Delegaciji sprtih strani sta v Etiopiji po več dneh prizadevanj le sedli za skupno mizo. Foto: Reuters
Delegaciji sprtih strani sta v Etiopiji po več dneh prizadevanj le sedli za skupno mizo. Foto: Reuters
Salva Kiir in Omar Al Bašir
Južnosudanski predsednik Salva Kiir in sudanski predsednik Omar Al Bašir sta se srečala v Džubi. Foto: Reuters

"Pogovori so se začeli," je povedal predstavnik etiopske vlade Getachew Reda in pojasnil, da so se pogovori začeli po več dni trajajočih naporih, da bi sprti strani spravili za pogajalsko mizo. Več informacij o pogovorih ni želel dati.

Kljub zadovoljstvu, da sta sprti strani končno sedli za skupno mizo, pa naj bi šlo po besedah uradnikov pri trenutnih pogovorih le za postavitev temeljev in smernic za naslednji krog pogajanj, dodali pa so, da se pogajalske skupine še ne pogovarjajo o pomembnih vprašanjih, kot sta dokončna prekinitev ognja in končanje večtedenskih krvavih nemirov v državi.

Kitajska želi prispevati k prekinitvi ognja
Kitajski zunanji minister Vang Ji je v Adis Abebi povedal, da želi k prekinitvi ognja v Južnem Sudanu prispevati tudi Kitajska, ki igra vlogo posrednika med sprtima stranema. "Kitajska je stalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov, zato pozorno spremljamo razmere v Južnem Sudanu. Dejavno izvajamo posredniške napore, posebni kitajski vladni predstavnik pa je že obiskal regijo in se srečal s predstavniki obeh strani," je Vang povedal novinarjem v Adis Abebi.

Kitajska je ena največjih vlagateljic v Južni Sudan. Velike investicije ima predvsem v naftnem sektorju, je pa tudi največja uvoznica južnosudanskih surovin.

Sudan in Južni Sudan s skupnimi vojaškimi enotami
Bližje dogovoru sta tudi Sudan in Južni Sudan, ki se med obiskom sudanskega predsednika Omarja Al Baširja v Džubi pogovarjata o oblikovanju skupnih vojaških enot, ki bi pred nemiri zaščitile ključna naftna polja v Južnem Sudanu. "Sudan in Južni Sudan se dogovarjata, da bi za zaščito naftnih polj na jugu oblikovali mešane enote," je povedal sudanski zunanji minister Ali Ahmed Karti, ki je dodal, da je skupne sile predlagala Džuba.

Čeprav imata državi krvavo zgodovino in je po več desetletjih nemirov Južni Sudan šele leta 2011 dosegel neodvisnost od Sudana, pa severna soseda ostaja ključni igralec, saj je glavna izvozna pot za nafto Južnega Sudana. Proizvodnja nafte je od začetka najnovejših spopadov v tej državi upadla za okoli 15 odstotkov.

Nasilje zahtevalo že več tisoč življenj
Nasilje je v Južnem Sudanu je izbruhnilo 15. decembra, ko je južnosudanski predsednik Salva Kiir svojega nekdanjega namestnika Rieka Macharja obtožil poskusa izvedbe udara. Machar je to zanikal in Kiira obtožil, da poskuša počistiti s svojimi političnimi nasprotniki. Spopadi so se kmalu razširili po vsej državi in se še niso umirili, saj obe strani vztrajata, da ne bosta popustili pred dejanskim dogovorom. Združeni narodi poročajo, da je v spopadih umrlo že več tisoč ljudi, najmanj 200.000 ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.