za Evropo Katya Adler.

Gibanje petih zvezd: "Vsi se bodo morali pogajati z nami"
"Če bodo podatki potrjeni, kažejo na zmagoslavje Gibanja petih zvezd in potrjujejo pravilnost naše poti. Predvsem pa pomenijo, da se bodo vsi drugi morali pogajati z nami,"
je izide komentiral poslanec Gibanja Alessandro Di Battista. Populistična stranka komika Beppeja Grilla je sicer pred volitvami poudarjala, da se ne bo povezovala s starimi političnimi silami.

Doslej vladajoča Demokratska stranka je na ravni dežel zmagala samo v Toskani in na Trentinskem - Južni Tirolski. Gibanje petih zvezd je osvojilo jug države, otoke in deželo Marke, desna sredina pa vse druge dežele severne in srednje Italije.

"Izidi vzporednih volitev so se v zgodovini izkazali za elastične, a če bo to končni izid, potem je jasno, da je to za nas negativno in da bomo šli v opozicijo," je dejal vodja poslanske skupine Demokratske stranke (PD) v poslanski zbornici Ettore Rosato.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je v odzivu na izide italijanskih volitev ocenil, da so se pojavile težnje, "da zmagujejo desno usmerjene politične stranke oziroma stranke, ki nimajo nobenega programa, ki niti ne želijo sodelovati v vladi, kar bo zagotovo povzročilo težek politični položaj in bo zanimivo spremljati, kako bo prišlo do oblikovanja italijanske vlade".


Vzpon desnice, poraz Renzija in Berlusconija

Kaj nam sporočajo ti podatki? Kot poroča Janko Petrovec, dopisnik RTV Slovenija iz Rima, kažejo na zasuk Italije proti desni in populizmu. Na osebni ravni gre za hud poraz vodje Demokratov Renzija in tudi za poraz Berlusconija, ki ostaja brez glavne besede v svoji koaliciji. Gre za rast prepričljivosti Gibanja petih zvezd, ki je predvolilno kampanjo osredotočilo na pomoč majhnim in srednje velikim podjetjem ter generaciji prekarcev, hkrati pa skoraj prezrlo vprašanja človekovih pravic. Predvsem pa gre za velik uspeh evroskepticizma in protipriseljenske politike Salvinija, ki je izid nekoč avtonomistične, zdaj pa nacionalistično federalistične Lige v petih letih več kot početveril.

Le Pen: Težka noč za Evropo
Prvi odzivi na vzpon evroskeptičnih in desnih strank v Italiji so že prišli tudi iz tujine. "To bo težka noč za Evropo," je tvitnila Marine Le Pen, vodja francoske nacionalistične Nacionalne fronte, francoske zaveznice Lige. Svojemu sporočilu je dodala še smeška. "Daleč od tega, da je Italija s temi volitvami rešila svoje dolgotrajne težave. Prav nasprotno, nakopala si je nove. Pripravite se na dolga in zapletena pogajanja, ki bodo trajala nekaj mesecev," pa je dejal ekonomist Lorenzo Codugno.

Macron: Pritisk migracij odigral pomembno vlogo
Nemčija je pozvala k oblikovanju stabilne vlade. "Želimo veliko sreče odgovornim za sestavo stabilne vlade, ki bo v dobro Italije, pa tudi naše skupne Evrope," je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert in dodal, da upajo na oblikovanje nove vlade prej kot v šestih mesecih, kolikor je trajalo njeno oblikovanje v Nemčiji. Francoski predsednik Emmanuel Macron je ocenil, da je pomembno vlogo pri izidu volitev odigral tudi "pritisk migracij". Ta je po njegovih besedah močno vplival na državo, ki je vsako leto glavna vstopna točka v Evropo za več sto tisoč prebežnikov iz Afrike. V Evropski komisiji medtem "zaupajo v zmožnost predsednika Sergia Matarelle, da bo pospešil oblikovanje stabilne vlade v Italiji". "V vmesnem času ima Italija vlado, ki jo vodi premier (Paolo) Gentiloni, s katerim tesno sodelujemo," so dejali v Bruslju.

A. P. J., A. V.
Prijavi napako
Komentarji
paver
# 05.03.2018 ob 06:40
Se pravi soroševi hlapci so potegnili takratko!
veza
# 05.03.2018 ob 06:37
In spet je zmagal podtalni nacionalizem oziroma fašizem , če smo bolj natančni, a jasno je, da so problem migranti, takega stanja povprečen Italijan res ne more več prenašati.
Ppiikkaa
# 05.03.2018 ob 06:51
Italijanski volilci razumejo, da če ena politična stran slabo dela, volijo drugo. To je osnova demokracije, ki je slovenski volilci še ne razumejo.
patriot1970
# 05.03.2018 ob 06:50
veza
# 05.03.2018 ob 06:43
Zmaga Lege Nord nad Forza Italia pomeni tudi, da se bodo tudi v Italiji povečale težnje po odcepitvi severa od juga ali vsaj velike spremembe v funkcioniranju države, sever noče več futrati juga.


Lege Nord ni več,....je le še Lega. Ko ti preplavi državo 600.000 ilegalcev, severnjakom niso več problematični južnjaki,...ampak ilegalci!......enako kot v Avstriji,.....Slovenska manjšina ni več toliko na udaru,....odkar,.......
patriot1970
# 05.03.2018 ob 06:46
Rezultati volitev so pač odraz upora proti dosedanjemu establishmentu in politiki migracij,.....velike zasluge si lahko pripiše tudi Bruselj.

http://www.rtvslo.si/svet/italija-mora-migrantom-ki-jih-je-vrnila-v-libijo-placati-po-15-000-evrov/277476

Čestitke Gibanju 5 zvezd in Salviniju.
veza
# 05.03.2018 ob 06:43
Zmaga Lege Nord nad Forza Italia pomeni tudi, da se bodo tudi v Italiji povečale težnje po odcepitvi severa od juga ali vsaj velike spremembe v funkcioniranju države, sever noče več futrati juga.
TIGR
# 05.03.2018 ob 06:50
Če gibanje 5 zvezd ne bo našlo dogovora s populisti a.l.a Salvini & Co bodo kmalu na sporedu nove volitve...
Rezultati volitev so odraz zablojene politike Renzija & Co, saj so sosedje do grla siti požrešne, neučinkovite in totalno zbirokratizirane države, ki dovoljuje, da jim Soros NGO-ji vlačijo na stotisoče mladih afričanov brez dokumentov.
patriot1970
# 05.03.2018 ob 07:17
veza
# 05.03.2018 ob 06:59
patriot1970

kdo vozi migrante v Italijo, Renzi ali Berlusconi, oziroma mafija, ki pa vemo, kdo jo ima pod kontrolo.


Ne vozi jih ne Renzi in ne Berlusconi;....bi pa Renzi za razliko od Berlusconija lahko zaustavil migracije,...saj je bil na oblasti. Za zgled je imel Orbana in Kurza,.....pa je rajši poslušal Merklovo in Junkerja!
patriot1970
# 05.03.2018 ob 07:02
veza
# 05.03.2018 ob 06:52

gotovo Renzi ni nič kriv za migracije, ..........


Seveda ne,...on je kot naša obrambna ministrica,......ki se ne čuti odgovorna za stanje v vojski!
apollo11
# 05.03.2018 ob 07:08
Čisto pričakovan hud poraz levice.
Skippy
# 05.03.2018 ob 07:17
Zanimivo je, kako v bogatih regijah vedno zmagujejo desne in sredinske stranke, tiste regije s političnimi centri in manj uspešnim gospodarstvom pa volijo levičarje.
patriot1970
# 05.03.2018 ob 07:05
SamoRes
# 05.03.2018 ob 07:02
Ko vidiš, da ljudje volijo Berlusconija, Janšo in podobne dobi demokracija res žalosten priokus. Kaj vam je, ljudje?


Ko demokracija deluje le takrat,............ko zmagujejo tvoji!
ST11
# 05.03.2018 ob 07:07
... razbijanje izlozb in kurjenje avtomobilov s atrani avantarde (kot vselej, kadar izgubijo vollitve), torej lahko zacne.
patriot1970
# 05.03.2018 ob 06:58
veza
# 05.03.2018 ob 06:33
Zmaga populistov nad realisti.


Za ene tako,...za druge pa zmaga zdrave pameti nad dosedanjo samomorilsko migrantsko politiko!
The Matrix
# 05.03.2018 ob 07:00
Doslej vladajoča levo sredinska koalicija bo, kot kaže, doživela hud poraz

He he he he.... karizmatični levičarji so spet popušili! Kakšno presenečenje. Očitno popdora njihovih najzvestejših volilcev - islamistov ni bila dovolj :)
Robiland
# 05.03.2018 ob 08:02
" Do tujcev sovrazna.....".....

mislim, nimate vec mere!!!?!!!

"Do ilegalnih migrantov neustrezljiva" bi bilo najbolj pravilno, ampak, potrebno je biti ekstremen, ane ???
patriot1970
# 05.03.2018 ob 07:31
veza
# 05.03.2018 ob 07:23
..........
Kako bi Renzi naredil ograjo okoli Italije, to moraš pa ti razložit, me prav zanima, komaj čakam.


Čisto enostavno,.....in nič drugače kot Avstralci!
The Matrix
# 05.03.2018 ob 07:03
Vsaka čast, če Italiji uspe sestavit vlado!
aktivist
# 05.03.2018 ob 06:59
Narod v povprecju vendarle ni tako omejen
prider
# 05.03.2018 ob 08:11
"Volilna udeležba je bila 72-odstotna."
Le želim si, da bi bila pri nas, v Sloveniji, taka udeležba.
In tudi zasuk politike pri nas si želim.
Petja
# 05.03.2018 ob 08:54
Avstrija desna, Madžarska desna, Italija desna, Poljska desna, Slovaška desna, Hrvaška desna, Češka desna - opažam trend? )
Plavix
# 05.03.2018 ob 09:23
/.../37 odstotkov za desno sredino - v njej najmočnejša je do tujcev sovražna Liga Mattea Salvinija/.../

Dej RTV Janko Petrovec, A. P. J. ne nabijaj! Kakšna manipulacija. Kdor je ilegalno v neki državi, tam nima kaj iskati - nihče se ne usaja čez Ameriko in Avstralijo, ki to počneta že desetletja. Evropa, ker pa ni sposobna urediti migracijske zakonodaje, je pa vsak, ki je za red, označen za nekega foba, rasista, sovražnika...
Janko Petrovec, A. P. J., vidva sta pač sovražnika lastnega naroda, čista samodestrukcija, kar pa je še bolj patološko, kot pa odpor do tujcev.
ST11
# 05.03.2018 ob 08:33
Zakaj desnico označujete(jo) za DESNE POPULISTE....ali mi lahko to besedno zvezo nekdo pojasni....

Novinarjeva subjektivno populisticna ocena.
Kvattro
# 05.03.2018 ob 08:25
Svetilniki upanja močno gorijo vse okoli nas! Bravo Italija, še je upanje za Evropo Evropejcev.
Nas tepe to, da smo imeli najnaprednejšo verzijo komunizma, kar je kdaj obstajala, in zato ogromno lenuhov in ta pravih, ki so lepo profitirali tkarat in dobili stanovanja ipd, še kar voli levico. Poleg tega je vsa naša desnica podrejena zagrenjenemu ciniku, ki takoj zatre vsako opozicijo v svojih vrstah..... Kam greš, Ljuba moja,..
MiStri57
# 05.03.2018 ob 08:23
Zakaj desnico označujete(jo) za DESNE POPULISTE....ali mi lahko to besedno zvezo nekdo pojasni....
Zlobni škrat
# 05.03.2018 ob 11:35
Italjani so rekli svoje in to je, dai majo dovolj levičarkih skrajnežev in globalistov ala Renzi in Boldrini, ki hočejo Italijo spremeniti v Afriko.
viisaus
# 05.03.2018 ob 08:23
HMM nekdo ki javno razgalja probleme v družbi je populist,,tisti kateri.pa sploh ne govori o teh problemih in zagovarja elito,so politično korektni..pa kam smo prišli z to norostjo....
Titomir
# 05.03.2018 ob 11:28
Lep dan za Italijo zmagala je zdrava kmečka pamet nad porazno in uničevalno politiko Italjanskih levičarjev.
feminist
# 05.03.2018 ob 11:18
Ljudje to vidijo in počutijo se izrinjeni, zapostavljeni in defavorizirani napram tujcem, katere je postalo prepovedano kritizirati, tudi v primerih, ko je kritika povsem objektivna.

tocno tako
ZETAC
# 05.03.2018 ob 10:45
To bo spet M. Štefančič na studio City piskal in se delal pametnega v svojem stilu...
rokers
# 05.03.2018 ob 10:09
Salvini = fašist, oz lega je še vedno lega nord po mnenju naših velecenjenih novinarjev. Sovražni do tujcev? No kdor je poslušal Salvinija ni slišal sovraštva, ni nestrpnosti, le za uveljavo reda, ki bi v Italiji moral veljat, a ne. V Italiji je 3mio Romunov, kar seveda ne sodi po nobeni statistiki med prebežnike, ker so del EU, a so velik del problemov (mafija, prostitucija, ilegala, kraje) in poleg tega je v Italiji še veliko več kot zgolj 600.000 migrantov iz Afrike. In ti migranti so v 90% moški, ki čakajo v brezdelju, oz so kar aktivni v svojem poslu. Seveda bo to zgledalo nacionalistično, rasistično, a nobena država ni sposobna preživet toliko ilegalcev drugačne kulture navad brez težav.
Kdor Italijane imenuje fašiste mu seveda ni nič jasno: seveda, da se jih najde, sej je to država s skoraj 60mio prebivalcev, kot se jih najde povsod, a če ima kdo stik z Italijani ve, da so to zelo gostoljuben narod, ki rad in veliko pomaga. Zakaj mislite, da so črnci spali v tunelu v Stari Gorici, zakaj spijo ob reki Soči - kaj ni krasna država Slovenija le lučaj stran? Zakaj niso šli preko meje do naše leve odprte za tujce države? Zakaj so raje spali v tunelu? Zato, ker nočejo v Slo, ker vejo, da jim je v Italiji bolje, pri nas bi bili veliko bolj diskriminirani.
Italijani proti manjšinam?? Mah dejte no, da so Italijani proti Slovencem? Kot, da pa Slovenci smo super do bosancev, albancev - povejte kakšne vice/šale imamo, potem lahko sodimo kako koga spoštujemo. seveda smo za njih manj razviti, ampak to ni znak neumnosti, to je znak dejstev: pač še vedno imajo skoraj 2x višjo plačo kot Slovenci. Sovenija napreduje, nismo več komunistična država, ne sodimo več na Balkan in tako nad tudi Italijani vedno bolj sprejemajo in razumejo, ter spoštujejo - Scavi, te besede ni več slišat. Smo Slovenci in kot take nas Italijani vedno bolj cenijo..Če ne drugo zato, ker jim drugi delajo več težav.
Es
# 05.03.2018 ob 09:28
Kako ste dolgočasni s temi "fašisti". Razmere so se drastično spremenile. Vsak Evropejec se mora zavedati, da moramo vsi v Evropi delovati skupaj, prešibki smo, da bi se prepirali med seboj. Zgodovina kaže, da nekdanji sovražniki morajo postati zavezniki. Francija in Nemčija sta bili nekoč smrtni sovražnici, danes največji zaveznici, v Nemčiji so se prezirali protestanti in katoliki, potem pa spoznali da morajo delovati skupaj, prav tako Skandinavci itd. Mediji, ki so v žepu agentov Novega Svetovnega reda, ki bi omogočila popolno globalizacijo, seveda želijo vnašati razdor med Evropejci s tolikokrat videno taktiko Deli in Vladaj. Ne nasedajte.
Es
# 05.03.2018 ob 09:20
"Do tujcev sovražna"

Kako bo v naslednjih dneh lepo poslušati in brati medijsko kliko Rtv-ja, Radia Slovenija, MMC in ostalih evropskih propagandistov. Komaj čakamo na Studio City in njihove strokovne "analize". Evropski časopisi pa že nabijajo, da Italija od zdaj naprej ne bo sposobna sestaviti vlade. Samo zato, ker so njihovi levičarji popolno pogoreli in prilezli do 23%. Izjemen rezultat in še en udarec za Merklovo, Macrona in klovna Junckerja.
Skippy
# 05.03.2018 ob 09:17
Levi so največji nasprotniki svoboščin in pravic. Zakaj pa mislite, da vsak socializem propade in uniči vse naokrog sebe?
patriot1970
# 05.03.2018 ob 07:24
SamoRes
# 05.03.2018 ob 07:12

Če je demokracija to da ljudje volijo kriminalce, potem je nekaj narobe s sistemom. Ali pa z ljudmi.


.....se pravi,...če se ugotovi, da sistem deluje,.....se bo potem zamenjalo ljudi?
Guliarth
# 05.03.2018 ob 06:30
Vsepovsod naveličani levice, a očitno se je preveč razvejala, da bi lahko desni kaj sestavili.
DrKult
# 05.03.2018 ob 11:13
KovacevaKobila: "Res je. Zdaj že lahko zapišemo, da ima Evropa zgodovinski spomin zlate ribice in da mora na cca. 70 let ponovit vajo.
Pripnite pasove, naslednja vožnja v hiši groze se začenja."


Mogoče, a zahvalit se gre izključno in samo vam, ekstremnim liberalcem. Evropejci hočemo zaprte zunanje meje in dobili jih bomo zlepa, ali pa zgrda. Imeli ste svoje predstavnike na oblasti v dobesedno vseh državah EU-ja, pa ste se na pozive po nadzoru migracij odzivali z žalitvami ljudi z rasisti. Povedali ste nam, da se bomo na terorizem preprosto morali navadit. In preden mi spodneseš, da jih je klicala Merklova, v to skupino spada tudi ona, ker ne glede na njeno politično pripadnost, zagovarja v smislu priseljevanja zelo liberalno politiko.
Tako ste pač iz večine prišli do tega, da se komajda še prebijete čez parlamentarni prag. Ampak levica vztraja, da ve bolje od volilvcev in v svojih stališčih do priseljevanja ne bo spremenila popolnoma nič. Ljudje se pač ustrezno odzovejo. Če nobena uveljavljena stranka ne ponudi zaprtih zunanjih mej, se bo pač volilo populiste. Koga je zdaj za kriviti? Krivite lahko zgolj in samo sebe, ker ste izgubili stik z vašimi ljudmi.

Največji kamen spotike ste si pa postavili z vašim debilnim kulturnim relativizmom, v katerem je treba spoštovati vse kulture, RAZEN seveda svoje. In tako ti uveljavljena italijanska političarka gre na sestanek z lokalnim imamom in si v znak spoštovanja nadene hijab, 3 dni kasneje pa gre na sestanek s papežem v znucanih opankah. Ljudje to vidijo in počutijo se izrinjeni, zapostavljeni in defavorizirani napram tujcem, katere je postalo prepovedano kritizirati, tudi v primerih, ko je kritika povsem objektivna.
FDVjevec
# 05.03.2018 ob 08:56
Ajde Salvini, očisti Italijo! #forzaItalia
AFD
# 05.03.2018 ob 08:51
Mislim, da je tole popolnoma jasen znak, da mora Evropa nadaljewvati z to priseljensko politiko levičarjev LOL pa naslednje volitve ne bodo dobili niti 5%
veza
# 05.03.2018 ob 08:11
Udeležba pa je zavidljiva, 72 %, če bodo še ene volitve, bo še višja, sem prepričan.
Kvattro
# 05.03.2018 ob 17:21
Hah razen če islam gledamo kot desnico, kar bi na nek način ne bila prehuda mentalna gimnastika.. 70+% Turkov v Nemčiji voli leve stranke, predvsem SPD. Ker lahko volijo tudi doma, jih 80%+ voli Erdogana.
Zanimivo, mar ne
pobrisan
# 05.03.2018 ob 09:06
A levih populistov pa ni?
veza
# 05.03.2018 ob 08:14
Lesnikovsok
# 05.03.2018 ob 08:11

kaj miro cerar ni populist? double standards rtv?

je populist, res, a je Pahor še večji, Janša tudi, Židan enako, Erjavec pa največji.
Lesnikovsok
# 05.03.2018 ob 08:11
kaj miro cerar ni populist? double standards rtv?
Petja
# 05.03.2018 ob 17:38
Avstrija desna, Madžarska desna, Italija desna, Poljska desna, Hrvaška desna, Češka desna - opaziti gre nek vzorec.

Na prihajujočih volitvah, dobro vem, koga bom volila.
Kvattro
# 05.03.2018 ob 17:19
''desničarska'' Velika Britanija.. Pojdi na sprehod po vzhodnem Londonu, od Bethnal Greena naprej, ali pa v Luton.. poskusi citirat Churchilla, ko govori o Islamu.. Pa boš videl, kako ''svobodna'', kako ''desna'' je UK.
Gre za centriste, v najboljšem primeru. Desnice v UK trenutno sploh ni. UKIP je šel papa, BNP že zdavnaj,.. Skorumpirani Torijci pa so le malo boljši od boljševika Corbyna..
DrKult
# 05.03.2018 ob 15:06
aktivist "Spotaknil si se in padel, pa si rekel, da te je migrant pretepel. Ali pa si se namenoma vrgel na tla pa rekel faking Greenpeacovci, Amnesty, Antifa, komunisti, Soroš, Kučan ipd."

Nisem bil tepen. Pri Zmajskem mostu me je ustavil migrant in mi porinil v roke na trdi podlagi pripet list z razpredelnico, v katero bi se naj podpisal in napisal zraven znesek, ki ga bi doniral za "Amnesty International", čeprav vsi vemo, koliko je ura, ker to po drugih evropskih mestih poteka že leta. Ker sem mu rekel ne, me je fizično zaustavil. Ko sem hotel iti okrog njega, pa me je zgrabil za kapuco in potegnil nazaj. Kapuca se je strgala do sredine. Še nekaj časa me ni spustil naprej, ampak je videl, da s te moke ne bo kruha. Rajši bi bil tepen, kot pa da financiram lopova. Me je bilo pa strah do kosti, drugi ljudje prisotni naokrog stvar ignorirali, kot da ni nič. Naprej je težil ostalim prisotnim na LPP postaji, jaz pa sem pri pravni fakulteti čakal prijatelja. Ko je zagledal približajočo se policijo, je zgasnil čez cesto in zavil v neko x ulico. Kolikor slišim od kolegov, je tipo redno prisoten nekje na relaciji Tromostovje-Zmajski most-tržnica, tako da se mogoče sprehodi, pa mu ti zavrni plačilo, pa potem komentiraj, če si zmišljujem ali ne.
cairns
# 05.03.2018 ob 10:27
Z izidi je zelo zadovoljen tudi Matteo Salvini, vodja do tujcev sovražne Lige. "Moja prva beseda je hvala," je tvitnil 44-letni Milančan.

Če bi se ti tujci obnašali in delali tako kot je v Italiji normalno, jih nihče ne bi preganjal ali hotel izgnati.
Očitno je, da mednarodni progresivci, altruisti, filantropi in ostali nebodigatreba zagovarjajo migrante neglede kaj oni počnejo. Kdo daje pravico naštetim da se vmešavajo v notranje zadeve posamezne države ki se držijo vseh demokratičnih pridobitev. Ena imed osnov demokracije je tudi spoštovanje prava. Očitno je da se mednarodni progresivci, altruisti, filantropi in ostali nebodigatreba ne ozirajo na pravo. Domačini seveda ne bodo dopustili da jim prišleki uničujejo državo, navade, gospodarstvo, kulturo in religijo.
Vsi zagovorniki svoje države, kakršno si zgradili v desetletjih ali stoletjih, so sedaj negativci, fašisti, ksenofobi.................
SpicyWeiner
# 05.03.2018 ob 08:57
Počasi bo potrebno začeti postavljati "tehnične ovire" tudi na meji z Italijo, še preden bodo tam začeli iz države metati 600.000 migrantov...
Alchemist
# 05.03.2018 ob 07:36
Ključni problem je seveda Gibanje petih zvezd, ki zavrača kakršno koli sodelovanje s starimi strankami, je pa pridobilo veliko podporo nekje na sredini. Če ga ne bi bilo, bi desna sredina brez težav sestavila koalcijijo.

Problem ni volilni sistem (kot italjani radi verjamejo), problem je razdeljen politični prostor oz. razočaranje volilcev nad starimi strankami in zatekanje v neartikuliran populizem Gibanja petih zvezd.

Če bi Renzi po svojem fiasku z ustavnim referendumom dejansko odstopil z vseh položajev in se ne oklepal vodenja PD-ja, bi najbrž stranko prevzel priljubljeni Gentiloni, ki bi lahko precej lažje dobil simpatije volilcev. Tako pa cela nacija zameri Renziju zaradi njegovih rokohitrskih potez in oklepanja oblasti, kar je dalo seveda G5Z velik zagon. Skraktka, po mojem je Renzi največji krivec za situacijo.

Italija ne potrebuje velikih sprememb na ustavni ravni ali na volilni ravni. Italija potrebuje resno in dogovorov sposobno politiko.
Kazalo