Združeni narodi so sporočili, da so pripadniki oboroženih milic samo lani v Južnem Sudanu v boje prisilili 12.000 otrok. Foto: EPA
Združeni narodi so sporočili, da so pripadniki oboroženih milic samo lani v Južnem Sudanu v boje prisilili 12.000 otrok. Foto: EPA

Pred tednom dni je Unicef (sklad Združenih narodov za otroke) poročal, da so pripadniki vojske ugrabili 89 dečkov, ki so se pripravljali na izpite, in jih prisilili, da so poprijeli za orožje. Zdaj se je izkazalo, da so vojaki v vasi Vau Šiluk na severu države, ki je bogat z nafto, ugrabili veliko več dečkov, starih do 12 let, ki so postali otroški vojaki.

Otroke naj bi po poročanju Unicefa ugrabili pripadniki milice Šiluk, ki jo vodi Johnson Oloni. Vlada Južnega Sudana, kjer poteka državljanska vojna, je že sporočila, da nad milico nima nadzora. "Bojimo se, da bodo morali otroci iz šolskih klopi oditi v prve bojne linije," je povedal predstavnik Unicefa v Sudanu Jonathan Veitch in Olonija pozval, naj otroke izpusti in jih pusti nazaj v varni objem svojih družin ter v šolske klopi.

Združeni narodi so sporočili, da so pripadniki oboroženih milic samo lani v Južnem Sudanu v boje prisilili 12.000 otrok. Zaradi spopadov v državi je svoje domove moralo zapustiti že 1,5 milijona ljudi, 2,5 milijona ljudi pa živi v hudi revščini in pomanjkanju hrane.